logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie dwoma lampkami (czerwona/zielona) jednym przełącznikiem – jak wykonać?

Archon_elektroda 08 Lip 2007 15:29 1122 5
REKLAMA
  • #1 4062075
    Archon_elektroda
    Poziom 10  
    Witam!!!
    Musze wykonać taki oto układ i nie wiem jak sie do tego zabrać tzn brakuje mi "jednego ogniwa" Wyłącznikiem ściennym chcę sterować 2 światłami(lampkami - czerwoną i zieloną ) w taki sposób aby przy włączeniu zielonej gasiła się czerwona i na odwrót. Jedna poycja włącznika to np zapalenie zielonej i zgaszenie czerwonej. Czy ktoś na forum wiedziałby jak to zrobić. Może za pomocą jakiegoś przekaźnika. Chodzi mi o to żeby było to jak najprostrze najtańsze i najmniejsze.
  • REKLAMA
  • #2 4062097
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Przecież wystarczy naścienny wyłącznik krzyżowy (posiada jeden tor przełączny).
  • REKLAMA
  • #3 4062098
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    na jakie napięcie mają być te lampki???
  • REKLAMA
  • #4 4062116
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ja bym zastosował "przełącznik schodowy". Sterowanie dwoma lampkami (czerwona/zielona) jednym przełącznikiem – jak wykonać?
  • REKLAMA
  • #5 4063672
    Archon_elektroda
    Poziom 10  
    Zastanawiam sie nad lampkami na 230V żeby nie było problemu. Przełącznik krzyżowy nie może być bo to ma być robione na bezprzewodowych gniazdkach moellera i w ścianie ma yc tylko odbiornik ktory jest sterowany z nadajnika i realizuje on funkcje załącz-wylacz
  • #6 4063708
    NeooeN
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    No to jak masz sygnał z odbiornika (napięcia or 0) to tak czy siak pod przekaźnik. Każdy szanujący sie przekaźnik 12V ma dwa "wyjścia": jedno zwarte do "wejścia" jak do cewki doprowadzony jest prąd i drugie, do którego "wejście" jest zwierane jak cewka puści pstryczek.
REKLAMA