logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LCD LG 37 cali czy projektor - jakość obrazu i funkcjonalność?

dorota2 08 Lip 2007 17:11 3355 10
REKLAMA
  • #1 4062369
    dorota2
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Wiem, że zarzucam Was błahymi pytaniami, ale zawsze tutaj otrzymam odpowiedź od osób, które na tym się naprawdę znają. I nie podjemę pochopnej decyzji.

Mam ogromny dylemat, chcę kupić sobie telewizor LCD firmy LG 37 cali ale pomyślałam czy nie lepszy byłby projektor?
    Jak to jest z jakością obrazu, tzn który ma lepszą jakość i który ma większą żywotność? i jak to jest z funkcjonalnością?
    I czy do projektora można podłączyć nagrywarkę dvd?
  • REKLAMA
  • #2 4062385
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Najlepszy zwykły KINESKOP
  • #3 4062446
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    dorota2 napisał:
    ...chcę kupić sobie telewizor LCD firmy LG 37 cali ale pomyślałam czy nie lepszy byłby projektor?
    ...który ma lepszą jakość i który ma większą żywotność?
    Z pewnością dłużej pożyje LCD.
    Może pisząc projektor miałeś na myśli Plazmę ?
    Żywotność LCD i Plazmy jest prawie taka sama w produkowanych obecnie odbiornikach.
    Największa różnica między LCD i Plazmą to to że Plazma ma mocniejszy obraz wraz z lepszym odwzorowaniem czerni oraz ma o wiele większe zużycie prądu.
    Różnice te z czasem coraz bardziej się zacierają, ceny też zaczynają być podobne.
    Ja bym brał LCD firmy LG, albo SAMSUNG.

Aha, zamiast 37' skuś się na 42'.
    Różnica w cenie niewielka :D
  • REKLAMA
  • #4 4062505
    ab_elektronik
    Poziom 12  
    to może ja dorzucę swoje trzy grosze. "prawdziwych telewizorów już nie ma" zgodnie z piosenką o cyganach. Otóż grundig z kineskopem po 15 latach był ciągle tak dobry, że żal było go jeszcze wyrzucać. Producenci super "cienkich" telewizorów lcd czy plazm wpakowują tyle elektroniki i chipów (100 nóżkowych) ze prawdopodobieństwo popsucia się po okresie gwarancji jest wręcz 100% . wniosek kupować sprzęt z jak najdłuższą gwarancją lub możliwością jej przedłużenia.
    Co do projektorów to najlepiej oczywiście ogląda się w nocy. Duża a wręcz bardzo duża temperatura lampy powoduje,ze trzeba bardzo dbać o prawidłową wentylację ( co jakiś czas dać do przeglądu )
    Podstawową wadą projektrora to jest żarówka, która pada a cena jej jest wzięta z księżyca i często eliminuje opłacalność naprawy. A poza tym to nie pochodzi od rana do wieczora jak tv w niektórych polskich domach.
  • REKLAMA
  • #5 4062517
    dorota2
    Poziom 10  
    dzięki, za odpowiedzi.
    To chyba projektor odpadnie.

42 cale to chyba będzie za duży, bo siedzę 2,5 metra od telewizora. Wcześniej myślałam nawet o 32 calach. Boję się że nie wykorzystam 42 cali, bo nie oglądam zazwyczaj filmów a przeważnie programy. Dlatego ten 1000zł robi wielką różnicę, bo nawet nie będę w stanie nacieszyć się tym telewizorem. Co innego gdybym oglądała jakieś filmy z efektami. A ja przeważnie oglądam programy.

Dodano po 26 [minuty]:

czy jeżeli tv 42 calowy ma tą samą rozdzielczość co 37 to czy obraz w tym 42 calowym będzie gorszy od 37 calowego?
  • #6 4189600
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Nie, jakość będzie taka sama. To znaczy pażdy punkt obrazu będzie trochę większy, ale jest na to lekarstwo - przy tej różnicy wystarczy oddalić się o pare centymetrów dalej od ekranu.
  • REKLAMA
  • #7 4189636
    AxelNext
    Poziom 38  
    dorota2 napisał:
    czy jeżeli tv 42 calowy ma tą samą rozdzielczość co 37 to czy obraz w tym 42 calowym będzie gorszy od 37 calowego?
    Teoretycznie tak, ale w praktyce nie zauważysz różnicy.

Tak samo jest z rozdzielczością HD Ready i FULL HD, podobno oko ludzkie nie jest w stanie dostrzec różnicy, ale różnica jest i to spora.
  • #8 4189675
    dorota2
    Poziom 10  
    Kupiłam w końcu 42 cale i z HD ale nie full HD, dlatego że dlamnie ta mniejsza rozdzielczość ale w HD jest i tak wystarczająco wypaśna, a poza tym jeszcze nie ma w polsce telewizji HD. Są zaledwie dwa programy w tej rozdzielczości i w dodatku takie które mnie nie interesują. Więc na pewno jeszcze długo sobie poczekam zanim obejrzę coś w HD.
    Próbowałam nawet sobie ściągnąć jakiś film w HD no i jak sciągnęłam to okazało się że wcale nie jest w HD i w dodatku tekstów do niego w ogóle nie ma.
  • #9 4189829
    AxelNext
    Poziom 38  
    dorota2 napisał:
    Kupiłam w końcu 42 cale i z HD ale nie full HD.
    Dobrze zrobiłaś bo na dzień dzisiejszy nie warto dopłacać tych kilku tysięcy do FULL HD, chyba że te kilka tysięcy dla kogoś to jest nic.
    Rozwój elektroniki tak idzie do przodu że nie wiadomo co będzie za kilka lat.
    LCD też za kilka lat przejdzie do muzeum bo po pietach depcze mu OLED.

EURO 2012 ma być nadawane w Polsce w HD z cyfrowych nadajników naziemnych, ciekawe czy ten sygnał będzie biegł po nowo wybudowanych autostradach które nam politycy obiecali :lol: :lol: :lol:
  • #10 4191444
    dorota2
    Poziom 10  
    :)
    Jestem pesymistycznie nastawiona do tego czy się w Polsce odbędzie mimo wielkich nadziei Polaków
  • #11 4197305
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Myślę, że jako to będzie. W końcu w lipcu 2008 mają zostać uruchomione pierwsze nadajniki cyfrowe z regularną, a nie testową emisją.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między telewizorem LCD LG 37 cali a projektorem pod kątem jakości obrazu, żywotności i funkcjonalności. Użytkownicy wskazują, że LCD ma dłuższą żywotność niż projektor, którego lampy są drogie w wymianie i wymagają odpowiedniej wentylacji. Projektory najlepiej sprawdzają się w warunkach nocnych. Porównano także LCD z plazmą – plazma oferuje lepsze odwzorowanie czerni i mocniejszy obraz, ale zużywa więcej energii. Zalecane jest rozważenie większego ekranu LCD (42 cale), choć przy odległości 2,5 m 37 cali lub 32 cale mogą być wystarczające. Obraz w 42-calowym telewizorze o tej samej rozdzielczości co 37-calowy nie jest gorszy, a różnice w jakości między HD Ready a Full HD są w praktyce mało zauważalne. Obecnie nie ma szerokiej dostępności programów w HD w Polsce, co wpływa na opłacalność zakupu telewizora Full HD. Telewizory LCD i plazmowe mają podobną żywotność, a przyszłością są technologie OLED. Projektory można podłączyć do nagrywarki DVD, jednak ich eksploatacja jest bardziej wymagająca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA