logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plazma vs LCD: Który telewizor wybrać przy odległości 2-4 m?

gutek 68 13 Mar 2007 19:20 8348 16
REKLAMA
  • #1 3675072
    gutek 68
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam
    Pytanko - plazme czy lcd . Będąc w sklepie przyglądałem się ścianie TV ,40``,odległośc od 2 do 4 m.
    Ta połowa z LCD wydaje mi się ostrzejsza , głębszy kontrast , kolory jakieś pełniejsze .Sprzedawca twierdzi , że spostrzeżenia mam właściwe .
    Czy tak sprytnie ustawili parametry obrazu , bo sprzedaż LCD jest marna .
    Wiem o zapotrzebowaniu na energie plazmy ( 300W) , żywotnośc 60 tyś.h.
    Zastanawia mnie ta róznica w odboirze , ten sam film , lepiej wypada LCD .Pytanko więc do szanownego grona , kupić plazme czy LCD.
  • REKLAMA
  • #2 3675158
    SaYruS1
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Plazma ma bardziej delikatne kolory, nie ma takiego dużego kontrastu. LCD jak dla mnie bije za bardzo po oczach, a to może przy dużym ekranie i na dłuższą metę być męczące..
    zależy od gustu itp... co ci się bardziej podoba to to właśnie wybierz, bo nie zawsze to co lepsze dla innych jest lepsze dla nas :)
    pozdrawiam
  • #3 3675564
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    SaYruS1 napisał:
    Plazma ma bardziej delikatne kolory, nie ma takiego dużego kontrastu. LCD jak dla mnie bije za bardzo po oczach, a to może przy dużym ekranie i na dłuższą metę być męczące..
    zależy od gustu itp... co ci się bardziej podoba to to właśnie wybierz, bo nie zawsze to co lepsze dla innych jest lepsze dla nas :)
    pozdrawiam

Akurat jest na odwrót, ale zgadzam się, że to sprawa gustu.
  • REKLAMA
  • #4 3676803
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Nawet na TVN Turbo, jest taki program Gadżet 2 - Laboratorium o nowinkach i bajerkach technicznych i nie tylko, i tam porównywali obecne LCDeki z plazmami, doszli do wniosku, że przy obecnym stanie techniki, trudno wybrać co jest lepsze... i te i tamte mają zarówno wady jak i zalety, różnice wzajemnie się pokrywające... żeby wyciągnąć średnią z tego, to może wyszłoby coś... Jak na razie czytałem o LCD podświetlanym LEDami, podobni lepiej chodzi, ale mają kłopot z wydzielającym się ciepłem z LEDów, nie można tego szpeja w zabudowę wstawić, musi stać w otwartej przestrzeni, bo się po prostu grzeje za bardzo. Wydaje mi się, że raczej nie warto kupować tych na promocji, np 32'' za 1999 zet... wystarczy popatrzeć na rozdzielczości , jasność i kontrast. Teraz właśnie pokazują się jakieś nowsze technologie, widać po cenach, jest grupa urządzeń w niższych cenach, i następnie po pewnej luce trochę droższe, ale już o innych parametrach (choćby w rozdzielczościach na plazmach to widać). żeby porównać ceny, skorzystaj np z www.ceneo.pl http://www.skapiec.pl/

PS: a tak żartem, jeśli to ma być dla szpanu, to może takie rozwiązanie?

Plazma vs LCD: Który telewizor wybrać przy odległości 2-4 m? Plazma vs LCD: Który telewizor wybrać przy odległości 2-4 m?
  • REKLAMA
  • #5 3677847
    gutek 68
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Dzięki Romek xx
    Poczytam opinie w necie . Do pracy mi potrzebny , ma wisieć na ścianie i miejsce oszczędzić .
  • #6 3677925
    andri1
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja mam plazme LG 42 cale za 7.5 tysiaca. Time machine na allegro wpisac i bedzie moj model. I 0 problemów a ma super opcje i naprawde ładnie się prezentuje. A LCD ma kolega i z tego co widziałem to dużej różnicy nie ma w "wyglądzie" chociaż wydaje mi się że na plazmówce ładniej .
  • #7 3678086
    Tomo66
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ja tesz opstawiam plazme nie ma ką ta widzenia a przy lcd śadziesz zboku i kupa
  • REKLAMA
  • #9 3700880
    ZEUS666
    Poziom 11  
    Panowie niestety i ja stanelem nad dylematem czy LCD czy PLAZMA oczywiscie mam metlik i pytanie troche z innej bajki jak jest z ogladanie TV na tych "ekranach" ?? jak w sklapach ogladam demowki to az dech zapiera w piersi bo sa nagrane w HD i robi to oszolamiajace wrazenie ale jak juz sie przelaczy na TV to pojawia sie lza poniewaz odbieraja one gorzej niz moj terazniejszy telewizor (najwyzszy model SONY oczywiscie CRT) a chodzi konkretnie o te porozciagane pixle i biegajace mrowki mam wrazenie ze prosta linia wygladala by jak krzywa stad moje pytanie czemu tak jest i jak sie tego pozbyc ?? domyslam sie ze jest to spowodowane tym ze LCD/PLA... maja rozdzielczosc 1xxx 7xx a tv jest w 800/600 albo 640/480 (niepamietam) i musi rozciagac obraz :/ wiec powtorze pytanie jak sie tego pozbyc moze jakies polecicie LCD/PLA... co to moja poprawione ?
  • #11 3702483
    ZEUS666
    Poziom 11  
    w takim razie co polecicie do ogladania TV (mowimy tylko o LCD i Plazmie)
  • #12 3703014
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    To, co będzie miało satysfakcjonujący Cię obraz. A to tylko Ty sam musisz sprawdzić. Na tym forum, które Ci podałem, działają sprzedawcy: kiki i blackninja, którzy organizują pokazy w domu. Wejdź z nimi w kontakt.
  • #13 3703368
    skiba220v
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    witam!

ostatnio mialem ten sam problem... czy plazma czy LCD. Wybrałem LCD nie dlatego ze tanszy ale dlatego ze przy odbiorze telewizji analogowej byl lepszy obraz... Kupiłem PHILIPSa 37" i chodzi elegancko [mam kablówke] zadnych plam pasów i nawet tych rozciagnietych pixeli nie widac... w prawdzie z bliska troche widac znieksztalcenia ale przeciez kto oglada tv z bliska??? Po za tym to plazmy sie przestraszylem bo podobno sie szybko wypala, w sumie z reszta LCD tez nie sa wieczne. Mi sie wydaje ze przy wyborze trzeba sie kierowac przeznaczeniem [czy TV, czy HDTV, czy DVD, czy tez podlaczenie do PC]
  • #14 3706839
    ZEUS666
    Poziom 11  
    tak tylko ze plazma traci barwa (matowieje) i to sie da naprawic poprzez dopelnienie gazu a w LCD jak pojawia sie bad pixle to dupa ;)
  • #16 3707573
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Ja tam obstaje za dobrą plazmą. teraz są takie tendencje cenowe ze dobra plazma jest tansza od kiepskiego lcd-ka, porownujac oczywsicie te same cale. A w hipermarketach to tak ustawiają te plazmy ze kazdy najgorszy lcd swieci ladniej, pilota nie dadzą zeby sie pobawic. Mimo wszystko co by nie pisac, plasma zawsze bedzie miala duzo lepsze katy widzenia niz kazdy lcd, takze co da sie zauwazyc w lcd-kach, niektorych może denerwowac nierowne podswietlenie, zauwazalen zwlaszcza na rogach i to im wiekszy lcd tym bardziej to widac, w drogich jest lepsze podswietlenie, ale kogo stac na takiego lcd-ka wartosci dobrej klasy auta? Jesli plazma ktorą chcecie kupic ma slaby obraz to poproscie o pilota i jak wam dadzą to sie pobawcie regulacjami, oczywiscie są plasmy lepsze i gorsze, ale zauwazylem ze te lepsze i tak są tansze niz przecietne (czyt. słabe) lcd-ki. Jak bym mial teraz wybierac to tylko jakas dobra plasma z HDMI i przedewszystkim z conajmniej 3 letnia gwarancja.
  • #17 3710955
    Muttz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    ZEUS666 napisał:
    tak tylko ze plazma traci barwa (matowieje) i to sie da naprawic poprzez dopelnienie gazu a w LCD jak pojawia sie bad pixle to D... ;)

Od kiedy to da sie w modułach PDP uzupełnić gaz? Obraz matowieje ponieważ swoje właściwości traci luminofor w celach.

A co do jakości obrazu - każdy ma rację, i wszystko zalezy od punktu widzenia i siedzenia.
    Kiedyś się mowiło, że LCD sa oszczedniejsze jeśli chodzi o pobór mocy, w stosunku do plazm to jest to może 20 % mniej.
    Obraz? zależy od jakości modułów uzytych do produkcji, od stopnia zaawansowania płyty głównej. Obecnie plazmy idą cenami w dół, niestety kosztem jakości obrazu. Tańszy moduł, tańsza, bardziej okrojona z elementów płyta.
    Za parę miesięcy będzie można juz kupić 42 calowa plazme za jakies 3 tys. Ale czy warto? Sami zobaczycie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między telewizorem plazmowym a LCD przy odległości oglądania 2-4 m, uwzględniając jakość obrazu, kontrast, kolory oraz komfort użytkowania. Użytkownicy zauważają, że plazmy oferują lepsze kąty widzenia i bardziej naturalne kolory, choć mają niższy kontrast i mogą matowieć z czasem z powodu zużycia luminoforu. LCD charakteryzują się ostrzejszym obrazem, wyższym kontrastem i pełniejszymi kolorami, ale mogą męczyć wzrok przy dłuższym oglądaniu oraz mają ograniczone kąty widzenia i nierównomierne podświetlenie, szczególnie w tańszych modelach. Wskazano, że ustawienia obrazu w sklepach mogą być dostosowane na korzyść LCD, co wpływa na subiektywne wrażenia. Poruszono też kwestie żywotności (plazmy około 60 tys. godzin), zużycia energii (plazmy około 300 W) oraz problemów z wypalaniem ekranu w plazmach i martwymi pikselami w LCD. Wskazano, że wybór powinien zależeć od indywidualnych preferencji, przeznaczenia telewizora (TV analogowa, HDTV, DVD, PC) oraz możliwości testowania urządzeń w warunkach domowych. Wspomniano o nowych technologiach, takich jak LCD podświetlane LED, które mają lepszą jakość, ale generują więcej ciepła. Dyskutowano także o cenach, gdzie dobre plazmy bywają tańsze od przeciętnych LCD o podobnej przekątnej. Podkreślono znaczenie jakości modułów i elektroniki sterującej w ostatecznej jakości obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA