logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór obudowy do głośnika Alphard SW 1203: skrzynia czy tuba z bass-reflexem?

Misiek_19 30 Paź 2003 17:12 1642 11
  • #1 380524
    Misiek_19
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jakiej pojemności obudowe należałoby zastosować do głośnika Alphard SW 1203. Qts=0,68 Qms=6,83 Qes=0,75 Vas=72 fs=35. Czy lepiej wrzucić go w skrzynie czy w tube??? Chyba najlepiej z bass-reflexem. Pozdrawiam
  • #2 380538
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Daj mu 120-150 litrow zamknietej, pancernej skrzyni i bedzie oki
    (wrzuc parametry do Winsd....)
  • #3 380628
    Misiek_19
    Poziom 14  
    Zainstalowałem programik taki jaki podałeś,wpisałem paramerty i czy w obudowie Bass-Reflex nie ma lepszego podbicia basu???Te same osiągi otrzymuje się chyba w obudowie 55L z otworem.
  • #4 380859
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Co rozumiesz przez "te same osiągi"? Wyjechany w kosmos impuls i nienaturalne podbicie to chyba nie jest to czego oczekujesz? A moze jesteś kolejnym fanatykiem dudniącego, podbarwionego pseudo-basu? Jeśli tak to wsadz ten głośnik do 55dm3 obudowy(albo mniejszej :wink: ) walnij od dwóch, do sześciu rur br przypadkowej długości i ciesz się ze swojego odpustowego suba!!!

PS:pozdrowienia dla wszystkich miłośników czystego brzmienia :D
  • #5 381267
    Misiek_19
    Poziom 14  
    To akurat mi się podobało co napisałeś:) Niestety w dresikach z czterema paskami nie chodze a słucham zazwyczaj metalu:) Pozatym,tym programem nie umiem zabardzi się posługiwać. Co oznacza w nim ta czerwona linia?Czy to nienaturalne podbicie o którym wspomniałeś?Miałem kiedyś tube na jakimś ARN 30cm. i zasiliłem ją wzmacniaczem ok.80W. Grała jakby nie mogła:)
  • #6 381476
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    KHM.....Glosnik, o ktorym mowisz, ma parametry DYSKWALIFIKUJACE go do obudowy BR - za wysokie Qts...Mozesz go oczywiscie dac do takiej obudowy - ale bedzie to muliste, powolne , bez kontroli basisko.....Obudowa powinna byc zamnieta i niestety dosc duza - tylko wtedy glosnik zejdzie nisko i jakos bedzie gral. Jesli go juz kupiles - zamknieta minimalnie to jego 70 litrow.
    Nie na jakims ARN, tylko na ARN312 - to nie jest zly glosnik - albo tuba (a moze tylko BR?) bala do dupy, albo ten potezny wzmacniacz..
  • #7 385271
    Misiek_19
    Poziom 14  
    Witam ponownie
    Głośnika jeszcze nie kupiłem.Dopiero się zastanawiam który wybrać.A taki:Qts=0,27 , Qms=1,62 , Qes=0,31 , Vas=223 w obudownie 80L w bas refleksie? Zastanawiam się nad tymi dwoma głośnikami i nie wiem który mam wybrać. Obudowe dopiero będę składał więc z tym nie ma problemu. Gdybyś miał wybór pomiędzy tymi dwoma to na co byś postawił??? A może jakieś inne propozycje. Mam ochote podenerwować troszke sąsiadów:)
  • #8 385303
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Co Ty mistrzu tak z tym bassreflex-em? Nie jest chyba najwazniejszy w subie, nie?
  • #9 385316
    Misiek_19
    Poziom 14  
    Już nie chodzi mi o ten bass reflex:D Poprostu zaczołem się bawić tym programikiem. Drugi głośnik ma Qts=0,27 czyli do obudowy z otworem. Teraz sam nie wiem co wybrać. 120L zamkniętej na tamtym sprzęcie czy 80L z B.Refl. na tym drugim głośniku. Zależy mi na wooferze a nie na bass reflexe:)
  • #10 385962
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    I tu się rozegra wojna miłosników bass-reflwxu i compactu :)

Sub na ARN312 w BR ok 88 litrów to nie taki zły pomysł, co prawda opóźnienie przy 22 hz wynosi 17,5 ms ale taka częstotliwość jest ptrzenoszona ze spdkiem -12 dB czyli bardzo duzym. Drugi szczyt to 13 ms przy 50 Hz co nie jest złym wynikiem. Zobaczcie jak spadnie efektywność w kompakcie - do męczenia polecam raczej br lub patent z zamykanym i otwieranym otworem w zależności od hwilowego przeznaczenia:)

Możesz zastosować też podobny gabarytowo głosnik Alphard LW1200 - w obudowie ok 60 l masz pasmo podobne do tesli (trochę gorsze) i dłuzszy impuls - sub będzie na częstotliwości ok 35 Hz wydawał z siebie mruczący przeciągły bas idealny do wkurzania ludzi :-) a zaletą głośnika jest to, że jest min. 2 x tańszy.
  • #11 387104
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Co Ci powiem to Ci powiem, ale slyszalem ze Alphrady NIE NADAJA SIE do robienia subow...
  • #12 387423
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    niektóre nie są złe, np LW800, CW1....., LW80xx i jeszcze może by się z jedne możliwy znalazł :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru obudowy dla głośnika Alphard SW 1203 o parametrach Qts=0,68, Qms=6,83, Qes=0,75, Vas=72, fs=35 Hz. Zdecydowana większość uczestników zaleca zastosowanie obudowy zamkniętej o pojemności około 120-150 litrów, gdyż wysoki Qts dyskwalifikuje ten głośnik do efektywnej pracy w obudowie bass-reflex, która mogłaby powodować mulisty i niekontrolowany bas. Obudowa bass-reflex o pojemności około 55 litrów z otworem może dawać nienaturalne podbicie basu i impulsy, co jest krytykowane jako niepożądane zjawisko. Wskazano, że dla głośników o niższym Qts (np. 0,27) obudowa bass-reflex o pojemności około 80 litrów jest bardziej odpowiednia. Poruszono także temat innych modeli Alphard, takich jak LW1200 i LW800, które mogą lepiej sprawdzić się w subwooferach, oferując lepszą kontrolę basu i niższą cenę. Wskazano, że Alphard SW 1203 nie jest optymalny do subwooferów w obudowach bass-reflex, a lepsze efekty uzyska się w dużej, zamkniętej skrzyni. Dyskusja zawiera również uwagi dotyczące programów symulacyjnych (np. WinISD) i interpretacji ich wyników, zwłaszcza dotyczących charakterystyki impulsowej i podbicia basu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA