logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką obudowę wybrać do głośnika Alphard LW1200 4 ohm? B-R czy zamkniętą?

sz4kal 29 Gru 2004 12:25 1917 9
REKLAMA
  • #1 1094425
    sz4kal
    Poziom 2  
    Witam was serdecznie i licze na cenną pomoc.

Mój problem polega na tym iż nie potrafie dopasować obudowy do głośnika Alphard Lw1200 4 ohm. Parametry :

Qts =0,64
    Qms=3.22
    Qes= 0,79
    VAS= 164

Chodz mi przedewszystkim o to by był tam bas :). I jaką polecacię obudowe B-R czy zamkniętą ?? wiem że tak głupio się prosić o pomoc tak za nic ale naprawde jestem zielony z tego. ale zapewniam że gdy będe w stanie pomóc to pomoge :)

Dziękuje z góry za pomoc :)

P.s Gdy mi już pomożecie określić obudowe i objętośc to byłbym wdzięczny za podanie jaką mam kupić do tego zwrotnice :) THX!!

POmyłka nie ten dział. Przepraszam
  • REKLAMA
  • #2 1094550
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Niestety wybrales baaardzo kiepski glosnik.
    Jezeli ma byc obudowa b-r to nie mniejsza jak 120l i strojenie w granicach 20Hz, jezeli obudowa zamknieta to tez nie mniej jak 100-120l, w obudowie zamknietej "ladniej" to zagra, ale bedzie mniej basu...zwrotnice albo kup gogtowa do subwoofera albo oblicz sobie filtr drugiego rzedu w programie winisd dla wybranej czestotliwosci i zaopatrz się w odpowiednia cewke i kondensator...
    Tutaj masz posta zwiazanego troche z tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic219151.html

PS. Twoj post powinien znalezc sie tylko w dziale akustyka, a nie audio czy konstrukcjach...
  • REKLAMA
  • #4 1094602
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    ->>alton widze ze mamy troche rozne podejscie do sprawy ;) Ale ta obudowa musi byc troche wieksza niz podales...Pozdr
  • #5 1095292
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ja proponuje 60l 40 hz buda troche większa jak vas akle bedzie lepszy bas niż w zalecanej 40l 40hz

jak masz wersje 4 om to możesz w 60l zestroić na 35 hz albo 30 bedzie minimalnie niższy bas 4 omówka jest lepsza

:arrow: speakers xp 120l 20hz żę co ????????????????????????????????????? przy teakim ułóżeniy zyskamy buczydłó z tragicznym impulsem niskim spl i beznadziejną wytrzymałóścią mocowa

ja miałęm ten głósnik w 100l ale 40 hz i już muliście grał strasznie a co dopiero 20 hz zresztąpo co w ogółe takie strojenie ???????????? obniży spl i wytrzymałóść mocową a nic nie polepszy ja nie jestem audiofilem ale 120l 20 hz to jak głósnik 888 w 500l br 20hz ( pewnie i zejdzie do tylu z impulsem 345ms ale przy 2 watach membrame wypluje
  • #6 1095603
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Dokładnie przy 100L ten głośnik zakończy swój żywot.Poco robić pralki skoro to i tak niepotrzebne.Te głośniki najlepiej grają w małych obudowach - wtedy nabierają prędkości (kopa).
  • REKLAMA
  • #7 1095664
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    No moze troszke przesadzilem, robilem na szybkiego symulacje ;) Ale 60l to uwazam minimum, i tak podbarwienie jest juz praktycznie niedopuszczalne...
    --->micho a, w zamknietej skrzyni to wcale nie takie buczydlo by wyszlo...ale pralka straszna ;)
    Niskie zestrojenie mialo na celu splaszczenie charakterystyki, kosztem co prawda impulsu, gdyby to puscic przez jakis filtr subsoniczny to moze glosnik nie kipnalby za szybko....:) Moj blad ze zapomnialem zerknac na odpowiedz impulsowa...Widzialem juz suby na alphardach w wielkich skrzyniach(seria EW i LW) jako subwoofery w kinie domowym i gralo to znosnie, tyle ze nie byly za bardzo zylowane mocowo....
  • #8 1095711
    sz4kal
    Poziom 2  
    czyli jak zrobie obudowe 60 litrów będzie dobrze. chodzi mi o basów taki lekki bo mam juz głośniki 2x Tonsil 25/40/3 i sredniotonowy i "gwizdki" w dwóch kolumnach Altus 75 :). Chodzi mi o delikatny ładny bas :)
  • #9 1095726
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Delikatny bas....hmm na tym glosniku bedzie ciezko, ale lepiej bedzie jak zrobisz w takim wypadku obudowe zamknieta....Pozdr
  • REKLAMA
  • #10 1097509
    yellow_p
    Poziom 11  
    Miałem kiedyś taki głośnik. Gra tak męcząso i monotonnie, że nie idzie tego słuchać. Robi tylko dużo chałasu i ciągnie dźwięk jak krowa. Jeżeli masz możliwość to zamień na 2 LW800 8ohm i połącz równolegle i wsadź do 35 do 50 litrowej obudowy z bass-reflex i będzie dobrze.
    Akurat mam suba na tych głośnikach i jak narazie to jestem zadowolony a napędza to TDA7294 i zupełnie wystarcza nie jest to rewelacja ale suby które osiągają podobny dźwięk kosztują ok 1000 do 1500 zł. Następny podobny projekt robię na Tonsilach tylko cena głośników jest dość wysoka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru obudowy do głośnika Alphard LW1200 4 ohm o parametrach Qts=0,64, Qms=3,22, Qes=0,79, VAS=164. Wskazano, że obudowa bass-reflex (B-R) powinna mieć objętość minimum 120 litrów i strojenie około 20 Hz, natomiast obudowa zamknięta wymaga podobnej objętości 100-120 litrów. Obudowa zamknięta zapewnia "ładniejsze" brzmienie, lecz z mniejszą ilością basu. Niektórzy uczestnicy sugerują, że dla lekkiego, delikatnego basu lepsza będzie obudowa zamknięta o objętości około 60 litrów, zestrojona na 35-40 Hz, co daje lepszą kontrolę i uniknięcie problemów z impulsem i wytrzymałością głośnika. Zwrócono uwagę, że zbyt duża objętość i niskie strojenie mogą powodować pogorszenie jakości dźwięku i ryzyko uszkodzenia membrany. Wskazano także na konieczność zastosowania odpowiedniej zwrotnicy, najlepiej gotowej do subwoofera lub obliczonej jako filtr drugiego rzędu w programie WinISD. Jeden z użytkowników poleca alternatywnie zastosowanie dwóch głośników Alphard LW800 8 ohm w obudowie bass-reflex o pojemności 35-50 litrów, co daje lepsze efekty basowe i większą efektywność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA