logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3120 nie włącza się po fleszowaniu Twisterem - co zrobić?

tomek4321 09 Lip 2007 13:08 1643 6
REKLAMA
  • #1 4064562
    tomek4321
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    witam, mam taką 3120 którą postanowiłem sobie sfleszować. Zapodałem wersję 6.11 Twisterem i po tej operacji trup. Podczas fleszowania na początku wywalało błąd podczas kasowania w 70%, zmieniłem predkość na xslow i poszło ale potem juz sie nie włączała. Pod Twisterem telefon wchodzi w local mode, daje sie fleszowac w każdą strone, opcja check działa itp. Nie można zrobić erase gdyż wyskakuje Area1: 0x01000000-0x01ffffff Out of Chip bounds. Pod Mt-boxem znów jest zero reakcji po podłączeniu ale opcja erase działa i można wykasować pamięć, natomiast nie można jej sfleszować bo wywala %%%%%%% ERROR BOOTING. Mam jeszcze multiboxa do dyspozycji. Co można z tym zrobić jeszcze programowo zanim bedzie trzeba sie do niej dobrać do środka?
  • REKLAMA
  • #2 4064905
    Murdoc84
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A JAFem probowales ??

Podlaczamy do JAFa kablekiem od 6100 i powinno poleciec, juz wieksze trupy tym stawialem :)
  • REKLAMA
  • #3 4065162
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Wyjmij tą blaszkę od katry sim. Dociśnij czymś kabel. Ściągnij najnowszą instalkę flasha do 3100/3120 (obojętnie). Podłącz pod Mt-boxa wciśnij power na chwilę, wciśnij read info (zobaczysz czy odczyta dane z telefonu) jak nie daj flash i się zobaczy.
  • REKLAMA
  • #4 4065385
    tomek4321
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    blasza wyjęta na początku (standart u mnie), kabel kupiłem drugi nowy... Jakieś inne sugestie. Dlaczego Mt Box nie radzi sobie z tym fleszowaniem? Zresztą miałem już kilka przypadków że Twister robił od strzała a Mt box wymiękał. Sprawdzałem na 3 kompach i nadal trup. A jak zrobie erase to co pozniej musze wgrac oprócz głównego flesza i języka?
  • #5 4066097
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Możliwe, że przejściówka kabli 10-8 pin jest popsuta.
  • REKLAMA
  • #6 4066258
    misq
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    możliwe, że jest jakas kulka pod flashem uszkodzona, lub podczas progarmowania został uszkodzony flash
  • #7 6280155
    alex_2511
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam dokładnie ten sam problem co Tomek. Mam tylko MTBoxa więc jestem ciekaw jak ten tlf postawić.W załączeniu zrzut z programu.
    Załączniki:
    • Nokia 3120 nie włącza się po fleszowaniu Twisterem - co zrobić? 3120.JPG (169.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 3120, który po próbie flashowania programem Twister wersją 6.11 przestał się włączać. Podczas flashowania pojawił się błąd przy kasowaniu pamięci na 70%, po zmianie prędkości na xslow operacja przebiegła, lecz telefon nie uruchamia się. Telefon wchodzi w tryb local mode pod Twisterem, można go flashować w różne strony, działa opcja check, jednak nie można wykonać erase z powodu błędu "Area1: 0x01000000-0x01ffffff Out of Chip bounds". Pod MT-Boxem telefon nie reaguje na podłączenie, ale erase działa, natomiast flashowanie kończy się błędem "ERROR BOOTING". W dyskusji sugerowano użycie JAF z kablem od modelu 6100, sprawdzenie i wymianę kabla, usunięcie blaszek od karty SIM, pobranie najnowszej wersji oprogramowania do flashowania 3100/3120, a także możliwość uszkodzenia przejściówki kabli 10-8 pin lub samego układu flash w telefonie. Użytkownik pytał, co należy wgrać po wykonaniu erase oprócz głównego flasha i języka. Inny użytkownik zgłosił identyczny problem z MT-Boxem i prosił o pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA