logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Satel CA-10 do powiadomień telefonicznych?

rdk12 09 Lip 2007 15:20 4176 10
REKLAMA
  • #1 4064916
    rdk12
    Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów tych bardziej doświadczonych w instalowaniu systemów alarmowych chciałbym zapytać jak skonfigurować centralkę CA-10 aby dzwoniła na telefon komórkowy po zwykłej linii telefonicznej. W domu w którym zainstalowany jest alarm jest fax, i telefon z wybieranierm tonowym, wszystko działa, lini podpięta ale w zaden sposób nie mogę wymusić aby zadziałało tzw powiadomienie. Dysponuje instrukcją instalatora z której za wiele nie wynika. Próbowałem prawie wszystkich opcji z ustawień z klawiatury jak i z programu po RS-232, jednak tzw. lipa. Dioda dialer zapala się na płycie, ale dalej cisza w telefonie. Prosze bardzo o wszelkie wskazówki, może istnieje jakaś sprawdzona konfiguracja, lub tzw Knif którego nie zastosowałem. Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 4065081
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    W instrukcji masz dokładnie opisane jak to zrobić. Na pewno trzeba przypisać strefy (jak pamiętam F95) określić ilość prób i kolejek (F100) określić nr telefonów (F87-F94) oraz w funkcji 5 załączyć telefonowanie. Jeżeli tak wszystko zaprogramowałeś to powinna migać podczas wybierania numeru dioda przy przekaźniku. Jak się nie dodzwania to sprawdź czy kable nie są zamienione (zaciski wejścia lini z zaciskami do aparatu telefonicznego. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 4065083
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 4067164
    rdk12
    Poziom 10  
    Wszystkie te rady zastosowałem, nr telefonów wprowdzone, telefonowanie włączone, niejasna jest dla mnie ilość kolejek, do czego się odnosi, zaznaczyłem 2, gdyż są wprowadzone 2 numery telefonów. Moduł syntezera mowy jest wpięty, zaznaczone jest w menu dla strefy np. nr 1 syntezer. Podobno trzeba zaznaczyć koniec numeru telefonu literką "a", tak też próbowałem, nie wiem czy odnosi się to do programowania z klawiatury czy przez komputer PC również. Linia telefonu podpięta we właściwe miejsce, wyprowadzony z centrali sygnał dalej na inne urządzenia typu fax, tel. Podobno nie ma znaczenia sygnał z linii TIP i RING ale próbowałem dwóch konfiguracji. Dalej brak odpowiedzi. Dioda na płycie Dialer świeci się, miga, lecz w słuchawce telefonu cisza, podobno można podsłuchać wybieranie numeru przez centralę w podłączonej równoloegle lub w module syntezera, ale tam cisza. Pytanie czy powinien pojawić się tam sygnał tonowego wybierania numeru ?
  • Pomocny post
    #5 4067203
    Zbych034
    Poziom 39  
    Był taki wypust CA10 w których było złe oznaczenie zacisków od kabli telefonicznych (oznaczenia odwrotne niż faktyczne). Sprawdź może to taki egzemplarz. Podsłuch linii najlepiej jest realizować przez słuchawkę wpiętą w gniazdo syntezatora, osobie z doświadczeniem podsłuch dużo może powiedzieć. Numery masz zaprogramowane z prefiksem (może jest umowa z innym operatorem i przed numerem trzeba coś jeszcze wybierać? Powodzenia
  • #6 4067348
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    mam nadzieje że Twoja linia to nie isdn .
    sprawdź czy na zaciskach Tip Ring masz napięcie lini tel. i czy podczas gdy ma dzwonić alarm odłaczają sie dalsze telefony .Natomiast jeżęli centrale podepniesz równolegle z linią (np. jako kolejny telefon to wybieranie ma być słyszalne w innym aparacie )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4067840
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4073964
    rdk12
    Poziom 10  
    Zbych034 - odwrotnie ale parą zacisków czy odwtotnie tzn TIP z Ring zamieniony ? Sprawdzę to, i jeszcze pytanie do "pkhenr" które z syg linii to Ring a które TIP miernik pokazuje napięcie stałe ok 50 V można więc rozróżnić +/- ? Linia to zwykłe łącze tpsa, dwa druty, przy próbie podsłuchu słychać pojedyncze krótkie impulsy lecz nie tonowe w odstępie co ~30 sek. brzmi jak podanie napięcia stałego na słuchawkę, telefony w dalszym torze są głuche- odłączone od lini przez centralę, brak w nich jakiego kolwiek sygnału.
  • Pomocny post
    #9 4074515
    Zbych034
    Poziom 39  
    Odwrotnie mogą być podpięte pary kabli i wtedy centralka próbuje dzwonić do aparatu zamiast na miasto. Zamienianie kabli między sobą mija się z celem bo nie ma to znaczenia dla CA. Powodzenia
  • #10 4087719
    Mayerr
    Poziom 2  
    A czy po wywołaniu alarmu i niedodzwonieniu sie centrala zgłasza awarie?
    Jeżeli tak ,to możliwe ze na lini tel. wisi np. automatyczna sekretarka lub jakaś inna usługa operatora (sygnał w słuchawce przerywany). Wtedy musisz włączyć opcje "bez testu lini tel" (czy jakoś tak) FS 5
    Jeżeli po wywołaniu alarmu i niedodzwonieniu sie nie ma awarii tzn. ze centrala nie nawiązała łączności.Sprawdź jeszcze raz wszystkie ustawienia tzn. :
    FS 5 telefonowanie włączone
    FS 5 wybieranie tonowe
    FS 87-94 numery tel.
    FS 95 przydział stref do numerów tel
    FS 100 może pozostać bez zmian

Acha, i jeżeli programujesz przez komputer centrala podejmuje próbe powiadomienia tylko po zakończeniu komunikacji z komputerem.
  • #11 4087905
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji centrali alarmowej Satel CA-10 do powiadomień telefonicznych przez zwykłą linię telefoniczną. Kluczowe ustawienia obejmują przypisanie stref do numerów telefonów (np. funkcja F95), wprowadzenie numerów telefonów (F87-F94), określenie ilości prób i kolejek (F100) oraz włączenie funkcji telefonowania (funkcja 5). Wskazano, że centrala powinna być podłączona jako pierwsza w linii telefonicznej, a w systemie może być użyty moduł syntezatora mowy, który umożliwia podsłuch sygnału wybierania numeru. Problemy z brakiem sygnału tonowego podczas wybierania mogą wynikać z błędnego podłączenia kabli TIP i RING, wadliwego oznaczenia zacisków w niektórych egzemplarzach CA-10 lub obecności automatycznej sekretarki/operatora na linii. Zaleca się sprawdzenie napięcia na linii, wyłączenie funkcji monitorowania przy braku podłączenia do SMA oraz wyłączenie powiadomień na pager. Przy programowaniu z klawiatury literka "a" na końcu numeru oznacza koniec numeru, co może mieć znaczenie dla poprawnego wybierania. W przypadku niedodzwonienia centrala może zgłaszać awarię, co wymaga włączenia opcji "bez testu linii telefonicznej" (FS5). Programowanie przez komputer wymaga zakończenia komunikacji, aby centrala mogła podjąć próbę powiadomienia. Podsumowując, poprawna konfiguracja i fizyczne podłączenie linii, uwzględnienie specyfiki operatora oraz odpowiednie ustawienia funkcji centrali są kluczowe dla prawidłowego działania powiadomień telefonicznych w Satel CA-10.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA