logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA-10 - Jak skonfigurować powiadomienia o załączeniu/wyłączeniu systemu?

adam29 01 Lut 2009 13:31 5298 13
REKLAMA
  • #1 6086069
    adam29
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam Kolegów. Mam problem z konfiguracją centrali CA10 Mianowicie klient właściciel małej firmy chce dostawać informację na telefon o załączeniu i wyłączeniu systemu / chce wiedzieć o której przychodzą pracownicy/ Wystarczy mu aby wyświetlił się numer z firmy na komórce. Załączyłem opcje Monitoringu do stacji 1 przypisałem jego nr .telefonu wykasowałem wszystkie kody monitoringu oprócz zał-Czuwania i wył -Czuwania.Ustawiłem transmisje na Adamko Slow, wyłączyłem test kontroli sygnału tel. No i problem centrala powiadamia o zał/wył ale dzwoni kilkanaście razy. Jaką funkcje muszę jeszcze zaprogramować.
  • REKLAMA
  • #2 6086294
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Nie tędy droga w tej centrali tego tym sposobem nie zrobisz.
    Można to zrobić w pewien sposób tzw. dookoła na wprost ale nie będzie działało w sposób automatyczny.
    Najlepszym rozwiązaniem jest dołożenie modułu GSM.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6086304
    mrozik552
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nie dasz rady tego ominąć, chyba że Twój inwestor zasymuluje potwierdzenia odebrania komunikatu. Inaczej centrala bedzie komunikowala sie min 16 razy/jezeli ustawisz blokade w opcji 47/
  • #4 6086427
    bartez132
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    ustaw probe polaczenia na 1 i zawieszenie monitorigu do nastepnego zdarzenia , jedyny problem bedzie taki ze bedzie sie prawdopodobnie wyswetlac awairia : problem z stacja monitoringu
  • #5 6086516
    BENO99
    Poziom 26  
    bartez132 napisał:
    ustaw probe polaczenia na 1

Witam.
    Tutaj piszemy o CA 10 .
    A o ile pamięć mnie nie myli w tej centrali takiej opcji nie ma.

Pozdrawiam
  • #6 6086540
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    ciekawe czy jakby z wyjścia oprogr. jako (wsk. czuwania lub zał/wył czuwanie )wysterowac osobne wejscie (L?)należące do innej strefy ,stale czuwającej (np. linia napadowa albo sab)które wyzwalając alarm w strefie powodowało dzwonienie może na inny numer.Czas alarmu krótki zeby tylko raz dzwoniło itd.
  • REKLAMA
  • #7 6086625
    adam29
    Poziom 15  
    Pomysł kolegi pkhenr sprawdzę jutro u klienta jak nie pomorze zostaje inwestycja w GSM.
  • #8 6086663
    pkhenr
    Poziom 32  
    gsm daje duże możliwości ja używam często ale jak gość chce wiedzieć to musi zapłacić (pakiety sms są tanie ) a jeszcze lepszy abonament 0
  • #9 6087352
    mrozik552
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    opcja telefonowania zasugerowana przez kolege pkhenr jest w sumie jakims rozwiazaniem, ale ciekawe czy bez syntezera centrala nie bedzie dziwnie sie zachowywac, a czas sygnalizowania nie ma nic do rzeczy, poniewaz w opcjach telefonowanie dokladnie jest pozyca o ilosci prob i kolejek. Czas działania ma znaczenie przy dlugosci dzialania wyjscia inf o zal/wyl, poniewaz ma byc monostabilne zeby dzialalo przy zalączeniu i wyłączeniu czuwania. Z syntezerem na pewno bedzie dzialac. No i bedzie non stop komunikat o alarmie w tej strefie
  • #10 6087783
    pkhenr
    Poziom 32  
    prawie nigdy nie daje syntezera ,nie jest konieczny
  • REKLAMA
  • #11 6088449
    adam29
    Poziom 15  
    Przeczytałem instrukcję instalatora raz jeszcze.Zaprogramuje hasło dla pracowników z uprawnieniem 4 hasło pułapka/DURESS/ które włącza i wyłącza dozór i wyjście OUT 5-6 opcja 10-sygnalizacja alarmu DURESS i ograniczę czas działania do 3sekund. W tym momencie klient powinien dostać info na telefon o alarmie. Oczywiście brak informacji jaki to alarm.No chyba że podłączymy GSM.
  • #12 6088527
    BENO99
    Poziom 26  
    Witam.
    Użycie hasła DURESS wyśle Ci ewentualnie tylko info do stacji monitorującej.
    Ca 10 wykonuje powiadamiania telefoniczne tylko w przypadku alarmu w którejś ze stref.

Pozdrawiam
  • #13 6089111
    pkhenr
    Poziom 32  
    zazbrojenie tym hasłem też wysyła info a nie czasem tylko rozbrojenie ??
  • #14 6089174
    BENO99
    Poziom 26  
    pkhenr napisał:
    zazbrojenie tym hasłem też wysyła info a nie czasem tylko rozbrojenie ??

Witam.
    Tak info idzie tylko przy rozbrojeniu ale żeby mógł wykorzystać to do celu opisanego wyżej musi i tak zastosować ten sposób opisany przez Ciebie wyżej aby wyzwolić alarm w jakiejś strefie tak aby poszło powiadomienie telef.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem konfiguracji centrali alarmowej Satel CA-10 w celu powiadamiania klienta o załączeniu i wyłączeniu systemu poprzez telefon. Standardowe funkcje centrali CA-10 nie umożliwiają automatycznego wysyłania pojedynczych powiadomień o stanie czuwania bez wielokrotnego dzwonienia (nawet do kilkunastu razy). Proponowano różne rozwiązania obejmujące m.in. symulację potwierdzeń odbioru komunikatu, ustawienie minimalnej liczby prób połączenia, czy wykorzystanie wyjść programowalnych do sterowania inną strefą alarmową, która mogłaby generować pojedyncze powiadomienia. Jednak wszystkie te metody mają ograniczenia i mogą powodować niepożądane sygnalizacje alarmowe lub błędy w monitoringu. Najbardziej rekomendowanym rozwiązaniem jest dołożenie modułu GSM, który umożliwia wysyłanie SMS-ów lub połączeń telefonicznych z informacją o załączeniu/wyłączeniu systemu. Dodatkowo, zastosowanie hasła DURESS z odpowiednim programowaniem wyjścia OUT pozwala na wysłanie powiadomienia do stacji monitorującej, ale nie dostarcza szczegółowej informacji o rodzaju zdarzenia i wymaga wywołania alarmu w strefie. Wnioskiem jest, że bez modułu GSM centrala CA-10 ma ograniczone możliwości w zakresie powiadomień telefonicznych o stanie systemu, a implementacja bardziej zaawansowanych powiadomień wymaga dodatkowego sprzętu lub nietypowych konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA