logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USB-COM : przejściówka uszkodzona czy "niepełna" ?

ZiutekL 10 Lip 2007 10:27 1392 4
REKLAMA
  • #1 4067420
    ZiutekL
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam Szanownych Kolegów,
    W sprzedaży istnieją różnego rodzaje przejściówki USB-COM ale podobno niektóre są "pełne COM" a niektóre nie.
    1) Jak rozróżnić czy dana przejściówka nie działa z powodu uszkodzenia czy z powodu braku pełnej kompadybilności portu.

Pozdrawiam, Ziutek
  • REKLAMA
  • #2 4067484
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Niektóre przejściówki nie posiadają linii sterujących co powoduje problemy w programach/urządzeniach ich wymagających.

Nie działają ogólnie z programami odwołującymi się do przerwania lub adresu portu - głównie są to stare programy DOS'owe.

Sprawdzone przejściówki są zbudowane na chipie firmy Prolific PL-2303.
  • REKLAMA
  • #3 4069543
    ZiutekL
    Poziom 12  
    No tak, tylko w moim przypadku nie mam możliwości wizualnie zidentyfikować układu, gdyż jest on bezpośrednio naniesiony na płytkę ( tak jak w zegarkach) a na dołączonym CD są dwa rodzaje sterowników, jedne do PL-2303 a drugie jakieś inne. Nie mniej jednak, przejściówka nie działa ani na jednych sterownikach ani na drugich.
    Co do programu to jest to software obsługujący programator i jest napisany pod XP.
    Czy znasz jakiś sposób, aby się przekonać, że przejściówka jest elektronicznie sprawna ?
  • REKLAMA
  • #4 4070014
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Jak kolega chce sobie poprogramować to przejściówki na usb radze wywalić do kosza , jedyna karta która działa jak należy to karta na pcmcia używam taką firmy ARGOSY jest zgodna z uartem 16c550 pracuje pod dosem win 98, xp i ponoć pod linuchem .
  • #5 4070250
    ZiutekL
    Poziom 12  
    Ale niektóre jednak działają, brat zakupił taką na własny użytek i toto programuje. Z zewnątrz wygląda jak moja z tą różnicą, że jego programuje a moja nie.
    Co do PCMCIA to owszem, prawdziwy sprzętowy COM, jednak ze względu na cenę, opinie użytkowników - że u nich działa oraz od częstotliwości używania jej przeze mnie postawiłem na USB ale jak widzę, trafiłem na zły egzemplarz.
    No cóż.....
REKLAMA