logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy konwerter USB-COM Prolific działa z większością programów do mikrokontrolerów?

kaczortrex 26 Sty 2007 23:24 3418 18
REKLAMA
  • #1 3492009
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam, mam pytanko odnośnie takiego konwertera http://allegro.pl/item160400314_kabel_przejsciowka_usb_2_0_rs_232_ekranowany.html
    (link podano do wiadomości - tzn. aby wypowiedź była pod konkretny model).
    Jest to układ oparty na Prolificu - jak podaje sprzedawca można przez nią programować mikrokontrolery, pamięci itp.

Czy sadzicie że będzie działała pod większością programów?
    Jeżeli zastosuje konwerter COM->LPT to czy będę mógł swobodnie programować poprzez schematy na LPT?

Dzięki, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3492077
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ja kiedyś kupiłem w sklepie - normalnie - praktycznie identyczny kabelek a teraz leży on w koszu na śmieci.... też był na tym scalaku - ale wszystko zależy tak naprawdę od producenta driverów a z tym jest b. ciężko i z tego powodu chyba zwykle jest kicha z takimi kablekami. Nie mówię, że na pewno ten który pokazujesz jest zły ... w końcu kosztuje tylko 12zł więc może nie będzie ci szkoda go później wywalić.... ale ja bym na dodatek spojrzał sobie na twoim miejscu na ogromną ilość NEGATYWÓW jakie ma ten sprzedawca i tym bardziej uważał na taki zakup

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3492096
    paum1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wydaje się, że nie będzie pracować, gdyż nie dalej jak 2 tygodnie temu ktoś sprzedawał ten sam kabelek- pisząc w opisie że musi kupić PCMCIA na RS232 ,bo przez to nie może nic zaprogramować.
  • #4 3492124
    mirekk36
    Poziom 42  
    to już nie chodzi tylko o to, że nie można programować czasem przez te tanie chińskie kabelki, problem w tym, że one pomimo iż drivery są niby poprawnie zainstalowane to nawet nie działają jako zwykły RS232. Na wyjściach nie pojawiają się żadne sygnały... a ludziom nie chce się poprostu tego reklamować skoro kosztowało to kilka zł - to lepiej czasem do kosza wrzucić niż tracić czas na reklamację ;)

... jeśli chcesz mieć pewniejszą przejściówkę z USB na RS232 to kup lepiej kabelek taki USB do jakiegoś telefonu komórkowego... one w większości przypadków działają - tylko samemu często trzeba wyjście przerobić na swoje potrzeby.
  • #5 3492544
    kaczortrex
    Poziom 13  
    chyba jednak kupie ten na USB i będę dorabiał. a jak to jest z tą przelotką na LPT? chodzi mi tu np. o i2c i PonyProg?. bardzo by mi zależało na takim rozwiązaniu, ale jeżeli się nie uda to zmontuje chyba USBAVR jednego z forumowiczów.

hmm... a znacie może jakieś schematy sprawdzonych konwerterów?
  • #6 3492626
    robertsa
    Poziom 13  
    Mam taki sam kabelek w xp chodzi dobrze ale w w98 to kicha
    trzeba pamiętać że są tam wyprowadzone tylko sygnały rx i tx
  • #7 3492655
    mirekk36
    Poziom 42  
    Jeśli chodzi o przejściówkę z USB na LPT to w ogóle o tym zapomnij. To nie będzie działać jeszcze z nieco innego powodu. Otóż w przypadku kabli USB-LPT dostajesz drivery do windy, z którymi mogą tak naprawdę współpracować drukarki i to tylko niektóre. Te drivery nie tworzą nawet wirtualnego portu LPT widzianego pod jednym z adresów LPT, w przeciwieństwie do portów COM. Tu drivery od kabelków tworzą port wirtualny ale widziany jest on w systemie jako kolejny port np COM15 itp.... Na allegro jakiś gościu też sprzedaje takie kabelki USB-LPT i wciska ludziom, że będzie to działać z programatorami. Ostatnio jakiś kolega tu z elektrody kupił ich kilkanaście od niego , porozmawialiśmy sobie tutaj i teraz on chce je odsprzedać komuś....

... masz rację, ja też na twoim miejscu poszukałbym albo sprawdzonego programatorka na USB albo przymierzał się do zrobienia na RS z jakąś sprawdzoną przejściówką. Poszukaj tu na elektrodzie był wiele razy omawiany taki na USB

zobacz sobie ten temat, tu ktoś nawet odsprzedawał płytki do takiego programatora bo sobie za dużo zrobił.. więc popytaj tam dalej co i jak a napewno się coś ci wyjaśni

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic635281-30.html
  • #8 3493253
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    kaczortrex napisał:
    konwerter COM->LPT

Nie ma czegoś takiego i nigdy nie będzie, kiedyś popularne były porty rs232 zrobione na złączu db25, a zapewne przejściówka o której myślisz to przejściówka comdb25<>comdb9, a podłączenie urządzenia rs232 do portu lpt przez tą "przejściówkę" uszkodzi lpt, więc lepiej schowaj tą przejściówkę do szafy i nie kuś losu ;)
  • #9 3493280
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Zdecyduje się jednak na taki programatorek na USB, z tym że zrobię mu na wejściu gniazdo COM, z racji tego że że sam kabelek (Nokia) będę chciał wykorzystywać do programowania poprzez USB I2C. Więc po prostu będę miał uniwersalny przewód, a do tego 2 rodzaje modułów - jeden do AVR, drugi właśnie do I2C (zapytacie czemu uparłem się na pamiątki bo dużo znajomych ma sprowadzane autka i zazwyczaj po jakimś czasie odłączają AKU, a wtedy radyjko prosi o kod :D - zazwyczaj go nie ma podanego, więc można sobie trochę zarobić :D).

Mam tylko taki dylemacik odnośnie AVR - czym różnią się st500 i 910?. Który lepiej zrobić?

Czy dostane gdzieś w Polsce tego PL2303? W jakiej cenie; a może bardziej się opłaca kupić ten kabelek do telefonu i go przerobić?
  • REKLAMA
  • #10 3493411
    McRancor
    Tylko z tymi Ic2 żebyś się nie zdziwił jak nie zadziała, jaki to programator?
  • #11 3493427
    kaczortrex
    Poziom 13  
    Dotąd używałem PonyProg na jego standardowym schemacie na COM (2 diody, 2 rezystory, zasilanie i chyba to wszystko)
  • #12 3493455
    piti___
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    posiadam taki kabelek (przynajmniej obudowa jest identyczna) i myslalem ze tez go wyrzuce, ale doszedlem do tego ze ma zamienione piny 2 i 3, dziala ale niekiedy sie zawiesza
  • #13 3493468
    McRancor
    No to jakbyś trochę poczytał na forum, dowiedziałbyś się że siprog nie działa na przejściówkach
  • REKLAMA
  • #14 3493469
    mirekk36
    Poziom 42  
    piti___ napisał:
    ...... ale doszedlem do tego ze ma zamienione piny 2 i 3, dziala ale niekiedy sie zawiesza

no właśnie to jest ta chińszczyzna, dlatego lepiej kupić kabelek do telefonu bo to jest robione pod konkretny cel ;)
  • #15 3493481
    kaczortrex
    Poziom 13  
    kurcze :(( to co mam wykombinować z tym I2C; ma ktoś jakiś pomysł?
  • #16 3679009
    kciuku
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam, czy ktoś wie może który z dostępnych teraz kabelków od telefonu jest na chipie CP2102 ? Akurat ten scalak jest bardzo dobrze opisany (np jak ustawić baud 1Mbps) oraz działa przy napięciach IO 5V. Kabelki z chipem USB-RS232 są raczej na pewno w kablach od Nokii DKU-5 (3100 6610itp), Siemens CF62 (C55, S55), tylko jaki chip jest w środku. Pozdrawiam
    Kamil
  • #17 3691569
    -=Kenzoo=-
    Poziom 10  
    Wskazany przez ciebie kabelek nie działa na 100% ... sam sprawdziłem :), a inne kabelki na układzie 2303 nieraz działają, posiadam nawet takiego i problem jest z nim taki, że ma bardzo małą wydajność prądową i procek musi być zasilany osobno ... wtedy dopiero jest widoczny przez PonyProga, no a po drugie zaprogramowanie atmegi 8 trwa u mnie 38 minut ;]
  • #18 3693627
    kciuku
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Pony Prog nie działa na przejściówkach USB-RS232 bo wykorzystuje operacje bitowe na porcie COM (na poszczegolnych liniach) a w przejściówkach przesyła się dane paczkami co 1ms (wielkość zależnie od bufora w chipie) było o tym wiele razy, natomiast mam taki kabelek na Oti i komunikacja działa bardzo fajnie, szukam tylko na CP2102 ale w ciemno nie chce kupować, poza tym, który nie działa ten od Nokii czy od Siemensa?[/url]

Podsumowanie tematu

✨ Konwertery USB-RS232 oparte na układzie Prolific, takie jak wskazany kabel z Allegro, często mają problemy ze stabilnością i kompatybilnością, głównie z powodu słabej jakości sterowników i niskiej wydajności prądowej. Wiele tanich chińskich kabli nie generuje poprawnych sygnałów RS232, co uniemożliwia programowanie mikrokontrolerów i pamięci za pomocą popularnych programów, np. PonyProg, który wymaga bezpośredniego dostępu do linii portu COM. Przejściówki USB-LPT nie działają jako wirtualne porty LPT i nie nadają się do programowania mikrokontrolerów, a próby podłączenia urządzeń RS232 do portu LPT mogą uszkodzić sprzęt. Zaleca się stosowanie sprawdzonych programatorów USB lub przerabianie kabli USB do telefonów komórkowych, które często wykorzystują układy CP2102 lub PL2303 i mają lepsze wsparcie sterowników. Programatory oparte na USB z wyjściem COM mogą być bardziej uniwersalne. W dyskusji pojawiły się także pytania o różnice między programatorami AVR st500 i 910 oraz o dostępność układu PL2303 w Polsce. Warto zwrócić uwagę, że programowanie przez USB-RS232 jest utrudnione ze względu na buforowanie danych i brak możliwości operacji bitowych na liniach portu, co jest wymagane przez niektóre programy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA