logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można połączyć dwa transformatory 90W, aby uzyskać 150W?

mevelrik 10 Lip 2007 21:15 1118 5
REKLAMA
  • #1 4069619
    mevelrik
    Poziom 12  
    Tak jak w temacie. Jestem nowy :cry: , potrzebuje transformatora o mocy min. 150W a mam dwa transformatory (identyczne) których moc łączna będzie zadowalająca (180W). Czy mogę je połączyć?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za waszą pomoc :D
  • REKLAMA
  • #2 4069655
    Rush64
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witaj Połącz je równolegle
  • REKLAMA
  • #3 4069656
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    Można połączyć ale tylko za mostkiem Graetza, niedopuszczalne jest łączenie uzwojeń transformatorów równolegle. Do czego mają one służyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4070642
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3414
    vcc napisał:
    niedopuszczalne jest łączenie uzwojeń transformatorów równolegle. Do czego mają one służyć?

Witam
    A to dopiero ciekawostka.
    Dopiero teraz się dowiedziałem że mnie na studiach oszukali, ucząc przez pół semestru o połączeniu równoległym transformatorów i w dodatku trójfazowych gdzie zależności jest ciut więcej niż przy jednofazowych.

Do mevelrik:
    Jeżeli masz dwa identyczne trafa to możesz je spokojnie połączyć równolegle, pamiętaj aby były "w fazie".
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4070989
    Mystery
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    No ja też popieram kolegę bo mnie też uczyli o połączeniach równoległych. A z resztą wszystkie firmy zajmujące się elektroenergetyką chyba nie mogą się mylić :)) Przy połączeniu równoległym ich moce się sumują.
  • #6 4071184
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    vcc napisał:
    Można połączyć ale tylko za mostkiem Graetza, niedopuszczalne jest łączenie uzwojeń transformatorów równolegle. Do czego mają one służyć?

Czyli transformatory mają być zasilane napięciem/prądem wyprostowanym :D ?
REKLAMA