logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć uzwojenia pierwotne dwóch transformatorów 100W?

mskojon 04 Gru 2007 23:59 1873 14
REKLAMA
  • #1 4553021
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Witam, posiadam 2 trafa, każde o mocy 100W ktorych uzyje do zasilania wzmacniacza. Moje pytanie brzmi: jak podłączyć uzwojenia pierwotne tych traf? Słyszałem że jak źle podłącze to będzie coś nie tak z fazą prądu itepe... nie wiem dokładnie. Wygląda to mniejwięcej tak:
    Zielone do zielonego i czerwone do czerwonego czy może inaczej?
    I jeszcze zastanawiam się czy jeśli wtórne tych traf połączone są tak jak na rysunku to mają one moc 100 czy 200W? Mi się wydaje że 100 ale nie jestem pewny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4553272
    inikue
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam
    Tak - trafa na pierwotnym podłączyć - początki uzwojeń razem, końce uzwojeń razem, (zielone -zielone , czerwone - czerwone). 100VA + 100VA = 200VA . Wtym przypadku po str.wtórnej prąd wtórny pozostanie taki jak jednego trafa ale napęcie wzrośnie jako suma napięć więc i moc musi wzrosnąć.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 4553396
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Cytat:
    Tak - trafa na pierwotnym podłączyć - początki uzwojeń razem, końce uzwojeń razem, (zielone -zielone , czerwone - czerwone). 100VA + 100VA = 200VA . Wtym przypadku po str.wtórnej prąd wtórny pozostanie taki jak jednego trafa ale napęcie wzrośnie jako suma napięć więc i moc musi wzrosnąć.

Witam
    A nie odwrotnie?. Przecież, przy połączeniu równoległym, to prąd płynie jednocześnie przez obydwa trafa, sumując się.
    Pozdrawiam.
  • #4 4553683
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Ok, dzięki za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #5 4564200
    inikue
    Poziom 14  
    witam ponownie
    oczywiście że prąd wzrośnie przy równoległym podłączeniu uzwojeń - lecz stanie się to po stronie pierwotnej transformatorów
    pozdrawiam
  • #6 4564540
    Bonkot
    Poziom 39  
    Cytat:
    oczywiście że prąd wzrośnie przy równoległym podłączeniu uzwojeń - lecz stanie się to po stronie pierwotnej transformatorów

Witam
    A co się stanie po wtórnej stronie uzwojenia transformatorów?. Czyżby dla ciebie zmieniono prawa panujące w fizyce i matematyce?. Poczytaj sobie najpierw stosowną literaturę (a jest tego pełno w Internecie i nie tylko, książki też), bo bez tego przygotowania tylko wprowadzasz innych w błąd.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4564721
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam, moc transformatorów oczywiście wzrośnie x 2 tak samo prąd pobierany po stronie pierwotnej, zaś uzwojenia wtórne przy połączeniu szeregowym możesz obciążyć maksymalnie takim prądem jaki przewidziany jest dla jednego transformatora.
  • REKLAMA
  • #8 4569932
    inikue
    Poziom 14  
    witam
    kolega który neguje moje wywody właśnie poprawia prawa Ohma - powodzenia :cry: P(W) = U(V) X J(A) najprościej jak można

200 = (43 X 2,32) + (43 X 2,32) gdy wiemy że uzwojenia połączone są szeregowo i dają napięcie 86 V to jak zrobić aby moc była 200 W i prąd 4,6 A ? ciekawe ?
  • #9 4573193
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    inikue napisał:
    witam
    kolega który neguje moje wywody właśnie poprawia prawa Ohma - powodzenia :cry: P(W) = U(V) X J(A) najprościej jak można

200 = (43 X 2,32) + (43 X 2,32) gdy wiemy że uzwojenia połączone są szeregowo i dają napięcie 86 V to jak zrobić aby moc była 200 W i prąd 4,6 A ? ciekawe ?

A skąd te 4,6 A w połączeniu szeregowym?.
  • #10 4573719
    inikue
    Poziom 14  
    witam
    och - kolega NIUTAT nie czyta dokładnie postów, to właśnie tak jak ja się dziwi co wypisuje BONKOT
  • #12 4574135
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Sam sobie zaprzeczasz, bo przecież ty podałeś (prawidłowy) wzór na obliczenie mocy. A więc 86V x 4,6A = 395,6W. więc jak to jest z twoją matematyką. To nie wzmacniacz, gdzie po mostkowaniu moc wzrasta do kwadratu. Naucz się liczyć, a potem pouczaj innych.
    Pozdrawiam.
  • #13 4574222
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    mskojon napisał:
    Witam, posiadam 2 trafa, każde o mocy 100W ktorych uzyje do zasilania wzmacniacza. Moje pytanie brzmi: jak podłączyć uzwojenia pierwotne tych traf? Słyszałem że jak źle podłącze to będzie coś nie tak z fazą prądu itepe... nie wiem dokładnie. Wygląda to mniejwięcej tak:
    Zielone do zielonego i czerwone do czerwonego czy może inaczej?
    I jeszcze zastanawiam się czy jeśli wtórne tych traf połączone są tak jak na rysunku to mają one moc 100 czy 200W? Mi się wydaje że 100 ale nie jestem pewny

Przyjmuje , że te dwa trafa są na napięcie pierwotne 230V i wtedy na wtórnym mamy 43V. Prawidłowe to połączenie pierwotnych równolegle(zielony do zielonego itd), a wtórne jak narysowałeś by mieć napięcie po wyprostowaniu ±43V. Moc w takim układzie jest sumą mocy dwóch transformatorów czyli 200W.
  • #14 4574928
    inikue
    Poziom 14  
    witam ponownie
    widzę iż panom zależy zrobić ze mnie barana.
    Choć to nie forum .
    Ja proponuję uważnie przeczytać wszystkie posty od pierwszego - a następnie wciskać mi ignorancję.
    powodzenia
  • #15 4574952
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    inikue napisał:
    Witam
    pozdrawiam

To drugi post i to wszystko jest OK. Nie wiem czy "Bonkot" źle zrozumiał, ale źle napisał i od trzeciego postu niepotrzebna kłótnia. Sprawa już chyb jasna, może autor postu zapyta jak coś nie wie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia uzwojeń pierwotnych dwóch transformatorów o mocy 100W każdy, używanych do zasilania wzmacniacza. Zaleca się łączenie uzwojeń pierwotnych równolegle, czyli początek uzwojenia zielony do zielonego, koniec czerwony do czerwonego, co pozwala na sumowanie mocy do 200W przy zachowaniu napięcia pierwotnego (np. 230V). Połączenie wtórnych uzwojeń szeregowo zwiększa napięcie (np. 2 x 43V = 86V), ale prąd obciążenia pozostaje na poziomie jednego transformatora. W wyniku równoległego połączenia pierwotnych wzrasta prąd pobierany z sieci, co jest zgodne z prawami fizyki i prawem Ohma. W dyskusji podkreślono konieczność znajomości podstawowych zasad elektrycznych i unikanie błędów w obliczeniach mocy, napięcia i prądu. Moc całkowita układu jest sumą mocy obu transformatorów, czyli 200W, pod warunkiem prawidłowego połączenia uzwojeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA