logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil 20/40 vs 20/60. Jak bardzo zmienią się parametry?

dymeq 10 Lip 2007 22:30 1115 11
REKLAMA
  • #1 4069955
    dymeq
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Czy bardzo zmienią sie parametry brzemieniowe jesli zamiast standardowych glosnikow 20/40 w kolumnach ZgC 40 uzyje moncniejszych 20/60 (oczywiscie naturalnych)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4070056
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Myślę że jeśli się zmieni to na plus ... więc nie widzę przeszkód by co najmniej sprawdzić ...

Powodzenia
  • #3 4070096
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • #4 4070248
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Stracisz na średnich tonach a na niskich nie zyskasz za wiele z powodu stosunkowo niedużej obudowy.
  • REKLAMA
  • #5 4070721
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Raczej bass będzie podobny. Zbyt wiele nie zyskasz. Musiałbyś zwiększyć obudowę aby mieć lepszy bass tj miękki, ale wtedy też należało by użyć najlepiej 20/80/2.

Pozdrawiam
  • #6 4071205
    dymeq
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Mi zalezy glownie na srednich tonach bo od niskich mam suba
  • REKLAMA
  • #7 4071234
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    W takim razie nie kombinuj zbytnio z innym przetwornikiem - przecież to konstrukcja 2-drożna i niskotonowiec musi sobie radzić dobrze ze średnimi tonami. Do tego celu (z dostępnych obecnie Tonsili 20cm) nadaje się tylko GDN 20/40.
  • REKLAMA
  • #8 4082087
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Lepiej zrób nadbudówkę z dobrym średnim, uzyskasz to o co Ci chodzi ... A mocniejszy głośnik poprawi nieco bas bo będziesz go mógł lepiej wysterować ...
  • #9 4082336
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    NO to trzeba jeszcze zrobić zwrotnice, i kolejne wydatki. GDN 20/60/3 często jest stosowany w subbasach. Sam mam na tym głosniku, i zejście w BP4 jest olbrzymie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 4097071
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Nie czarujmy się z tych kolumn i tak nic ciekawego nie da się zrobić, więc moim zdaniem dołożenie średnio tonowego głośnika , skoro odczuwa ich brak, jest najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem. A zwrotnica do średnio tonowego głośnika wcale nie jest aż taka skomplikowana...
  • #11 4100272
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Tak, ale trzeba rozsunąć pasma obecnej zwrotnicy, skorygować co najmniej 2 elementy. Wsadzić nowy blok i modlić się żeby impedancja nie zaszalała. Czyli trzeba kupić nieco mniejsze L i C niż w niskotonowcu po korekcie powiedzmy grającego od 1000Hz (czyli na oko 4x większe niż to co jest teraz) i do tego jeszcze na średniaka coś nieco mniejszego.

jakby przyoszczędzić obecny tor basowca mógłby robić jako dolnoprzepustowa część od średniotonowca. A górnoprzepustowa nieco mniejsze elementy jak na basowca tylko w odwrotnej konfiguracji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 4104371
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ja nie widzę nic złego w nakładaniu się pasm przenoszenia głośników, wręcz przeciwnie pozwoli to uniknąć dziur w paśmie przenoszenia, zresztą których właśnie kolega chce się pozbyć. Jeśli chodzi o potencjalną nadwyżkę nic nie stoi na przeszkodzie zaczerpnąć pomysłu z podciwych altusów i eksperymentalnie dobrać rezystor ograniczający efektywność średniotonowca. A do nisko-tonowca dodałbym jedynie cewkę ograniczającą pasmo od góry... Jeśli ktoś chce coś zmienić musi się liczyć z kosztami, nie da się przerobić kolumny nie ponosząc kosztów no chyba że się wszystkie elementy ma ....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wpływu zamiany standardowych głośników Tonsil 20/40 na mocniejsze 20/60 w kolumnach ZgC 40 na parametry brzmieniowe. Wymiana może nie przynieść znaczącej poprawy basu ze względu na ograniczoną objętość obudowy, a nawet pogorszyć średnie tony. Dla uzyskania lepszego basu konieczne byłoby zwiększenie obudowy i zastosowanie głośnika 20/80/2. Autorowi zależy głównie na poprawie średnich tonów, które w konstrukcji 2-drożnej powinien dobrze obsługiwać niskotonowiec 20/40. Głośnik GDN 20/40 jest rekomendowany jako optymalny do tego celu. Alternatywnie sugerowano dołożenie osobnego głośnika średniotonowego z odpowiednią zwrotnicą, co jednak wiąże się z dodatkowymi kosztami i koniecznością modyfikacji zwrotnicy, w tym korektą elementów L i C oraz dostosowaniem impedancji. Wskazano, że nakładanie się pasm przenoszenia głośników może być korzystne, a eksperymentalne dobieranie rezystorów i cewek może pomóc w optymalizacji charakterystyki. Ogólnie, zmiana głośnika na 20/60 bez innych modyfikacji nie przyniesie oczekiwanych efektów, a najlepszym rozwiązaniem jest dołożenie dedykowanego średniotonowego przetwornika z odpowiednią zwrotnicą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA