logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie ogniwo Peltiera do chłodzenia Pentium 4 3.0GHz (TDP 80-87W)? Jak dobrać moc?

pvc 10 Lip 2007 22:47 2214 6
REKLAMA
  • #1 4070031
    pvc
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam!
    Mam pytanie co do ogniwa Peltiera. A mianowicie jakiej mocy ogniwo musiałbym kupić do poprawnego chłodzenia Pentiuma 4 3.0GHz. Na stronie Intela wyczytałem ze P4 wydzielają pomiędzy 80W a 87W mocy. Bardzo ucieszyła by mnie szybka odpowiedź(zależy mi na czasie) :lol:
  • REKLAMA
  • #2 4070071
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Nie wiem czy jest sens zakładania ogniwa, chyba że masz chłodzenie wodne. Jeśli masz chłodzenie powietrzem, kup lepiej dobry cooler.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4070133
    pvc
    Poziom 13  
    Wiem, że łatwiej jest z wiatrakiem i radarem ale zależy mi na ZUPEŁNIE bezszelestnej pracy kompa. Gdybyś mógł mi podać zasadę, według której dopasowuje się ogniwa do mocy wydzielanej przez układ to byłbym bardzo wdzięczny(zawsze lepiej umieć niż się zawsze pytać kogoś ;) ).

PS. Czy do ogniwa potrzebne jest jakieś dodatkowe chłodzenie(radiator, wiatrak czy jeszcze coś innego)? Bo zupełnie nie mam pojęcia o chłodzeniu czegokolwiek(poza piwem :) ).
  • REKLAMA
  • #4 4070217
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Przecież ogniwo Peltiera nie jest samo w sobie układem chłodzącym. To tylko pompa cieplna, której "ciepłą stronę" musisz przecież też schłodzić i to wydajnie - stąd sugestia kolegi conQeror o chłodzeniu wodnym.
  • #5 4070316
    pvc
    Poziom 13  
    Aaaaa... OK. Rozumiem. A czy istnieje jakiś inny sposób na wydajne chłodzenie bez żadnych części ruchomych(wiatraków i pompek) bo zapomniałem dodać, że ten komp będzie używany do niecodziennego zastowania tzn. musi pracować bezszelestnie, wykorzystanie procesora będzie wynosiło cały czas 100%, komputer będzie pracował 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu(znaczy bez przerwy) a nie mogę użyć słabszego procesora(w sumie to nawet ten jest zbyt słaby ale na lepszy mnie nie stać bo fundusze mam bardzo ograniczone).
  • REKLAMA
  • #6 4070351
    jaroslaw_repec
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    W grę wchodzi jedynie chłodzenie wodne - z samego ogniwa musisz odprowadzić nadmiar ciepła - czyli wentylator - nie ma innej mozliwości :-). Praca kompa 24h/dobę to nic nadzwyczajnego. Sam montowalem kilka na systemy sterowania. Chodza bez problemu na zwykłych wiatrakach. Szybciej kończy się zasilacz niż procesor.
  • #7 4071905
    pvc
    Poziom 13  
    Jednak zdecydowałem się na zakup najcichszego wentylatora jaki był w sklepie i "dorodnego" radiatora. Mam nadzieje że pośmiga chciaż z miesiąc. Dzięki za zainteresowanie. :)

Podsumowanie tematu

✨ Do chłodzenia procesora Pentium 4 3.0GHz o TDP 80-87W zastosowanie ogniwa Peltiera wymaga dodatkowego, wydajnego chłodzenia jego gorącej strony, najczęściej wodnego, ponieważ samo ogniwo jest tylko pompą cieplną, a nie kompletnym systemem chłodzenia. Chłodzenie powietrzne z użyciem wentylatora jest prostsze i bardziej praktyczne, jednak generuje hałas, co może być problemem przy wymaganiu całkowitej bezgłośności pracy komputera. W przypadku pracy 24/7 przy pełnym obciążeniu procesora bez części ruchomych (wiatraków, pompek) nie ma efektywnego rozwiązania – konieczne jest odprowadzenie ciepła z ogniwa za pomocą wentylatora lub chłodzenia wodnego. Ostatecznie zdecydowano się na zakup najcichszego dostępnego wentylatora i dużego radiatora, co powinno zapewnić odpowiednie chłodzenie procesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA