logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Winols - które mapy sterują czym w VW Sharan TDI 115 z 2001?

PrzemekNS 11 Lip 2007 00:11 14603 6
REKLAMA
  • #1 4070347
    PrzemekNS
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    mam Sharana TDI 115 z 2001r , zgralem z ECU zawartosc pamieci i wrzucilem ja na winols ( ver. 1226 + checksum) program wykryl mi 118 potencialnych map, czy ktos ma jakies opisy lub informacje ktore mapy czym steruja? albo jaką kolwiek pomoc do winols po polsku
  • REKLAMA
  • #2 9516362
    starzu
    Poziom 10  
    tez jestem tym zainteresowany ;)
  • REKLAMA
  • #3 9519223
    tdi-vag
    Poziom 21  
    Ocena: 84
    instrukcja WinOls'a po polsku nie istnieje
    co do map to jest kilka postów niżej temat , poczytaj może coś tam znajdziesz ... :D
  • REKLAMA
  • #4 11578695
    Lewy28
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Niestety jak kolega wyżej napisał nie znajdziesz nic z obsługi WinOlsa po polsku.
    Mapy...niestety WinOls oprócz znalezienia potencjalnych map nic więcej nie zrobi.
    Musisz poszukać w necie jakie kształty poszczególne mapy powinny mieć.
    Pamiętaj dawka paliwa zależy od: driver wish, ograniczają ją torque limiter, smoke limiter, duration map, egr (w zasadzie ona nie ogranicza dawki paliwa ale zamula auto przez co dół jest trochę słabszy)
    Nie zapomnij też o powietrzu: turbo map, N75 map oraz bost limiter.
    Mam nadzieje że nie masz dpf bo wtedy jeszcze musisz znalezć mapy odpowiedzialne za niego.
    Sam właśnie siedzę nad swoim passatem. Niestety zwłaszcza na polskich forach za dużo pomocy nie uświadczysz co wydaje mi się rzeczą śmieszną w przypadku EDC15.
    Posiadam także mały manual o edc15. Jak coś daj znać. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 11981821
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    Lewy28 napisał:
    Niestety jak kolega wyżej napisał nie znajdziesz nic z obsługi WinOlsa po polsku.
    Mapy...niestety WinOls oprócz znalezienia potencjalnych map nic więcej nie zrobi.
    Musisz poszukać w necie jakie kształty poszczególne mapy powinny mieć.
    Pamiętaj dawka paliwa zależy od: driver wish, ograniczają ją torque limiter, smoke limiter, duration map, egr (w zasadzie ona nie ogranicza dawki paliwa ale zamula auto przez co dół jest trochę słabszy)
    Nie zapomnij też o powietrzu: turbo map, N75 map oraz bost limiter.
    Mam nadzieje że nie masz dpf bo wtedy jeszcze musisz znalezć mapy odpowiedzialne za niego.
    Sam właśnie siedzę nad swoim passatem. Niestety zwłaszcza na polskich forach za dużo pomocy nie uświadczysz co wydaje mi się rzeczą śmieszną w przypadku EDC15.
    Posiadam także mały manual o edc15. Jak coś daj znać. Pozdrawiam.

Nie uświadczysz, bo ktoś kto na tym zarabia nie ma potrzeby dzielić się tą wiedzą, później taki blokers dorwie się i będzie robił chipa za 100zł.
    I tak już są takie mody, gdzie ktoś podlewa paliwa na maksa, i auto szybciej jedzie.
    Chip to temat tabu i tak musi zostać.
  • #6 12017304
    calbert
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Tu ciekawy temat
    WinOLS i mapy
    Kilku gości wnosi w temat spory kawal wiedzy. Szacun dla nich.
    Jeśli szukasz inf. o mapach z edc15/16 to masz to tam prawie na tacy
  • #7 16182611
    Queens
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Temat stary, ale jeśli ktoś chce zacząć z EDC-15 to polecam programik VAG-EDCSuite. Zakładka tuning i wszystko na tacy. Tylko zrozumieć jak która mapa wpływa. Drobne zmiany, logi i można dużo się nauczyć. :D

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz VW Sharan TDI 115 z 2001 roku zgrał zawartość ECU i załadował ją do WinOLS (ver. 1226 + checksum), gdzie program wykrył 118 potencjalnych map. Niestety, nie istnieje polska instrukcja obsługi WinOLS, a sam program jedynie identyfikuje mapy bez ich opisu. Użytkownicy wskazują, że kluczowe mapy sterujące dawką paliwa to: driver wish, torque limiter, smoke limiter, duration map oraz EGR, która wpływa na dynamikę silnika. Sterowanie powietrzem realizują mapy turbo, N75 oraz boost limiter. W przypadku aut z DPF konieczne jest także znalezienie map odpowiedzialnych za filtr cząstek stałych. Zalecane jest poszukiwanie w sieci charakterystycznych kształtów map oraz korzystanie z dodatkowych narzędzi, np. VAG-EDCSuite, który oferuje zakładkę tuningową ułatwiającą analizę i modyfikację map EDC15. W dyskusji podkreślono, że wiedza o mapach jest często chroniona, a dzielenie się nią jest ograniczone ze względu na rynek chip tuningu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA