logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KWP2000 - Odczyt map z mk4 1.9 ALH 90PS, różnice manual/automat?

boneksl 27 Kwi 2009 20:17 16694 18
REKLAMA
  • #1 6463611
    boneksl
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Witajcie

Na wstępie pragnę uspokoić,że nie mam zamiaru nikomu zabierać chleba a interface kupiłem na własny użytek w celach edukacyjnych.

Powiedzcie mi koledzy,dostałem z allegro kwp2000,udało mi się sczytać oryginalny wsad z mojego mk4 1.9 ALH 90PS

www.k850i.eu/oriALH.ori

Mam na płycie troszkę wsadów,czy np winOLS można odczytać z jakiego samochodu dana mapa pochodzi? niby katalogowo jest mkIV90ps jednak oznaczenia silników były różne.

Posiadam auto w automacie,czy np mapa z samochodu (manual) podpasuje?,ew. znacie kogoś kto jest w stanie przerobić mape(odpłatnie)

Proszę o porady
  • REKLAMA
  • #2 6466615
    kmink
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    nie licz na odpowiedzi...:D
    Napiszą Ci że zaraz się coś wysra, ze nowy sterownik jest drogi itd.
    I w ogóle chip tuning jest tak skomplikowany, że będziesz chip garażowcem...jakby Oni na początku nie byli hehe, jakby Oni sie nie uczyli tylko od razu wszytko umieli:D
    Szkoda słów....
  • REKLAMA
  • #3 6467986
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    W winolsie jest opcja edycji jako tekst i tam wyświetli z jakiego jest sterownika. Co do drugiego pytania : inna część wsadu jest dla manuala i inna dla automatu , więc zależy jak dany wsad został przerobiony.
  • REKLAMA
  • #4 6468128
    boneksl
    Poziom 18  
    Wiem,że zaraz zrównają mnie z ziemią.

Możesz kolego naprowadzić w którym miejscu,rozumiem,że ładuję mape (ctrl +n ,potem impoirt z pliku ) i po załadowaniu mam zakładki 2d 3d i txt i w zakładce txt będą informacje ?

sczytując info wyczytałem w winOLS

alh 038906012M 0281001979

Teraz chcąc wgrać inną mapę muszę szukać do sterownika 038906012M ?
  • #5 6470152
    carster
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Numer sterownika musi się zgadzać, ale ważna jest jeszcze wersja oprogramowania.
    Jak zczytasz stary program to winols wyświetli Ci wersję software, lub możesz ją również odczytać z naklejek na epromie(-ach) sterownika.
  • #6 6471538
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    ładujesz wsad, potem "Edit" -> As text... i otworzy się okno ze wszystkimi informacjami o wsadzie
  • REKLAMA
  • #7 6472276
    boneksl
    Poziom 18  
    SPisałem numery z kasety

038 906 012M
    2813
    0281001979

Rozumiem że np
    http://k850i.eu/mapa/

ta mapa jest do mojego sterownika widzę w WinOLS ,że ECU prod i stg. zgadza się z moimi numerami.

dobrze myślę?
  • #8 6473084
    leo...

Poziom 16  
    Ocena: 45
    wsad ALH ori z pierwszego postu to 0281010779 peugeot 2.0HDI ...

program "eu/mapa" - wygląda bardziej na przykład do pokazania niz program na którym samochód będzie bezawaryjnie jeździł

torque limiter - przy 1700 obr/min 52 mg/H - ciekawe co na to sprzęgło :]

turbulum ustawione na 2190 mbar - limiter 2150 :]
    nie wspominajac o dziwnym podejściu do N75 przez "tunera" ...

dopóki nie podasz swojego ori bin'a - nie będziemy wiedzieli czy wersja softu jeest taka sama jak na tym "modzie"
    Konto firmowe:
    diesel inside
    Szeroka 56, Szczecin, 71-211 | Strona WWW: www.diesel-inside.pl
  • #9 6473110
    boneksl
    Poziom 18  
    Szanowny kolego,widzisz ktoś mi obiecał "Wsady" do mojego auta. Gdy kilka razy pytałem kiedy dostanę ,to kolega wysłał "niby" mapy do ALH.Teraz okazuje się że to mapa z peugeot 308 2.0HDI (takim jeździ właściciel który modował auto) ok... zmienił nazwe i wysłał bym się odczepił,tylko po co...

www.k850i.eu/oriALH.ori tutaj oryginana mapa z mojego ALH widać takie same numery jak na sterowniku.

www.k850i.eu/mapa/ tutaj kolejna mapa +15% zgadzająca się z numerem sterownika, (012M,979,352564) Co sądzisz o Niej? j
  • #10 6473212
    leo...

Poziom 16  
    +15% ...

1.5bara zniszczy twoją turbinę - całe szczęście limiter nie ruszony - nie pozwoli na takie ciśnienie doładowania ...

auto bedzie łapało notlaufy / szarpało podczas przyspieszania
    Konto firmowe:
    diesel inside
  • #11 6474803
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    leo... napisał:
    +15% ...

1.5bara zniszczy twoją turbinę - całe szczęście limiter nie ruszony - nie pozwoli na takie ciśnienie doładowania ...

auto bedzie łapało notlaufy / szarpało podczas przyspieszania

leo... gdzie jest coś ustawione 1.5 bara ??

Rozumiem że to jest limiter, no to on ma ustawione 2,19 bezwzględnego, czyli 1,19
    I z tego obrazka wyraźnie widać że "limiter" jest ruszony, (ori ma 0,95) zresztą ruszony bez sensu, bo o jednolitą wartość 240 tak jak by turbo było odkurzaczem.
    Ten tuner jest mocny dorzucił paliwa na pompie 240:D to chyba jego ulubiona cyfra :D
  • #12 6476494
    leo...

Poziom 16  
    pivvo napisał:
    gdzie jest coś ustawione 1.5 bara

5AF80
    72F80

otwórz drugi mod - ty podałeś turbulum z modu pierwszego - drugi +15% ma pociagniete wyżej cisnienie doładowania ... limitery turbiny nie ruszone :]

co do "paliwa na pompie" - ciekawe kiedy szlag trafi kierowcę od "twardej pracy pompy wtryskowej" i rezonansu w wydechu :D
    Konto firmowe:
    diesel inside
  • #13 8354497
    janosik_1973
    Poziom 2  
    boneksl napisał:
    Witajcie

Na wstępie pragnę uspokoić,że nie mam zamiaru nikomu zabierać chleba a interface kupiłem na własny użytek w celach edukacyjnych.

Powiedzcie mi koledzy,dostałem z allegro kwp2000,udało mi się sczytać oryginalny wsad z mojego mk4 1.9 ALH 90PS

www.k850i.eu/oriALH.ori

Mam na płycie troszkę wsadów,czy np winOLS można odczytać z jakiego samochodu dana mapa pochodzi? niby katalogowo jest mkIV90ps jednak oznaczenia silników były różne.

Posiadam auto w automacie,czy np mapa z samochodu (manual) podpasuje?,ew. znacie kogoś kto jest w stanie przerobić mape(odpłatnie)

Proszę o porady
    prosze napisz jak Ci sie udalo zczytac wsad z golfa 4 tdi
  • #14 8355259
    tdi-vag
    Poziom 21  
    Ocena: 84
    janosik_1973 napisał:
    boneksl napisał:
    Witajcie

www.k850i.eu/oriALH.ori

Proszę o porady
    prosze napisz jak Ci sie udalo zczytac wsad z golfa 4 tdi

interfejs do gnizada OBD , stacyjka ON, przycisk czytaj ECU i juz ... to tak w skrocie ...
  • #15 8392947
    tomxx92
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    czy jest to orginalny screen z winolsa?? Czy na podstawie jednostek na osiach w winolsie i wyglądzie mapy można obczaić do czego dana mapa służy?? czy może jednosyki na osiach w winolsie niczemu sie służą??
    pozdrawiam
  • #16 8392966
    tdi-vag
    Poziom 21  
    tomxx92 napisał:
    czy jest to orginalny screen z winolsa?? Czy na podstawie jednostek na osiach w winolsie i wyglądzie mapy można obczaić do czego dana mapa służy?? czy może jednosyki na osiach w winolsie niczemu sie służą??
    pozdrawiam

tak to screen z winolsa
    tak mozna "obczaić" do czego
    jednostki na osiach to bardzo wazne dane
  • #17 8394594
    tomxx92
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    ok dzięki za odpowiedz bo właśnie kolega mi mówił że jednostki na osiach w winolsie napewno nie są odpowiednie, w sensie że jak sa wartości 500, 1000, 1500, idt to napewno ta informacja mi się do niczego nie przyda i nie można brać ich pod uwagę a przecież takie jednostki mogą np. oznaczaqć obroty.
    Dobrze rozumiem??

ps. jest to screen z winolsa ale nie jest to damos,tak? i jednoski na osiach nie były zmieniane??
  • #18 8407723
    blade.bratan
    Poziom 2  
    hej, czy taka wtyczka moge na stole zczytac gallettem kompa z Audi A3 tdi 101koni, przez obd nie chce odczytac.

Link

Z gory dziekuje za odpowiedz
  • #19 8407772
    tdi-vag
    Poziom 21  
    powinno pojsc ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odczytu map sterownika silnika w samochodzie VW Golf 4 1.9 ALH (90KM) za pomocą interfejsu KWP2000 i oprogramowania WinOLS. Głównym problemem jest rozróżnienie map dla wersji z manualną i automatyczną skrzynią biegów oraz identyfikacja wersji oprogramowania ECU. Potwierdzono, że mapy dla skrzyń manualnych i automatycznych są różne. WinOLS umożliwia odczyt informacji o sterowniku w trybie tekstowym, co pomaga w identyfikacji. Analiza przykładowej zmodyfikowanej mapy wykazała potencjalnie niebezpieczne ustawienia ciśnienia doładowania i dawki paliwa, które mogą prowadzić do uszkodzeń (np. turbiny) lub wprowadzenia silnika w tryb awaryjny (notlauf). Wskazano, że jednostki na osiach map w WinOLS są kluczowe do zrozumienia funkcji map. Krótko wspomniano o możliwości odczytu ECU na stole probierczym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA