logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DS89C450 - Problemy z programowaniem na Debianie 2.4, błąd przy ładowaniu HEX

antrykot 11 Lip 2007 12:19 1502 4
REKLAMA
  • #1 4071237
    antrykot
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Witam. Posiadam kilka ww. procków z sampli od maxima, leżały już dłuższy czas no i wreszcie doczekały sie swojej kolejki :)
    Zmontowałem programator ze stronki : http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=148
    Programator wygląda na sprawny, ale jak sie łatwo domyślić nie działa jak trzeba.
    Mam linuksa (Debian 2.4). Uruchamiam ./dsmtk ( z różnym baudratem) i mam :

Cytat:
    antrykot@debian:~/devel/c51$ ./dsmtk
    Connecting to /dev/ttyS0
    Connection speed 9600 bps
    ........................

Jak tylko włącze wtyczke do port COM (nawet bez włączonego zasilania programatora) to pisze że nawiązał połączenie, ale jak próbuje załadować plik hex (*.ihx wygenerowany przez SDCC) to wywala coś takiego
    Cytat:
    antrykot@debian:~/devel/c51$ ./dsmtk
    Connecting to /dev/ttyS0
    Connection speed 9600 bps

Connection estabilished
    Type "/help" to show built-in commands

/load x.ihx
    L
    x.ihx(1): unknown error [:03000000020008F3
    ]

Dodaje plik z kodem i hex ( kod to zwykły int main(){})
    Plik x.h, to x.ihx, tylko musiałem zmienić nazwe, bo skrypt forum nie chciał go przepuścić.

Czy ktoś programował tym pod linuksem, i ma pomysł co może być nie tak ?
    Dodam jeszcze że kwarce jakie próbowałem to 12MHz i 3.5Mhz

//edit
    Ew czy ktoś ma jakieś info o programowaniu tego procka w sposób równoległy, bo w datasheecie pisze tylko o istnieniu takiej możliwości, ale nic więcej.
    Załączniki:
    • x.h (444 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • x.c (55 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4072650
    aster11
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Może spróbuj wykorzystać standardowy "flash'er" producenta MTK pod Windows. Będziesz miał porównanie, czy dostajesz podobny błąd. Ja korzystałem z MTK pod Windows (MTK2.4.04) i wszystko działało OK. Uzywałem jednak własnego układu, z wyprowadzeniami do ISP - nie z projektu na który się powołujesz?
  • REKLAMA
  • #3 4072702
    antrykot
    Poziom 20  
    No wychodzi na to, że będe musiał spróbować, tylko winda jest w rozsypce i trzeba przeinstalować.

Ale jeżeli ktoś używał już dsmtk (lub zna jakiś inny działający soft do tego pod linuksa) to prosze dać znać, bo preferuje OSy z pod znaku pingwina :)
    Ew. może sam spróbuje coś zaprogramować.

A wracając do programowania równoległego - w dokumentacji DS89C420 jest opisany algorytm programowania równoległego, natomiast w 430/440/450 jest tylko napisane aby po szczegóły skontaktować sie z działem supportu. Tu moje pytanko - może ten algorytm będzie działał także w 450 ? Moge napisać maila, ale może ktoś oszczędzi mi zachodu :).

BTW: Mógł byś pokazać schemat twojego programatorka ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4072785
    aster11
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Jeśli chodzi o dsmtk i programowanie równoległe - nie mam żadnego doświadczenia.

Jeśli chodzi o układ - standardowe podłączenie "RS232-ISP", tylko będące częścią większego projektu, a nie dedykowany programator. Jednak same połączenia związane z programowaniem typowe, z wykorzystaniem MAX232, tak jak pokazuje producent i tak jak jest chyba w projekcie, który wykonałeś. Schematu nawet nie mam, bo samą część związaną z programowaniem wykonałem na uniwersalce.
  • #5 4074910
    antrykot
    Poziom 20  
    No i wreszcie... procek do mnie przemówł :)
    Przyczyna złego działania była jak zwykle prosta (żeby nie powiedzieć banalna) - na schemacie nie ma zaznaczonej masy wtyczki. Po podłączeniu masy, i 2 dniach szukania dziury w całym, wreszcie procek zagadał.
REKLAMA