Witam. Posiadam kilka ww. procków z sampli od maxima, leżały już dłuższy czas no i wreszcie doczekały sie swojej kolejki
Zmontowałem programator ze stronki : http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=148
Programator wygląda na sprawny, ale jak sie łatwo domyślić nie działa jak trzeba.
Mam linuksa (Debian 2.4). Uruchamiam ./dsmtk ( z różnym baudratem) i mam :
Jak tylko włącze wtyczke do port COM (nawet bez włączonego zasilania programatora) to pisze że nawiązał połączenie, ale jak próbuje załadować plik hex (*.ihx wygenerowany przez SDCC) to wywala coś takiego
Dodaje plik z kodem i hex ( kod to zwykły int main(){})
Plik x.h, to x.ihx, tylko musiałem zmienić nazwe, bo skrypt forum nie chciał go przepuścić.
Czy ktoś programował tym pod linuksem, i ma pomysł co może być nie tak ?
Dodam jeszcze że kwarce jakie próbowałem to 12MHz i 3.5Mhz
//edit
Ew czy ktoś ma jakieś info o programowaniu tego procka w sposób równoległy, bo w datasheecie pisze tylko o istnieniu takiej możliwości, ale nic więcej.
Zmontowałem programator ze stronki : http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=148
Programator wygląda na sprawny, ale jak sie łatwo domyślić nie działa jak trzeba.
Mam linuksa (Debian 2.4). Uruchamiam ./dsmtk ( z różnym baudratem) i mam :
Cytat:antrykot@debian:~/devel/c51$ ./dsmtk
Connecting to /dev/ttyS0
Connection speed 9600 bps
........................
Jak tylko włącze wtyczke do port COM (nawet bez włączonego zasilania programatora) to pisze że nawiązał połączenie, ale jak próbuje załadować plik hex (*.ihx wygenerowany przez SDCC) to wywala coś takiego
Cytat:antrykot@debian:~/devel/c51$ ./dsmtk
Connecting to /dev/ttyS0
Connection speed 9600 bps
Connection estabilished
Type "/help" to show built-in commands
/load x.ihx
L
x.ihx(1): unknown error [:03000000020008F3
]
Dodaje plik z kodem i hex ( kod to zwykły int main(){})
Plik x.h, to x.ihx, tylko musiałem zmienić nazwe, bo skrypt forum nie chciał go przepuścić.
Czy ktoś programował tym pod linuksem, i ma pomysł co może być nie tak ?
Dodam jeszcze że kwarce jakie próbowałem to 12MHz i 3.5Mhz
//edit
Ew czy ktoś ma jakieś info o programowaniu tego procka w sposób równoległy, bo w datasheecie pisze tylko o istnieniu takiej możliwości, ale nic więcej.