logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd Did not receive R prompt w programatorze Dallas DS89C4xx - co robić?

SMOOTH_OPERATOR 30 Gru 2007 00:41 1887 7
REKLAMA
  • #1 4638775
    SMOOTH_OPERATOR
    Poziom 11  
    Próbowałem złożyć sobie programator z tej stronki: http://elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=148
    Dwa razy sprawdzałem połączenia i nie wiem co zrobiłem nie tak. Przy próbie połączenie "Connect to loader" wywala mi błąd "Did not recive R prompt".
    Czy to znaczy, że coś nie tak jest z linią RD RS`a, może miał ktoś podobny problem?
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Adam.
  • REKLAMA
  • #2 4642729
    Ganz
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    SMOOTH_OPERATOR napisał:
    Próbowałem złożyć sobie programator z tej stronki: http://elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=148
    Dwa razy sprawdzałem połączenia i nie wiem co zrobiłem nie tak. Przy próbie połączenie "Connect to loader" wywala mi błąd "Did not recive R prompt".
    Czy to znaczy, że coś nie tak jest z linią RD RS`a, może miał ktoś podobny problem?
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Adam.

Ja mam zmontowany ten programator i wszystko działa bez problemu. Schemat jest na 100% poprawny. Programuję nim DS89C430. Może któryś z elementów jest uwalony? Może masz przeplot w kabelku RSa TxD i RxD?
  • REKLAMA
  • #3 4644659
    SMOOTH_OPERATOR
    Poziom 11  
    Mam RD na pinie 2, TD - 3 i DTR - 4, nie mam wprawy w lutowaniu czy możliwe jest, że połączenie - lut, jest za słabe i "nie łączy", chociaż buzzer piszczy na nim?
    Aha i jeszcze nie mogłem nigdzie dostać 74LS125, więc dałem RESET na Vcc, a EA i PSEN na GND, natomiast R2OUT MAX`a wisi w powietrzu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4646913
    Ganz
    Poziom 17  
    SMOOTH_OPERATOR napisał:
    Mam RD na pinie 2, TD - 3 i DTR - 4,.

A masę na którym? ;-) Powinna być na 5. Poza tym, czy zwróciłeś uwagę na to, że numeracja DB9 żeńskiej jest taka sama jak męskiej tyle, że jest to odbicie lustrzane? Zobacz też w panelu sterowania jaki numer ma twój port szeregowy. Może się do złego COMa odnosisz.

SMOOTH_OPERATOR napisał:

nie mam wprawy w lutowaniu czy możliwe jest, że połączenie - lut, jest za słabe i "nie łączy", chociaż buzzer piszczy na nim?

Wszystko możliwe. Buzzer może piszczeć, ale źle wykonane połączenie raz może zwierać i rozwierać obwód. Chociaż czasami zamiast ciągłego pisku powinieneś wtedy słyszeć rzępolenie.

SMOOTH_OPERATOR napisał:

Aha i jeszcze nie mogłem nigdzie dostać 74LS125, więc dałem RESET na Vcc, a EA i PSEN na GND, natomiast R2OUT MAX`a wisi w powietrzu.

Hmmm... Głowy nie dam, że to zadziała. W sumie po coś dali te scalak do układu.

Jutro może odpalę swojego DS89C430 i będę Ci mógł coś więcej powiedzieć. A na razie dla Ciebie mam zadanie domowe: ;-)
    1) poszukaj w sieci program "Simple Terminal"
    2) Zrób prosty test. Wyłącz zasilanie układu i zewrzyj (może być śrubokrętem) piny 2 i 3 na DB9 (Txd i Rxd). Wtedy to co wysyłasz z Simple Terminala powinieneś otrzymać z powrotem. Znaczy to, że z portu wychodzą odpowiednie sygnały. Potem zewrzyj pin 11 i 12 Max232 i włącz zasilanie układu. Wtedy również powinieneś w oknie przychodzącym terminala otrzymać dokładnie to samo co wysyłasz. Tym sposobem sprawdzisz poprawność pracy interfejsu, bo może to w nim tkwi błąd. Jeśli to zadziała to znaczy, że do MAX232 wszystko jest w porządku i problem tkwi "za nim".

Rzuć też okiem tutaj, bo też miałem swego czasu trochę problemu RSem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic616924.html
  • REKLAMA
  • #5 4655496
    Ganz
    Poziom 17  
    I jak tam? Odrobiłeś zadanie domowe? Dostałem od Ciebie podziękowania, ale nie wiem, czy to już koniec problemów? Jeśli tak to z ciekawości co było przyczyną?
  • #6 4657010
    SMOOTH_OPERATOR
    Poziom 11  
    No muszę sie przyznać, że zadania domowego nie odrobiłem, na szczęście nie musiałem. Dolutowałem masę :p, poprawiłem kilka innych lutów, które uznałem za podejrzane i po porządnym dociśnięciu i usadowieniu procka na podstawce zadziałało (także właściwie sam nie znam dokładnej przyczyny). A beż tego 74LS125 działa, ale kiedy stany RST H, PSEN L, EA L, wymusiłem tymi połączeniami jak napisałem wyżej to musiałem złożyć oddzielnie programator i oddzielnie taki układzik do sprawdzenia z diodami itp, pobawię sie jeszcze trochę i spróbuje złożyć taką płytkę do ćwiczeń z różnymi peryferiami podłączanymi . Fajnie, że te procki są na EPROM`ie i po wyjęciu z programatora nie kasuje się pamięć.
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam. :)
  • #7 4657926
    Ganz
    Poziom 17  
    SMOOTH_OPERATOR napisał:
    Fajnie, że te procki są na EPROM`ie i po wyjęciu z programatora nie kasuje się pamięć.

Cieszę się, że mogłem pomóc. Tak na marginesie to procki te mają pamięć Flash i SRAM. EPROMU nie mają wcale. ;-) Gdyby tak było musiał byś pamięć kasować ultrafioletem. ;-)
  • #8 4658224
    SMOOTH_OPERATOR
    Poziom 11  
    Ganz napisał:
    SMOOTH_OPERATOR napisał:
    Fajnie, że te procki są na EPROM`ie i po wyjęciu z programatora nie kasuje się pamięć.

Cieszę się, że mogłem pomóc. Tak na marginesie to procki te mają pamięć Flash i SRAM. EPROMU nie mają wcale. ;-) Gdyby tak było musiał byś pamięć kasować ultrafioletem. ;-)

No tak pomyliło mi się chodziło mi o flash`a. A pamięci kasowane ultrafioletem to by były UVPROM, a Wikipedia podpowiada mi (wiem, że tam pełno bzdur jest ale ze szkoły też tak kojarzyłem), że jednak było w moim poście ziarnko prawdy :)
    Wikipedia napisał:
    Pamięć typu Flash to rodzaj pamięci EEPROM (ang. Electrically-Erasable Programmable Read-Only Memory), pozwalającej na zapisywanie lub kasowanie wielu komórek pamięci podczas jednej operacji programowania. Jest to pamięć nieulotna – po odłączeniu zasilania nie traci swej zawartości.

;-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu "Did not receive R prompt" podczas próby połączenia z programatorem Dallas DS89C4xx zbudowanym według schematu z elportal.pl. Przyczyną mogły być błędne połączenia, zwłaszcza linie RD, RS, TxD i RxD, słabe lutowania lub brak odpowiedniego układu 74LS125, który w oryginalnym projekcie pełni ważną funkcję. Zalecano sprawdzenie poprawności połączeń, zwrócenie uwagi na numerację pinów DB9 (odbicie lustrzane wtyczek żeńskich i męskich) oraz numer portu COM w systemie. Sugerowano test z programem Simple Terminal i zwarciem pinów TxD i RxD, aby zweryfikować sygnały z portu szeregowego. Ostatecznie problem rozwiązało dolutowanie masy, poprawa lutów i stabilne osadzenie procesora w podstawce. Wskazano, że procesory DS89C4xx mają pamięć Flash i SRAM, a nie EPROM, co eliminuje konieczność kasowania pamięci ultrafioletem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA