SMOOTH_OPERATOR napisał: Mam RD na pinie 2, TD - 3 i DTR - 4,.
A masę na którym?

Powinna być na 5. Poza tym, czy zwróciłeś uwagę na to, że numeracja DB9 żeńskiej jest taka sama jak męskiej tyle, że jest to odbicie lustrzane? Zobacz też w panelu sterowania jaki numer ma twój port szeregowy. Może się do złego COMa odnosisz.
SMOOTH_OPERATOR napisał:
nie mam wprawy w lutowaniu czy możliwe jest, że połączenie - lut, jest za słabe i "nie łączy", chociaż buzzer piszczy na nim?
Wszystko możliwe. Buzzer może piszczeć, ale źle wykonane połączenie raz może zwierać i rozwierać obwód. Chociaż czasami zamiast ciągłego pisku powinieneś wtedy słyszeć rzępolenie.
SMOOTH_OPERATOR napisał:
Aha i jeszcze nie mogłem nigdzie dostać 74LS125, więc dałem RESET na Vcc, a EA i PSEN na GND, natomiast R2OUT MAX`a wisi w powietrzu.
Hmmm... Głowy nie dam, że to zadziała. W sumie po coś dali te scalak do układu.
Jutro może odpalę swojego DS89C430 i będę Ci mógł coś więcej powiedzieć. A na razie dla Ciebie mam zadanie domowe:
1) poszukaj w sieci program "Simple Terminal"
2) Zrób prosty test. Wyłącz zasilanie układu i zewrzyj (może być śrubokrętem) piny 2 i 3 na DB9 (Txd i Rxd). Wtedy to co wysyłasz z Simple Terminala powinieneś otrzymać z powrotem. Znaczy to, że z portu wychodzą odpowiednie sygnały. Potem zewrzyj pin 11 i 12 Max232 i włącz zasilanie układu. Wtedy również powinieneś w oknie przychodzącym terminala otrzymać dokładnie to samo co wysyłasz. Tym sposobem sprawdzisz poprawność pracy interfejsu, bo może to w nim tkwi błąd. Jeśli to zadziała to znaczy, że do MAX232 wszystko jest w porządku i problem tkwi "za nim".
Rzuć też okiem tutaj, bo też miałem swego czasu trochę problemu RSem:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic616924.html