logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się systemu: zasilacz Codegen 300W czy dysk Segate Barracuda?

karaluch 12 Lip 2007 01:00 906 5
REKLAMA
  • #1 4073792
    karaluch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, mam jeden z komputerow z ktorym sa ciagle problemy, mam nadzieje ze pomozecie mi zlokalizowac problem.

Jakies pol roku temu system strasznie sie wieszal, w zasadzie co chwile wiec przy okazji robienia systemu wlozylem nowy dysk.. aktualny config:

Barton 2500+
    Gigabyte nForce2
    512MB Kingstone
    160GB Segate Barracuda .10 SATA
    Radeon 9000 32MB
    Zasilacz Codegen 300W

Przez dlugi okres nie bylo wiekszych problemow, system pracowal stablinie ale jakos tak miesiac temu sytuacja sie powtorzyla, zrobilem system na nowo i bylo wszystko ok do ostatniego tygodnia. Przy robieni systemu na prawde sie postaralem i wszystko powinno byc bardzo ok a tu ten sam problem - system sie wiesza, czasem nawet juz w biosie.

Mysle pewnie cos z dyskiem bo bez dysku startuje, podlaczylem dysk do innego kompa, naprawilem bledy (chkdsk), sprawidzilem w PartMagicu statusy, niby wszystko ok, podlaczylem na nowo, bylo dobrze az do wczoraj. Znowu to samo, ale przeciez dysk nie mogl sie zasyfic tak bardzo, wiec mysle zasilacz zwlaszcza ze post powiesil sie na sprawdzaniu dyskow, odlaczlem wszystko wysatrowal, bez dysku nawet knoppix ruszyl ale juz z dyskiem nie chce wstac. Choc pewnie jutro jak podlacze na nowo wszystko ruszy.

Pytanie co jest grane.. postaram sie jutro podlaczyc inny zasilacz i dac inny ram i jeszcze raz sprawdze ale nic nie rozumiem, to calkiem nowy dysk, w nowej technologii, prawie nowy system, w pelni legalny! bez wirusow!!

A jeszcze jedno, nie bardzo wiem jak wlaczyc s.m.a.r.t. bo o dziwo jest wylaczony, wertowalem bios i jakos nie moge tego znalezc, choc jak pamietam powinien byc wlaczony automatycznie. Czy to znaczy ze smart sie przepelnil i bledy juz sa obszarze roboczym i stad te zwiechy?

Ciagle mam nadzieje ze to zasilacz a co wy na to, z gory dzieki i pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 4073822
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, zasilacz!!
    W dysku masz zabezpieczenie, które wyłącza dla bezpieczeństwa twoich danych dysk.
  • REKLAMA
  • #3 4074063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4074338
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    po1, to jak kolega wyzej napisal ten zasilacz to syf.
    po2, komp bez dysku ktory moze byc sprawny moze chodzic dlatego ze zasilacz jest mniej obciazony, dysk twardy 3,5 minimalnie pobiera 10W z tego co sie orientuje, a taki Codegen 300W, ma juz problemy w pracy gdy komputer pobiera 200-230W.

Nie chce ci doradzac kupowac nowy zasilacz, tym bardziej ze nie jestem pewny czy wina jest wlasnie ten zasilacz... sprobuj moze go rozkrecic i dokladnei wyczyscic chlodzienie z kurzu(wentylator + radiatory), moze to pomoze. Zawsze moezsz tez od kolegi pozyczyc jakis "normalny" zasilacz 300-350W, lub u kolegi na kompie podlaczyc dysk i na twoim dysku zainstalwoac jakiegos windowsa czy linuxa i sprawdzic czy sie nic nie bedzie dzialo.

Moj komp obecnie chodzi na 300W huntkey:
    Barton 2800
    2*512 ddr
    2 dyski twarde(po 80 GP 1 sata, jeden ata)
    GF 7600 AGP
    2 napedy optyczne
    + karta muzyczna SB live 5.1
    procesor i k. graficzna podkrecalem wczesniej i zadnych problemow nie bylo z zasilaniem i itp, tylko ze huntkey 300W, jest w stanie pracowac z obciazeniem 325W, a twoj codegen przy 230W raczej juz bedzie mial spore problemy.

Tak czy inaczej, nawet jak to nie jest wina zasilacza, wymien go... bo sie mozesz pewnego dnia przy spadku napiecia zdziwic jak ci zasialcz spali np plyte glowna, na banchmark.pl gdzies o tym pisali nawet.
  • REKLAMA
  • #5 4074433
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4076545
    karaluch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mieliscie racje co do zasilacza, tez tak myslalem ale wolalem sprawdzic na innym zanim kupie nowy. Powiem jednak ze nie spodziewalem sie ze te niby 300W nie poradzi sobie z samym dyskiem, a radzi sobie z dwoma cd-kami.

Tak czy inaczej kupilem 480W i nie ma juz najmniejszych problemow. Dziekuje wszystkim za pomoc, pozdro
REKLAMA