logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PDG 585 GRACJA - cykliczne wchodzenie na obroty podczas wirowania

L_R 12 Lip 2007 22:41 1479 10
REKLAMA
  • #1 4076638
    L_R
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.Podczas wirowania silnik pracuje cyklicznie tzn. "wchodzi" na obroty po chwili zwalnia następnie znowu wiruje itd. aż do zakończenia programu.Pozostałe funkcje bez zarzutu,obroty rewersyjne są,kondensator i wyłącznik wirowania sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #2 4076672
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    A wodę wypompowuje do końca? Radziłbym sprawdzić filtr pompy.
  • REKLAMA
  • #3 4076685
    L_R
    Poziom 11  
    tak wypompowuje,hydrostat działa,filtr czysty
  • #4 4076700
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Czy przypadkiem nie masz pomieszanych przewodów na programatorze?
  • #5 4076717
    L_R
    Poziom 11  
    Programator nieruszany, a usterka zaistniała nagle.Tak sobie teraz myślę czy czasem styk programatora nie wygrzewa się pod obciążeniem i nie wygina powodując przerwę w obwodzie.Ale to tylko moje przemyślenia,nie sprawdzone,więc pewności brak.
  • #6 4077314
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Programator do naprawy lub wymiany.
  • REKLAMA
  • #7 4077352
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Witam. Sprawdź jeszcze kostkę silnika czy nie dostała sie tam woda OK?.Następnie uzwojenia silnika najlepiej poza pralką .Pozdrawiam.
  • #8 4077404
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam. Zwarcie na grzalce lub wtopione styki wewnetrzne w programatorze . Najpierw sprawdz grzalke.
  • REKLAMA
  • #9 4078047
    gregor1965
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Cześć!!!
    Miałem kiedyś podobny problem ,a okazało się że był zatkany wąż pomiędzy zbiornikiem ,a filtrem.
    Ta pralka ma na dole dwa węże połączeniowe zbiornika z filtrem jeden z nich był zatkany skarpetą .Sprawdź te gumowe węże czy są drożne.
    Grzegorz
  • #10 4083285
    L_R
    Poziom 11  
    Cześć, chciałbym podziękować wszystkim za rady.Niestety nie trafione.Wyszło bowiem na moje.Po rozebraniu programatora okazało się że sprężyna styku odpowiedzialnego za sterowanie uzwojeniem szybkich obrotów była wygrzana przy nasadzie (napisałem o moich podejrzeniach w pierwszym poście).Pod wpływem obciążenia rozgrzewała się i przerywała styk.Silnik stawał po ochłodzeniu zwierał z powrotem i wirowało dalej.Po wymianie sprężyny i sprawdzeniu wszystko OK.Pralka wiruje aż miło.
  • #11 4083442
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    To chyba nie czytałeś mojego postu, skoro uważasz że nikt nie "trafił" :D

Podsumowanie tematu

✨ Pralka PDG 585 GRACJA podczas wirowania wykazuje cykliczne zmiany obrotów – silnik na przemian przyspiesza i zwalnia aż do zakończenia programu. Pozostałe funkcje, takie jak obroty rewersyjne, działają poprawnie, a kondensator i wyłącznik wirowania zostały sprawdzone. W dyskusji sugerowano sprawdzenie pompy, filtra, drożności węży łączących zbiornik z filtrem, kostki silnika pod kątem dostania się wody, uzwojeń silnika oraz ewentualnych zwarć na grzałce i uszkodzeń programatora. Ostatecznie przyczyną usterki okazała się wygrzana sprężyna styku w programatorze odpowiedzialnego za sterowanie uzwojeniem szybkich obrotów, która pod wpływem obciążenia nagrzewała się i przerywała obwód, powodując cykliczne zatrzymywanie i ponowne uruchamianie silnika. Po wymianie sprężyny pralka działa prawidłowo.
REKLAMA