logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRACJA PDG 585 – silnik ciężko pracuje, głośny i mocno się nagrzewa – co sprawdzić?

eugieniuszzz 16 Mar 2007 17:38 2570 21
REKLAMA
  • #1 3684749
    eugieniuszzz
    Poziom 11  
    jaka może być przyczyna tego że silnik tej pralki ciężko chodzi oraz głośno pracuje i mocno sie przy temu nagrzewa?? prosze o pomoc w ustaleniu przyczyny
  • REKLAMA
  • #2 3684881
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Prawdopodobnie łożyska silnika do wymiany 2szt .Powodzenia
  • #3 3684934
    eugieniuszzz
    Poziom 11  
    łożyska są prawdopodobnie dobre bo gdy pralka jest wyłączona to silnikiem można bez problemu i lekko kręcić a jak sie załączy pralke silnik ciężko i głośno chodzi nagrzewa sie bardzo szybko i działa tylko w jedną strone
  • #4 3684948
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3688589
    eugieniuszzz
    Poziom 11  
    a co to może być że programator p-124 niechce sie przesówać programator jest nowy (stary programator też sie nieprzesówał) co z tym zrobić prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #6 3688798
    eugieniuszzz
    Poziom 11  
    witam przepraszam że pisze 2 raz to samo ale ktoś przeniósł mój post i niedziała mi opcja szukaj więc pisze do was chodzi o pralke gracja pdg 585 wymieniłem kondensator 16uf oraz programator p-124 stary niechciał sie przesówać i były nadpalone styki założyłem nowy programator i znowu sie to samo dzieje programator niechce sie sam przesówać co może być tego przyczyną prosze o pomoc

Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.
    Ortografia!
    Interpunkcja!

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

<skryn>
  • #7 3688988
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Czy na płukaniu przesuwa się?Grzałka grzeje?Termostat na zero i napisz co się dzieje.
  • #8 3689047
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Podłączenia się zgadzają? Silniczek jest dobrze podłączony?
  • #9 3689204
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    eugieniuszzz napisał:
    a co to może być że programator p-124 niechce sie przesówać programator jest nowy prosze o pomoc

Najprawdopodobniej źle podłączony programator,musisz sprawdzić dokładnie ze schematem.
  • REKLAMA
  • #11 3689282
    staszekf
    Poziom 33  
    Jeżeli pralka nie grzeje to sprawdź czujnik temperatury
    bo to może być przyczyną twoich kłopotów. Powodzenia.
  • #12 3689553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3690090
    eugieniuszzz
    Poziom 11  
    wydaje mi sie że wszystko jest ok silnik po wymianie kondensatora działa jak należy wymieniłem programator ale ten nowy również sie nie przesówa (tak samo jak stary) nie kopłem sie w połaczeniach gdyż podłączyłem go tak samo jak był połączony stary programator co może byc tego przyczyną? na tym forum spotkałem sie z takim problemem ż eprogramator sie nie przesówa lecz niestety żeby zdobyć odpowiedz musiałem zapłacić ja niemam nic na telefonie więc prosze sie was o pomoc (do moderatorów:wiem że pewnie było gdzieś już o tym problemie ale najpierw jak usuniecie mój post naprawcie opcje szukaj!!i nie kasujcie pieniędzy za odpowiedzi bo to nie wporzadku na forum!!)
  • #14 3690126
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 3690688
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3691000
    eugieniuszzz
    Poziom 11  
    więc tak załączm pralke pralka pobiera wode i gdy skończy zaczyna sie kręcić i tak sie może kręcić w nieskończoność dopuki jej niewyłącze (kręci tylko w jedną strone) wymieniłem już programator i kondensator 16uf ale dalej jest tak samo

Po raz kolejny uwaga.
    Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.
    Ortografia!
    Interpunkcja!

Rady:

- dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

<skryn>
  • #17 3691164
    staszekf
    Poziom 33  
    Ten Twój programator to chyba nie jest nowy bo należy zmienić silniczek programatora i wtedy będzie OK.Powodzenia
  • #18 3691248
    eugieniuszzz
    Poziom 11  
    programator jest nowy
  • #19 3691587
    staszekf
    Poziom 33  
    To albo silniczek źle podłączony albo należy go reklamować w sklepie gdzie go kupiłeś .Powodzenia.
  • #20 3691598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 3691774
    eugieniuszzz
    Poziom 11  
    na zaciskach silniczka programatora jest 230v silniczek jest podłączony do zacisków programatora 2C i 4C
  • #22 3691859
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pralki GRACJA PDG 585 silnik pracuje ciężko, jest głośny i mocno się nagrzewa, a także działa tylko w jedną stronę. Początkowo podejrzewano uszkodzenie łożysk, jednak silnik swobodnie obraca się ręcznie przy wyłączonej pralce, co wyklucza tę przyczynę. Zwrócono uwagę na kondensator rozruchowy 16 µF oraz programator P-124, które zostały wymienione, lecz problem z programatorem – brak samoczynnego przesuwania się – pozostał. Użytkownik potwierdził prawidłowe podłączenie programatora zgodnie ze schematem, a na zaciskach silniczka programatora występuje napięcie 230 V. Sugerowano możliwość uszkodzenia silniczka programatora lub mechaniczne zablokowanie przez zbyt długą śrubę mocującą. Zalecane jest dokładne sprawdzenie połączeń, działania termostatu, czujnika temperatury oraz ewentualna reklamacja nowego programatora. Problem jest znany i wielokrotnie omawiany na forum, gdzie dostępne są dodatkowe materiały i dyskusje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA