logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa Turbo - Brak modulacji, niskie napięcie na tranzystorze C2075 podczas nadawania

groszek011 13 Lip 2007 06:15 6897 10
REKLAMA
  • #1 4077164
    groszek011
    Poziom 11  
    Witam, mam problem z radyjkiem, stawia nośną, natomiast nie jestem slyszalny. Zarówka podłączona do wyjscia antenowego swieci sie. Tranzystor i driwer stopnia koncowego raczej dobre ( sprawdzalem zwyklym miernikiem na zakresie diod) Pobór prądu podczas odsłuchu jakies 0,3A podczas nadawania 1,5 A Na kolektorze tranzystora c2075 napięcie podczas odsluchu ok 13V podczas nadawania ok 5V na driwerze bardzo podobnie. Gdzies tu znalazlem wypowiedz ze 5V podczas nadawania to za malo co zatem moze byc przyczyną ? Niestety nie dysponuje miernikiem w.cz. ani oscyloskopem, mam szanse jeszcze cos sprawdzic i ewentualnie jak ? Czy moze byc to wina transformatora modulującego ? Jak go sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4077341
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Te 5V to masz dlatego bo miernik Ci głupieje od w.cz. Dobrze że nie pokazuje nieskończonej wartości.
    Najpierw się upewnij czy napewno jest wszystko w porządku z mikrofonem.
    Za tor m.cz w tym radiu odpowiada KIA7217AP i służy ona także za wzmacniacz audio podczas odbioru jak i za wzmacniacz mikrofonowy podczas nadawania.
    Sprawdź czy sygnał z mikrofonu do niej dochodzi.
  • REKLAMA
  • #3 4077426
    groszek011
    Poziom 11  
    Dzieki za odp. u mnie siedzi TDA2003, jeszcze mam pytanie jak prostym mierniczkiem cyfrowymmoge sprawdzic to czy sygnał z mikrofonu dochodzi do TDA ?
  • REKLAMA
  • #4 4077442
    mpn103
    Poziom 34  
    Możesz to zprawdzić na "macanego".
    Postawić nośną i zmacać palcem okolice TDA i sprawdzić w drugim radiu czy brumi na modulacji.
    Jeśli brumi to modulator jest ok a coś jest nie tak z mikrofonem.
  • #5 4078117
    groszek011
    Poziom 11  
    faktycznie cos z mikrofonem, ale dziwna sprawa chyba cos we wtyczce bylo zwarte i dlatego cokolwiek slyszalem w radiu , bo jak rozlutowalem wtyczke i polutowalem od nowa przewody to nie slysze nic w radiu tylko ciche trzaski, odsluch pojawia sie gdy zewrze się pin wtyczki idący na wkladke mic. z masą - wtedy pojawia sie normalnie odsłuch , no ale automatycznie brak mikrofonu ;/

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. wkladke podmieniałem na taką samą wiec to tez nie jej wina
  • Pomocny post
    #6 4079231
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Podmień mikrofon dla pewności albo sprawdź go dokładnie czy gdzieś kabel nie jest przerwany
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #7 4861968
    mpn103
    Poziom 34  
    Nie można sobie pinów we wtyczce ot tak polutować.
    Odpowiednie przewody idą na odpowiednie piny.
    Jeżeli po zwarciu przewodu idącego na mikrofon masz odsłuch to musisz zamienić przewód idący do przełącznika w mikrofonie z przewodem idącym na wkładkę mikrofonową.

P.S. Kolego slawek1111 czytaj dokładnie to co autor pisze.
  • #8 5045795
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5050845
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    airbase napisał:
    ...dostałem MK2 z kombinowanym mikrofonem. Wszystko co mogłem zrobić to połączyć to wg schematu i teraz po wciśnięciu nośnej zapala mi się wszystko tak jak do nadawania - czerwona i moc na pełnym zasięgu, a jak szczekam do mikrofonu to słyszę siebie w głośniku - prawidłowy objaw?...

Musisz napisać w jakim głośniku ?

Jeżeli w głośniku innego radia np. UKF to świadczy to o tym , że masz NIE odkłócony odbiornik (UKF). Ale równiez świadczy to o tym , że modulacja w AM jest (z CB).

Pozdrawiam.
  • #10 5050880
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 7555036
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    W ONWIE jest tak zrobione, że RX czyli odsłuch jest w mikrofonie zwarty poprzez ptt gdy się go nie przyciska,w momencie przyciśnięcia ptt rozłącza się RX a załącza TX, a gdy słychać swój głos w głośniku gdy wciśnięty jest TX to RX nie jest rozłączony z masą, albo ptt jest uszkodzone , albo jest zrobione zwarcie masa -przewód RX.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Onwa Turbo, które podczas nadawania generuje nośną, lecz brak jest modulacji głosu. Podłączona żarówka na wyjściu antenowym świeci, a pomiary napięcia na kolektorze tranzystora C2075 wskazują spadek z około 13V w odbiorze do około 5V podczas nadawania, co jest uznane za zbyt niskie. Pomimo braku zaawansowanych narzędzi pomiarowych (miernik w.cz. i oscyloskop), sugerowano sprawdzenie sygnału mikrofonowego oraz poprawności działania wzmacniacza audio i mikrofonowego (w oryginale KIA7217AP, w przypadku autora TDA2003). Wskazano, że niskie napięcie może wynikać z błędów w okablowaniu mikrofonu, uszkodzenia mikrofonu lub zwarć we wtyczce. Zalecano sprawdzenie ciągłości przewodów mikrofonowych, ewentualną wymianę mikrofonu oraz poprawne podłączenie pinów we wtyczce. Dodatkowo zwrócono uwagę na działanie przełącznika PTT, który powinien rozłączać odbiór (RX) i załączać nadawanie (TX), a obecność własnego głosu w głośniku podczas nadawania może świadczyć o uszkodzeniu PTT lub zwarciu masy z przewodem RX. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące poboru prądu podczas nadawania i odbioru oraz wpływu niedopasowania anteny (magnesówka, wysoki SWR) na parametry pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA