logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa Turbo. Radio straciło odbiór. Co sprawdzić?

antenek 01 Lip 2007 11:39 3366 4
REKLAMA
  • #1 4037795
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Czyli słynne już tutaj K6124 .
    Witam . Od razu uprzedzam , że z zawodu jestem mechanikiem a elektronike studiuje dopiero od 2 lat na PŁ . Radyjko straciło odbiór . Generalnie jest szum wiec cała część wzmacniacza i obwodu potencjometra i gośnika jest ok . sprawna jest też gruszka bo ja też sprawdziłem . Zmierzyłem też napięcia na końcówce mocy (2SC2078) na koletkorze napięcie zasilania , emiter masa bo tam jest wlutowany . Na bazę przychodzi 0V .
    Podczas nadawania potencjał kolektora spada na zera a bazy podnosi sie do jakiś 0,02 V . Zmierzyłem SWR moc nadawania i jest ok 2 W . Mam taka końcówke z żarówka do sprawdzania CB to generalnie ledwo jest w stanie sie zapalić . Podczas mowienia do mikrofonu delikatnie pulsuje . jakim tropem iść i co sprawdzić ??
  • REKLAMA
  • #2 4037923
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    antenek napisał:
    Radyjko straciło odbiór . Generalnie jest szum wiec cała część wzmacniacza i obwodu potencjometra i gośnika jest ok . sprawna jest też gruszka bo ja też sprawdziłem .

Usterki szukaj w syntezie, tradycyjnie popraw wszystkie luty.

antenek napisał:

Zmierzyłem też napięcia na końcówce mocy (2SC2078) na koletkorze napięcie zasilania , emiter masa bo tam jest wlutowany . Na bazę przychodzi 0V .
    Podczas nadawania potencjał kolektora spada na zera a bazy podnosi sie do jakiś 0,02 V . Zmierzyłem SWR moc nadawania i jest ok 2 W . Mam taka końcówke z żarówka do sprawdzania CB to generalnie ledwo jest w stanie sie zapalić . Podczas mowienia do mikrofonu delikatnie pulsuje . jakim tropem iść i co sprawdzić ??

Na końcówce i stopniu sterującym go, musisz mieć napięcie zbliżone do zasilającego, zarówno przy odbiorze jak i nadawaniu (mogła paść np. dioda).

W wypadku nadajnika problemu również szukałbym najpierw w syntezie.
    Marek
  • REKLAMA
  • #3 4038115
    antenek
    Poziom 19  
    antenek napisał:
    Czyli słynne już tutaj K6124 .
    Witam . Od razu uprzedzam , że z zawodu jestem mechanikiem a elektronike studiuje dopiero od 2 lat na PŁ .

Dobra jeśli dobrze rozumuje za synteze odpowiedzialny jest układ TC4017BP umieszczony na odzielnej płycie . Przelutowałem mu nogi na wszeli wypadek . dziwi mnie co innego . A wiec bardzo dziwne rzeczy dzieja sie przy rezystorze R128 i cewce L5 . Bo domyślam sie ze to nimi dostarczane jest napięcie na kolektor Q26(końcówka mocy) . Przed wjeściem rezystora napięcie i przed i w trakcie nadawania jest ok 11 V nieco spada podczas nadawania . L5 i R128 jest włączone równolegle wiec cewka powinna stanowić opór -> do 0 a po stronie tranzystora na cewce i na rezystorze podtencjał podczas nadawania spada do jakiejś nieokreślonej wartości bo miernik mi sygnalizuje koniec zakresu pomiarowego czyli stawia 1 po lewej stronie nawet na 1000 V . Sprawdziłem D11 i jest ok .

mineło pare godzinek a ja tropie sobie dalej . Z ciekawości pomierzyłem sobie pare tranzystorów i oto powmiary

Q13 (KTC3199)
    odbiór E=0v C=1,25V B=0V
    nadawanie E=0v C=0v B=0,6v

Q3 (KTC3195)
    Odbiór E=0,5v C=5,6V B=1,5V
    nadawanie E=0v C=0v B=0,57V

Q23 (KTC3195)
    Odbiór E=0C=-0,38V B=0
    Nadawanie E=1V B=8V C=1,26V
  • REKLAMA
  • #4 4039145
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Cytat:
    Dobra jeśli dobrze rozumuje za synteze odpowiedzialny jest układ TC4017BP

niet, synteza w onwie turbo to C5121

Cytat:
    L5 i R128 jest włączone równolegle wiec cewka powinna stanowić opór -> do 0 a po stronie tranzystora na cewce i na rezystorze podtencjał podczas nadawania spada do jakiejś nieokreślonej wartości bo miernik mi sygnalizuje koniec zakresu pomiarowego czyli stawia 1 po lewej stronie nawet na 1000 V

pamiętaj, że tam nie tylko stałe napięcie jest, ale i napięcie w.cz. i ono jest odpowiedzialne za głupienie twojego miernika

Cytat:
    Q13 (KTC3199)

już nie pamiętam schematu ale czy ten tranzystor czy Q15 robi tam za stabilizator 9V ?
  • #5 4039726
    antenek
    Poziom 19  
    dokładnie Q15 robi za stabilizator . przez diode zenera baza sterowana na 9V1 :) .
    Odnalazłem synteze przelutuje . Co myślicie o wymianie wszystkich tranzystorków małej mocy ?? Dobry pomysł zeby w okolicach syntezy je wywalić na nowe ??
    andrew220 w razie dalszej chęci pomocy moge ci zrzucić schemat jeśli chcesz bo wiem ze negocjacje z laikiem przez net są trudne .
    Sprawdziłem tego Q15
    KTB 3198
    E=8,26
    C=11,68
    B=9
    podczas nadawania nie ma zmiany wiec stabilizator jest ok .
REKLAMA