logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile kondensatorów równolegle do wygładzania 250A, 30VDC z transformatora?

obi one kenobi 13 Lip 2007 15:55 4332 3
REKLAMA
  • #1 4078515
    obi one kenobi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.

Chciałbym się dowiedzieć, ile równolegle kondensatorów trzeba włączyć przy wygładzaniu napięcia wtórnego transformatora sieciowego o prądzie 250A i napięciu 30VDC?

Pytam, ponieważ przy tak dużym prądzie może zostać przekroczony maksymalny prąd kondensatora, jeśli zastosuję za mało sztuk równolegle, lecz im więcej kondensatorów, tym układ będzie droższy, a nie chcę przepłacać i dać za dużo kondensatorów...

Czy przy takim prostowaniu między mostkiem prostowniczym a kondensatorami trzeba umieścić jakąś cewkę, czy też nie ma to sensu?

Proszę o pomoc.

Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4078660
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Jaki prąd kondensatora??? Kondensatory służą w takim układzie do filtracji i wygładzania napięcia wyjściowego.Ważne jest aby dać kondensatory na wyższe napięcie niż masz po mostku prostowniczym i o dość dużej pojemności.Poza tym po wsadzeniu kondensatorów będziesz miał napięcie na wyjściu Ux√2. pozdrawiam.jomek
    250A ?co Ty spawarkę robisz? To policz jaką moc będziesz pobierał.
  • REKLAMA
  • #3 4078731
    obi one kenobi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.

Chodziło mi o maksymalny dopuszczalny impuls prądowy przypadający na pojedynczy kondensator...

Jeśli zastosuje powiedzmy 4 kondensatory elektrolityczne, to podczas szczytu napięcia sieciowego dostaną impuls prądowy z uzwojenia wtórnego transformatora od starej spawarki, którą chcę przerobić na TIG AC do aluminium. I pytanie moje brzmi na ile równoległych kondensatorów elektrolitycznych trzeba rozbić prąd ładowania skoro średni prąd pobierany z tych kondensatorów wyniesie 250A, żeby mi kondensatory nie wybuchły od przegrzania...

Mam zamiar zrobić falownik zasilany z tych kondensatorów oraz całą elektronikę sterującą żeby uzyskać takie same parametry, jak firmowe spawarki TIG...

Pozdrawiam
  • #4 4078929
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Nie wiem jakie sa zalecenia projekowe dla TIG. Ale jak jomek78 napisał pojemności służą do filtracji tętenień. Jak dasz za mało to po prostu nie wyfiltrujesz i tyle. Przy prostowaniu 55Hz z sieci standardowo daje sie 1mF na 1A, czasem wiecej. W zależnosci od tego jak chcemy miec to wyfiltrowane. Spadek napiecia na pojemności jest proporcjonalny do czasu jaki sie z niego pobiera, proporcjonalny do prądu, ale odwrotnie proporcjonalny do pojemności.
    czyli: U = ( I * t) / C

Jeżeli zależy ci na małym grzaniu to dajesz niskoimpedancyjne, bo te zwykłe mogą troszke sie nagrzewać. Parametry pojemnosci masz w katalogu, proponuje nauczyć sie nim posługiwać. Dla typowych 1mF ok 0.5A, dla niskoimpedancyjnych 1mF ok 1.5 A. Z czego jak producent podaje wartość prądów tętniących (zdajesie RMS ) (temp 105C) przy 55Hz razy 0.8 (spadek 20%), a dla temp np 70 stopni razy 1.4 (wzrost o 40%). No ale nie wiem jakiego rodzaju pojemności chcesz użyć.
REKLAMA