logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kondensatora do prostownika 24V/12V z mostkiem 30A - jak obliczyć?

Pysiak 12 Lis 2006 09:19 15943 8
REKLAMA
  • #1 3215015
    Pysiak
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam transformator 230V z wyjściami na 24V i 12V . Chcę to wyprostować - mostki prostownicze 30A , do tego przydał by się kondensator.... moze wie ktoś jaki lub czy jakoś się to oblicza :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3215034
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    zazwyczaj napięcie wzrośnie do 1.41 napiecia z prostownika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3215084
    Tomex
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Pod obciazeniem masz na wyjściu 24 a w jałowym będzie więcej, zmierz woltomierzem ile jest w stanie jałowym, pomnóż to przez pierwiastek z 2 i dodaj z 2V, wtedy będziesz miał minimalne napięcie kondensatora, a pojemnośc to proponuje 1200uF na kazdy amper pobierany. Więc 2400uF dla obciążenia 2A. Oczywiście nie dobieraj tego pod mostek, tylko pod maxymalne obc trafo
  • #4 3215159
    Pysiak
    Poziom 11  
    Mam mochy transformator. Wiec jeśli bym chciał uzyskaćz 15A dla 24 V to wyjdzie około 18000uF/40V ... troche to będzie kosztowało :)
  • #5 3215216
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3215403
    Tomex
    Poziom 20  
    Zgodze sie z kolega że przy dużych prądach stosuje się Filtry LC np typu Π lub odwrócona Γ, jednak tu jest trochę liczenia. Co do kondensatorów to nie aż tak drogo. 4 sztuki 4700/40V , jak na allegro poszukasz dobrze to znajdziesz 4700/50 i w dodatku na 105st za 4zł , właśnie sprawdzałem

Jeszcze jedno, przy tak dużym zasilaczu, proponował bym dodatkowo układ miękkiego startu, bo może wybijac Ci zabezpieczenia, lub w skrajnym wypadku mostek pójdzie z dymem
  • REKLAMA
  • #7 3215510
    Pysiak
    Poziom 11  
    A można prosić o podpowiedź co do tego układu "miękkiego startu"
  • #8 3215536
    Tomex
    Poziom 20  
    Jesli masz sztywny transformator (niska rezystancja) i duże pojemności, to przy podłaczeniu do sieci płynie początkowo b-duży prąd (magnesowanie rdzenia, ładowanie dużych kondensatorów). W takim wypadku po stroniepierwotnej trafa daje się szeregowo rezystor (kilka-kilkanascie ohm) , który po odmierzeniu kilku sekund, lub po naładowaniu C do odpowiedniego poziomu jest bocznikowany przekaźniczkiem. TAkie układy były nieraz opisywane na elektrodzie
  • #9 17703678
    mimoniama
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Hej
    mam pytanko czy koś może mógłby mi podpowiedzieć jak to jest i dlaczego?

Przy prostowaniu prądu - im większa pojemność kondensatora tym mniejsze tętnienia.
    Moderowany przez trymer01:

Regulamin, pkt 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kondensatora filtrującego do prostownika 24V/12V z mostkiem prostowniczym 30A. Napięcie wyjściowe prostownika w stanie jałowym wzrasta do około 1,41 napięcia nominalnego transformatora, co należy uwzględnić przy doborze napięcia kondensatora. Pojemność kondensatora można oszacować jako około 1200µF na każdy amper pobierany przez obciążenie, np. dla 2A sugeruje się 2400µF. Przy większych prądach (np. 15A) pojemności kondensatorów mogą być znaczne (około 18000µF/40V), co wpływa na koszt i rozmiar. W przypadku dużych prądów bardziej efektywne są filtry LC (dławiki), które zmniejszają tętnienia, ale zwiększają impedancję wyjściową zasilacza. Zaleca się stosowanie układu miękkiego startu, aby ograniczyć prąd rozruchowy transformatora i ładowania kondensatorów, co chroni mostek prostowniczy i zabezpieczenia. Układ miękkiego startu może polegać na szeregowo włączonym rezystorze na stronie pierwotnej transformatora, który po naładowaniu kondensatorów jest zwierany przekaźnikiem. Większa pojemność kondensatora skutkuje mniejszym tętnieniem napięcia wyjściowego prostownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA