logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować HDD w Compaq Armada 7400 bez dostępu do BIOS?

olfork 14 Lip 2007 11:20 1400 4
REKLAMA
  • #1 4080755
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Posiadam laptopa Compaq Armada 7400 oznaczenie:
    Cytat:
    7400 6300/t/7400/d/0/1

Wiem ze, aby korzystac z ustawien biosu nalezy pobrac ze strony Commpaqa specjalny soft na dyskietke, tak też uczynilem ( przypadki opisywane na forum).
    Problem polega na tym ze nie wiem co sciagnac by zainstalowac dysk do ktorego nie ma dostepu z racji braku softu obslugi HDD.
    Na stronie producenta jest kilka plikow pobralem kilka, ale nic nie pasuje. Moze ktos moze podac dokladny link lub wskazowki jak mam to zrobic.
    Poprawiłem TJT
  • REKLAMA
  • #2 4080796
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Jaka jest wielkość dysku ?
    U mnie, laptop bezproblemowo działa z dyskiem 40 GB bez żadnych kombinacji z Biosem.
  • REKLAMA
  • #3 4080829
    olfork
    Poziom 23  
    Dysk wielkosci 2.1GB, podczas startu pojawia sie komunikat:
    " 1970 Hard Disk ERROR" w fdisku niby jest widoczny, przechodzi test spojnosci.
    Niby mozna utworzyc partycje, ale litera nie jest przypisana dla dysku, w efekcie nie moza go nawet sformatowac.
    Ze tak jeszcze zapytam czy, aby wyciagnac dysk w tym modelu nalezy rozkrecic i odpiac cala oslone klawiatury ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4081298
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Dysk nadaje się na popielniczkę.
    Koszyk z dyskiem wyjmujemy naciskając szary przycisk, znajdujący się pod baterią.
    Jeżeli koszyk jest poobłamywany, to wyciskamy go paluszkiem.
    Jeżeli to nie pomoże, to niestety, musimy odkręcić od spodu 8 śrubek i zdjąć klawiaturę.
    Jak zainstalować HDD w Compaq Armada 7400 bez dostępu do BIOS?
  • #5 4091268
    olfork
    Poziom 23  
    Dysk przetestowalem progamem Vhdat - SMART: OK i zero badów. Dziwne bylo to iż cały czas wyświetlał sie komunikat " Hard Disk is disabled in Bios" (chyba nie pokręcilem treści).
    Przelozyłem go do innego laptopa i dopiero wowczas udalo mi sie założyc widoczna, aktywna partycje w programem Ranish Partition Manager.
    Po ponownym przełożeniu dysku wszystko wrócilo do normy.

Dodam ze zakladanie fdiskiem na drugim laptopie nic nie pomoglo- Compaq i tak uznawal ze dysku nie ma.
REKLAMA