logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa metoda tableau w logice matematycznej? Szukam materiałów i wyjaśnień

qaz 01 Lis 2003 10:12 2734 6
REKLAMA
  • #1 382469
    qaz
    Poziom 11  
    Mozecie objasnic mi te metode macie moze jakies materialy dotyczace tego bo szukam szuka i niemoge znalezc
  • REKLAMA
  • #2 382482
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Do czego stosuje się tą metode, bo mnie ta nazwa nic nie mówi.
  • REKLAMA
  • #3 382558
    qaz
    Poziom 11  
    Do wyznaczania napiec i pradow w obwodzie mam przedstawic trzy metody w matlabie oczkowa wezlowa i TABLEAU tak to sie pisze
  • REKLAMA
  • #4 382670
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jak co to tłumacze tableau z francuskiego czyta się tablo - jednak po lekturze nawet ruskiej (radzieckiej) książki z fizyki, nie skapowałem-nie mam nic na temat Tableau lecz:

Wiem że jest jakieś twierdzenie pozwalające na transformacje obwodów z postaci wielogałęzieniowej i wieloźródłowej - na układ pojedyńczego źródła i pojedyńczego odbiornika - tylko musze to znaleźć..
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 382847
    Artur G.
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Zapewne chodzi o metodę macierzową, z użyciem macierzy admitancyjnych.

Co do szczegółów odsyłam do literatury - bo sam niestety nie pamiętam.

PS. Tremolo metoda z jednym źródłem - to m. Thevenina

Pozdrawim

Artur G.
  • #6 383134
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Dzięki przynajmniej ten Thevenin się znalazł, mowiłem o nim dlatego że przypadkowo na niego natrafiłem przeszukując Encyklopedie Fizyki, jakieś 5 lat temu. Reasumując może wystarczy zrobić macierz w oparciu o I u II prawo Kirchoffa.

III tom Fyziczeskiej Encyklopedyi CCCP przegkad polski:
    O znalazłem coś o macierzach admitancyjnych - one są bardzej związane raczej z prądami zmiennymi i układami wielobiegunowymi - analiza zespolona czwórnków itp.
    Napiecie i prąd są oczywiście zepolone i mają swoje przesunięcia w fazie

Ogólnie:
    i=Iexp(jwt) v=Vexp(jwt)

V=Z(w)I ; gdzie Z(w)=P(w)/Q(w)
    Pw i Qw - wielomiany zespolone zmiennej w - omega=2pi*f, V, Z, I - zmienne z "daszkami"

dla czwornika jest mniej więcej TAK:
    {V1=Z11*I1+Z12*I2
    {V2=Z21*I1+Z22*I2

Tak układ działa na biegu jałowym
    przy zwartych zaciskach wyjściowych

Z(a,b)=(Va/Vb) | przy danym prądzie = 0
    a=1,2, b=1,2

macierzowo to wygląda tak

{V1}={Z11 Z12} . {I1)
    {V2}={Z21 Z22} {I2)

{Z11 Z12}
    {Z21 Z22}=[Z]

1/[Z]=Y - admitancja(przewodność)

więc widac nie wygląda to za Ciekawie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 384520
    qaz
    Poziom 11  
    dzieki , niby mam to zrobione ale chcialem jedbnak wiedziec o co tam chodzi jak by co

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Metoda tableau w logice matematycznej była poszukiwana przez autora, jednak dyskusja skupiła się na innym zastosowaniu terminu "tableau" w kontekście analizy obwodów elektrycznych. Uczestnicy wyjaśnili, że metoda tableau odnosi się do macierzowej analizy obwodów, szczególnie z użyciem macierzy admitancyjnych, które są stosowane w obwodach prądu zmiennego i układach wielobiegunowych. Wspomniano o transformacjach obwodów z wielogałęziowych na układy z pojedynczym źródłem i odbiornikiem, co jest powiązane z twierdzeniem Thevenina. Przedstawiono również podstawy matematyczne opisujące zależności napięć i prądów w czwórnikach za pomocą macierzy impedancji Z(w), gdzie zmienne są zespolone i zależą od częstotliwości. Autor potwierdził, że ma już opracowaną metodę, ale szukał wyjaśnień dotyczących jej działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA