logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ ICL 7107 jako woltomierz i amperomierz w zasilaczu

ZiutekH 15 Lip 2007 12:59 12465 5
REKLAMA
  • #1 4083446
    ZiutekH
    Poziom 11  
    Zrobiłem zasilacz stabilizowany regulowany 0-30V, 0-3A korzystając ze schematu:
    http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html.

Dzała on bardzo dobrze. Postanowiłem wyposażyć go w woltomierz i amperomierz korzystając z zestawu AVT 2270:
    http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=33282

Przeczytałem na tym forum, że nie mogą one być zasilane z tego samego żródła które mierzą więc zrobiłem dwa oddzielne zasilacze stabilizowane zasilane z oddzielnego transformatora (każdy zasilacz z innego uzwojenia transformatora).
    Podłączenie pokazałem na załączonym schemacie.

Jeżeli podłączę tylko jeden układ obojętnie czy jako woltomierz (równolegle do zacisków wyjściowych zasilacza), czy jako amperomierz (równolegle do bocznika) to wszystko działa.

Jażeli podłączę obydwa mierniki (jako woltomierz i amperomierz) to pokazują różne dziwne zmieniające się wartości.

Bardzo proszę o pomoc w jaki sposób je podłączyć aby pracowały poprawnie. Dziękuję.
    Załączniki:
    • Układ ICL 7107 jako woltomierz i amperomierz w zasilaczu Podłączenie wolt i amp do zasil.JPG (12.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4083552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4083723
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Jeśli są dwa oddzielne zasilacze to powinno działać bez problemu. Czy te oddzielne uzwojenia
    zasilające mierniki nie są połączone jednym końcem ze sobą? Jak są to je rozłącz.
  • REKLAMA
  • #4 4084034
    ZiutekH
    Poziom 11  
    Transformator nie ma oddzielnie nawiniętych dwóch uzwojeń wtórnych tylko odczep w połowie uzwojenia wtórnego tak jak na rysunku.

Czy to może mieć znaczenie? Nie mogę tego teraz sprawdzić bo nie mam jeszcze jednego transformatora ani zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 4084113
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Oczywiście. Właśnie o tym pisałem. Musisz dobrać się tam gdzie się łączą te uzwojenia i rozdzielić
    je tak, żeby na każdy mostek prostowniczy szło oddzielne uzwojenie. One nie mogą się łączyć.
    Uzwojenia zazwyczaj łączą się tuż przy kołku lutowniczym lub są wyprowadzone razem i zlutowane
    na zewnątrz. Wystarczy je rozlutować. Poprzyglądaj się temu odczepowi. Jak idą do niego
    dwa przewody to je rozłącz. Po tym zabiegu wszystko powinno być dobrze.
  • #6 4084797
    ZiutekH
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak napisałeś. Faktycznie są dwa wyprowadzenia w transformatorze które rozdzieliłem i podłączyłem oddzielnie do stabilizatorów.
    Wszystko działa bardzo dobrze.

Bardzo dziękuję Ci za pomoc.
REKLAMA