logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ICL7107 - AVT2270 niestabilne napięcie odniesienia.

Rafał 116 15 Mar 2014 08:48 2154 8
REKLAMA
  • #1 13405085
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Witam, posiadam kit AVT2270 pracujący jako woltomierz z rezystorem R5 (na schemacie z gwiazdką) o wartości 11.1k i w tym układzie napięcie REFLO-REFHI jest stabilne 1000mV. Natomiast przy amperomierzu dzieją się cuda. Bocznik mam wartości 0,3Ω i rezystor R5 333kΩ. Dla 1A wartość na mierniku się zgadza lecz przy dwóch amperach napięcie odniesienia rośnie do 1200mV a przy 8A jest już ponad 1.5V co powoduje zaniżenia wskazań. Jest to dla mnie dziwne ponieważ woltomierz trzyma stabilnie napięcie, a woltomierz, niewiele się różniący nie. Czym to może być spowodowane.
  • REKLAMA
  • #2 13405222
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Narysuj schemat połączeń razem z zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #4 13429943
    GBW
    Poziom 31  
    A wejście IN LO amperomierza jest połączone z masą , jeżeli tak to bocznik jest zwarty do masy.
  • REKLAMA
  • #5 13434791
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Nie rozumiem. Na schemacie miernika wejście IN LO nie jest połączone z masą, ale jest połączone z masą zasilacza. Tak jak ma być. Patrze i patrze i nie wiem jak ten bocznik miałby być zwarty.
  • REKLAMA
  • #6 13436436
    GBW
    Poziom 31  
    Bocznik, IN LO amperomierza, masa zasilacza, masa woltomierza, IN LO woltomierza i ponownie bocznik. Bocznik jest zwarty przez pętle masy zasilacza.
  • #7 13438728
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Napięcie na boczniku się zgadza. Zresztą ma tak dużą wydajność prądową, że zwarcie objawiło by się kłębkiem dymu. Pomierzyłem i stwierdzam że potencjał masy zasilania mierników i potencjał masy zasilacza się o różnią o ok. 3V. Zastanawiające jest również to że dzielnik do ustawienia napięcia referyncyjnego jest do IN LO. A nie do masy. Jak to ma działać? Przecież gdybym dał bocznik na dodatniej szynie zasilania to potencjał na IN LO ciągle by się zmieniał.
  • Pomocny post
    #8 13439481
    GBW
    Poziom 31  
    Rafał 116 napisał:
    Napięcie na boczniku się zgadza. Zresztą ma tak dużą wydajność prądową, że zwarcie objawiło by się kłębkiem dymu. Pomierzyłem i stwierdzam że potencjał masy zasilania mierników i potencjał masy zasilacza się o różnią o ok. 3V. Zastanawiające jest również to że dzielnik do ustawienia napięcia referyncyjnego jest do IN LO. A nie do masy. Jak to ma działać? Przecież gdybym dał bocznik na dodatniej szynie zasilania to potencjał na IN LO ciągle by się zmieniał.
    ICL7107 - AVT2270 niestabilne napięcie odniesienia.
    IN LO jest zwarte do masy podobnie jak COMMON i REF LO. Potencjał masy zasilacza mierników i masy zasilacza nie mogą wynosić 3V ponieważ są ze sobą zwarte.Sprawdź poprawność połączeń.
  • #9 13439591
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Wpatruje się w ten schemat i bardzo bym chciał ale nie widzę tam połączenia do masy. Te punkty są podprowadzone do złącza CON1 ale nie są połączone z masą zasilania. Co będzie jak połączę COMMON, IN LO i REF LO do masy zasilacza tak po prostu kablem?

Edit: Połączyłem mase zasilacza czyli pomiarową z masą zasilania. Problem ustąpił, napięcie odniesienia trzyma się stabilnie. Dziękuje pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niestabilnym napięciem odniesienia w amperomierzu opartym na kit AVT2270, gdzie napięcie odniesienia wzrastało przy wyższych prądach, co prowadziło do błędnych wskazań. Po analizie schematu i połączeń, okazało się, że potencjał masy zasilacza i masy pomiarowej różnił się o około 3V. Po połączeniu masy zasilacza z masą pomiarową, problem z napięciem odniesienia został rozwiązany, a jego wartość stała się stabilna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA