logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yaesu FT-897D z FC-30: Niska moc na SSB mimo ustawień 100W i mic gain 97%

akinom 15 Lip 2007 14:32 8537 8
REKLAMA
  • #1 4083689
    akinom
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Jestem posiadaczem radia 897d +fc30 radio pracowało na zawodach IARU 14 lipca 2007 , podczas pracy na emisjach SSB pracujac z mikrofonem oryginalnym MH-31 (dynamiczny ) zauważyłem ze radio nie daje z pełnej mocy pomimo ustawien "ref power set 100 i mic gain ssb 97% " , a zauwazyłem to po zróżnicowanym poborze prądu ( wczesniej miałem IC 756 i przy 100w mocy brał 19-20A) a 897 bierze oczywiście przy zestrojonych antenach na kazde pasmo (dipol , delta ,kierunek )

1.8 mhz -- przy modulacji --- 10-15 A
    3.5 mhz -- przy modulacji -- 10-12A
    7.1 mhz -- --- 10-11A
    14,1 mhz --- 10- 11A
    21 mhz --- 10- 14A
    28 mhz --- 10- 16A
    50 mhz --- 10 15A

sprawdzałem tez na sztucznym obciążeniu 50 ohm 200W i jest tak samo , czy jest to wina może tego mikrofony dynamicznego ???
    bo wychodzi mi na to ze przy normanym modulowaniu na ssb wychodzi około 40 -50 W a ma byc 100W a przy 100W pobór powinien byc około 19-20A

czy możecie sprawdzic jeżeli ktoś posiada takie radio czy tak jest u wszystkich czy u mnie jest cos nie tak

zasilacz ok przy poborze 20 A spadek napiecia z 13,8V na 13,5V

natomiast jeszcze jedno na wyświetlaczu w yaesu tez jest pokazywane napiecia zasilania i tu napiecie przy RX - 13,8 V , a przy TX - 12,2V to też jest bardzo ciekawe zjawisko :))))

dziekuje
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 4085452
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4085608
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    Zobacz jaka moc wychodzi przy CW i FM na KF-ie.
    Co do odczytu napięcia zasilania - czy mierzyłeś to napięcie także zwykłym woltomierzem? Bo spadek napięcia przy nadawaniu (duży pobór prądu) może świadczyć o: kiepskiej jakości zasilaczu, cienkich przewodach łączących radio z zasilaczem lub słabym połączeniu (na przykład luźny bezpiecznik czy słabo dokręcone zaciski zasilacza itp ...)
  • REKLAMA
  • #4 4104891
    akinom
    Poziom 11  
    Witam

Wszystko jasne pomógł kolega z serwisu w Yaesu w USA Wielkie ukłony :) Otóż radio fabrycznie jest ustawione na optymalna moc , oczywiscie Polak zawsze coś znajdzie niezgodnego z parametrmi technicznymi (jego słowa )

ZACZYNAMY :
    wyłączamy radio (jezeli jest włączone )
    Wciskamy jednoczesnie klawisze A,B,C trzymamy i włączamy PWR
    Radio się włącza " CLICK, CLICK,CLICK i wchodzimy do menu serwisowego (Uwaga jeżali za pierwszym razem się nie uda próbować dalej !!!

Powinno się ukazać w górnym rogu :

Adjust No - 001
    HF1-RXG -------------82

Kręcąc pokrętłem MEM/VFO CH zmieniamy nr menu z 001 ustawiamy na 024 i mamy

HF1-PO-MAX -- zczytaj po prawej stronie ustawienie powinno byc około 175 (niewiem bo zapomniełem zczytac taki byłem zaaferowany) :)
    następnie ustaw pokrętłem DIAL wartość 250 i lecimy dalej do menu nr 028 i tu 250 , i dalej do nr 032 i tu 230 , oraz nr 036 tez tak samo 230 . wciskasz "F" dłużej wychodzisz z menu.

[b] I przelec pasma w KF -ie i pomoduluj do MH-31 oraz napisz jakie ile pradu pobiera , oraz ile wychodzi mocy ???

Nie kręcić resztą parametrów !!!!! tylko to co napisałem

P.S

Mam jeszcze pare modyfikacji od kolegi Mika tylko ze trzeba juz ingerować w elektronike jak ktos chce to moge wysłać na Priva dużo fajnych rzeczy sprawdzonych (po angielsku ) moge przetłumaczyc jak cos :)

Pozdrawiam

Piotrek
    SP5-37-187
  • #5 4113440
    sp9xkx
    Poziom 13  
    Cześć
    Dokładnie taki sam problem opisywałem kiedyś na Elektrodzie, a dotyczył radia FT-817. Teraz mam FT-897D i jest tak jak opisujesz. Menu i zwiększenie mocy "rozgryzłem" w FT-817 ale pojawił się wtedy inny problem - wzrasta znacząco (niebezpiecznie) moc na CW i FM co w przypadku końcówki mocy może być zabójcze. Odkryłem natomiast, że przy gwizdaniu do mikrofonu wychodzi pełne 100W (FT-897D) - sprawdź z ustawieniami fabrycznymi. Kolega z forum poradził (zapomniałem nick) , rozwiązanie z kompresorem dynamiki... poszukaj w moich postach.
    Pozdrawiam - Mariusz Sp9XKX
  • #6 4398444
    akinom
    Poziom 11  
    witam

W związku z licznymi Pytaniami zamieszczam pełną modyfikacje FT897D. Str. 9 TX FREEBAND MOD

POZDRAWIAM
    PIOTREK
    SQ5NPZ
    Załączniki:
    • przeróbka 897D.pdf (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4398478
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    jak wy chcecie uzyskać 100w przy mowie jest średnia za okres-- generator dwutonowy i dopiero pomiar,-jak pamiętam niewiem czy dobrze to dla mowy jest to 0.3 stosujemy dla poprawienia kompresory ograniczniki itp
    cytuje w/g Fletchera "zakres natężenia dżwięków mowy może zmieniać się u niektorych mówców o 35do 40 dB przeciętny mówca obejmuje zakres 28 dB a jak wyeliminujemy angielskie dżwięki TH iTHIN zakres zmiejsza się do 21dB wartośc makssymalnej mocy mowy do średniej wynosi ok 14.5dB "

Dodano po 2 [minuty]:

i to jest problem ktory kolega opisuje polecam książkę Janulisa Ryszarda Automatyczne nadajniki Radiokomunikacyjne- tam caly problem jestopisany
    Pozdrawiam 73!
  • REKLAMA
  • #8 4746229
    simon40
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam
    Dopiero od niedawna mam takie radio i na KF-ie nadaje tylko w AM,FM i PKT,czy to moze byc wina anteny ?
    Wlasciwie to jeszcze nie mam anteny na to pasmo wiec narazie jest to kawalek kabelka.
  • #9 7705533
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ocena: 142
    jeśli na SSB wciśniesz tylko mikrofon i nic nie mówisz to radio nie emituje/ emituje znikomy sygnał. Zatem może się nie wychylać wskaźnik / wyświetlacz... może o to Ci chodzi.

Moderowany przez c2h5oh:

Post był raportowany. Regulamin punkt 13.
    Proszę zwracać uwagę na daty postów.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz radia Yaesu FT-897D z mikrofonem dynamicznym MH-31 zgłasza problem z niską mocą wyjściową na emisji SSB mimo ustawień 100W mocy referencyjnej i 97% wzmocnienia mikrofonu. Pomiar prądu podczas nadawania wskazuje znacznie niższy pobór niż w porównywalnym radiu IC-756, co sugeruje niższą moc wyjściową. Sprawdzenie na sztucznym obciążeniu 50 Ω potwierdza ten problem. Inni użytkownicy potwierdzają podobne objawy, wskazując na fabryczne ograniczenia mocy w radiu FT-897D. Zalecane jest sprawdzenie mocy na innych emisjach (CW, FM) oraz pomiar napięcia zasilania zwykłym woltomierzem, aby wykluczyć problemy z zasilaczem lub okablowaniem. Rozwiązaniem jest wejście do menu serwisowego radia (przy włączaniu trzymając klawisze A, B, C) i ręczna korekta parametrów mocy wyjściowej (np. ustawienia w menu 024, 028, 032, 036), co pozwala zwiększyć maksymalną moc wyjściową do wartości zbliżonych do 100W. Użytkownicy zwracają uwagę, że przy modulacji mowy moc chwilowa jest niższa niż maksymalna, a pełne 100W można uzyskać np. przy gwizdaniu do mikrofonu lub stosując kompresory dynamiki. W dyskusji pojawia się także uwaga, że radio nie emituje pełnej mocy, jeśli mikrofon jest wciśnięty, ale nie ma modulacji. Dodatkowo wskazano literaturę dotyczącą automatycznych nadajników radiokomunikacyjnych, która opisuje problematykę modulacji i mocy wyjściowej na SSB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA