logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór procka. PWM, 2 x A/C, programowany przez ISP.

cristof_w 16 Lip 2007 14:20 1385 6
REKLAMA
  • #1 4086385
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam. Do tej pory bawiłem się AT89S52, jednakże potrzebuję czegoś bardziej "wypasionego". Najlepiej 4 wbudowane PWM, 2 przetworniki A/C i prztwornik C/A. Z tego co poczytałem to chyba PIC lub AVR. W rodzinie 51 czyba próżno szukać, albo żeby był na rdzeniu 51?
    I jeszcze jedno. Najlepiej żeby proramował się przez ISP.
    Czy macie jakieś typy?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4086550
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    W rodzinie 51 czyba próżno szukać

No nie końca :wink:.
    seria AduC... Analoga (bardzo "przyjazne").
    Silicon Laboratories (bardzo szybkie), Maxim, Philips.
    Zresztą zobacz sam.
    http://www.8052.com/chips.phtml
    51'ka do nie tylko Atmel.
    A AVR to trochę inna architektura ale mają bardzo dobry stosunek cena/możliwości.
  • REKLAMA
  • #3 4086739
    cristof_w
    Poziom 17  
    Dzięki.
    Mam kilka pytań, niektóre z nich mogą wydać się głupie, ale styczność programowa miałem tylko z jednym prockiem do te por, a wolę się upewnić przed wyborem.
    Np. na podstawie tego procka:
    http://www.8052.com/chips.phtml?Chip=3317

Ma dwa wbudowane 2 PWM. I teraz question. Napewno się to programuje jakos inaczej niż PWM, który nie jest wbudowany, ale czy jest możliwość prgoramując jeden PWM uzyskania PWM na jeszcze innym wyjściu?
    Ma wbudowane dwa przetworniki A/C i tylko jeden C/A. Dobrze odczytuję ze schematu?
    Programuje się go przez ISP. Dobrze odczytałem? Czy środowisko prgoramowe takie jak np. do AT89S52 (używałem tutaj M-IDE) będzie dobre? Czy da radę zaprogramować go za pomocą programu Issprog Dybkowskiego?
    Chodzi mnie too czy "przesiadając" się z AT89S52 na ADuC832 będa duże różnie w pisaniu programu i sposobie prormowania? Chciałbym to wiedzieć zanim się zdecyduję na zakup.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4086787
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    1. PWM programowy nie jest trudny do napisania.
    2. Nie znam srodowiska, w ktorym piszesz ale na pewno nada sie kazde srodowisko do 51'. Musisz po prostu zdefiniowac dodatkowe rejestry, ktore ma Aduc a nie ma podstawowa 51'ka. Mozesz tez nie miec mozliwosci symulacji wszystkich peryferiow ale to nie jest przeszkoda uniemozliwiajaca programowanie. Dodam tylko, ze Keil Eval czy Ride (majace wsparcie dla Aduc) dostepne sa za free do 2kB kodu wynikowego.
    3. Aduc nie potrzebuje ZADNEGO programatora bo programujesz go przez zaimplementowane ISP- jedyne co potrzebujesz to MAX232 by podlaczyc uC do PCta by zaprogramowac uC. Ze strony Analoga sciagniesz downloader WSD- soft potrzebny do wgrania hexa do uC.
    4. Nie bedziesz mial wiekszych problemow z przesiadka na Aduc, co wiecej - bedzie pisalo sie pewnie jeszce milej:).
    5. Na 99% ten mikrokontroler dostaniesz od Analoga jako sample - finansowo wiec nie poczujesz nic.

BF
  • REKLAMA
  • #5 4086875
    cristof_w
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedź.
    W sumie to mnie pocieszyłeś.
    Można zrobić tak, że dwa PWM są wbudowane, a drugie potrzebne dwa "dorobię" programowo.
    Pytanie tylko odnośnie sposobu programowania go. Skoro ma wbudowane złącze ISP to muszę dołożyć MAXa tak jak do RS232 ? Sdhema aplikacyjny jest taki sam jak do transmisji szeregowej?
    Dzięki
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 4086942
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    cristof_w napisał:
    Skoro ma wbudowane złącze ISP to muszę dołożyć MAXa tak jak do RS232 ?

ISP to nie zlacze a rodzaj programowania mikrokontrolera (In System Programming) bez wyjmowania go z ukladu. Oczywiscie potrzebujesz MAXa 232 poniewaz poziom napiec na porcie szeregowym PCta to +12 / -12V a poziom napiec UARTa Aduc to 0V / 5V.

cristof_w napisał:
    Schemat aplikacyjny jest taki sam jak do transmisji szeregowej?

Tak. Pamietaj by w projektowanej plytce wyprowadzic sygnal PSEN, ktorym to wprowadzasz mikrokontroler w tryb ladowania programu (po resecie przy niskim poziomie PSEN).

BF
  • #7 4086948
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ok, zatem chyba wszystko jest już jasne. Dziękuję.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano mikrokontrolera z co najmniej 4 wbudowanymi PWM, 2 przetwornikami A/C oraz przetwornikiem C/A, programowanego przez ISP, jako alternatywy dla AT89S52. Wskazano serię Analog Devices AduC (np. ADuC832) jako rozwiązanie spełniające wymagania, oferujące wbudowane peryferia i programowanie ISP bez konieczności stosowania zewnętrznego programatora, wymagając jedynie konwertera poziomów MAX232 do komunikacji z PC. Omówiono różnice w programowaniu względem klasycznych 8051, podkreślając kompatybilność środowisk programistycznych dla rdzenia 8051 z dodatkowymi rejestrami specyficznymi dla AduC. Zaznaczono, że programowe PWM można łatwo dopisać, a wbudowane PWM i przetworniki A/C oraz C/A są dostępne w wybranych modelach. Podkreślono, że ISP to metoda programowania w systemie, a nie fizyczne złącze, oraz konieczność wyprowadzenia sygnału PSEN do trybu ładowania programu. Wskazano także dostępność darmowych narzędzi programistycznych (Keil Eval, Ride) z obsługą AduC oraz możliwość uzyskania próbek mikrokontrolerów od Analog Devices.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA