logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka uniwersalna do pakietów NiCd/NiMH 2-7 cel, szybka i niedroga

turbus_amator 16 Lip 2007 14:39 2564 15
  • #1 4086432
    turbus_amator
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam
    na forum jest 1000 ładowarek do pakietów nicd i nimh

ja potrzebuje jedną ale dobrą

ładowarka ma ładowac np od 2 do 7 cel

ma sie sama wyłączac

ma byc szybka

najlepiej nie za droga :D

z góry dzieki za pomoc
  • #3 4087893
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Dobre i niedrogie... no, no, takie rzeczy to wiadomo gdzie :D.
    Również polecam ładowarkę z diodaka (link wrzucił joozwa). Wykonana w praktyce, sprawdza się znakomicie, co prawda ustawianie prądów bywa żmudne, ale naprawdę warto.
    Nie jest to najprostrza konstrukcja i z pewnością nie najtańsza, ale warta swojej ceny - porównaj z cenami kombajnów w sklepie modelarskim.
  • #4 4088106
    turbus_amator
    Poziom 13  
    no chyba sie skusze i zrobie ;] a teraz potrzebuje na szybko ladowarke do pakitu 6v 1200mA, da sie cos takiego prosto, szybko i tanio zrobic??
  • #5 4088281
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    MAX712/713 (zależy, czy to pakiecik NiCd czy NiMH). Ja polecam, bo zrobiłem (wg.najprostszego schematu aplikacyjnego) i działa przyzwoicie i kostkę można tanio kupić (wiadomo gdzie ;) ). pozdro :D
  • #6 4088416
    turbus_amator
    Poziom 13  
    chce ładowac pakiet nicd
    mozesz wrzucic jakis schemat?? tanio tzn ile??
  • #7 4095922
    joozwa
    Poziom 31  
    Witam. Tanio tzn. 4,5-7 zł/ szt. na allegro (a w sklepach jeśli nawet już jest, to z reguły za 25-50zł/ szt. mniej więcej => wybieraj !! ;) ), linku nie podaję, znajdź tam sam, bo jest po prostu wysyp co jakiś czas. A schematy to:
    nota katalogowa: http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/1666.pdf
    i jeszcze projekt z płytką : http://www.qsl.net/eb4eqa/batt_charger/batt_charger.htm
    PS. Do NiCd jest MAX713. Jeszcze dodam, że to nie żadna reklama allegro, ja nie sprzedaję tam żadnych MAXów, staram się tylko pomóc, w miarę możliwości... pozdrawiam ;)
  • #8 4096833
    turbus_amator
    Poziom 13  
    zdecydowalem kupic układziki na allegro, z tego co widze to ilość ogniw ustawia sie na zworkach, ale chyba da sie jakos regulowac prąd ładowania?? czy poprostu ona zawsze ładuje szybko :P
  • #9 4096911
    joozwa
    Poziom 31  
    Prąd ładowania ustawia się dobierając (przełączając..) odpowiedni rezystor Rsense. Układ może znajdować się w 2 stanach: szybkie ładowanie i wtedy wymusza na Rsense napięcie ok. 0,25V, albo ładowanie podtrzymujące i wtedy wymusza na Rsense kilkanaście miliwoltów. Jeżeli planujesz ładować tylko takie pakiety, to matrycę mikroprzełączników można pominąć, a odpowiednie odnóża scalaka popodłączać bezpośrednio przy nim. Zresztą wszystko jest w nocie katalogowej!!! To wszystko to ja teraz właściwie stamtąd przepisuję ... polecam lekturę- efekty naprawdę niezłe... pozdrówki :)
  • #10 4096929
    turbus_amator
    Poziom 13  
    tylko ja cieniutko angielski znam:D
  • #11 4096977
    joozwa
    Poziom 31  
    aaa ... No to Rsense (w Ohmach)= 0,25V/Ifast (w Amperach), R1 do zasilania MAXa (w Ohmach)=(napięcie zasilania pod pełnym obciążeniem w V - 5V) / 5mA => Wzory ze str 6. Zasilacz powinien (pod obciążeniem) dawać napięcie co najmniej o 1,5V wyższe niż maksymalne napięcie na pakiecie akku (korzystnie jest dać nieco większe, ale jak będzie dużo większe, to Q1 będzie się bardzo grzał, a jak za małe, to możesz MAXa uszkodzić... naprawdę...) jak jeszcze czegoś nie wiesz, to pytaj ;) a nawet nie wspomniałeś, jakim prądem chcesz ładować...
  • #12 4097037
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    A może by tak Procek ?
    Wykrywanie naładowania za pomocą ADC i metody delta-v , wprowadzenie ilości ogniw i już (wyłączenie ładowania Przekaźnikiem)
    Gorzej z regulacją prądu ładowania.
  • #13 4097049
    turbus_amator
    Poziom 13  
    czyli przetłumaczmy to na polski :P

ten rezystor co sie nim reguluje to sie dobiera ze wzoru 0,25v/prąd ładowania, a rezystor r1 od zasilania maxa to to co mam na zasilaczu pod obciązeniem odjąć 5v / 5mA

a jeszcze jakiej mocy zasilacz dac do tego??;]
  • #14 4097446
    joozwa
    Poziom 31  
    Z rezystorami to się wszystko zgadza (R1 to oczywiście ten, co go wpinasz między DC IN a nóżkę V+ MAXa), natomiast Rsense przykładowo dla 500mA będzie 0,5Ohm; dla 750mA - 0,33Ohm; dla 1A - 0,25Ohm; tak jest u mnie, a zasilacz, to Ci napiszę, jakiej mocy, jak tylko zdradzisz mi, jakim prądem chcesz ładować Swój pakiecik ... :D P.S. jacynka84, ja nie kwestionuję wyższości procka z dobrym programem nad MAXami, ale kolega już się chyba zdecydował, że na procku będzie dopiero później ... ;)
  • #15 4104446
    turbus_amator
    Poziom 13  
    yyy a jakim pradem ładowac mozna te akumulatorki zeby bylo szybko ale zeby sie nie zniszczyły?
  • #16 4104991
    joozwa
    Poziom 31  
    Minimalny (najwolniejszy) prąd ładowania dla MAX712/713 wynosi ok. C/3 (trzygodzinny), gdyż najdłuższe możliwe ustawienie timera wynosi 4h24min (należy zwrócić uwagę, aby timer nie powodował wyłączenia ładowania zanim układ wykryje -DeltaV ;) ) pzdr !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru uniwersalnej, szybkiej i niedrogiej ładowarki do pakietów NiCd/NiMH o liczbie cel od 2 do 7, z automatycznym wyłączaniem. Polecane rozwiązania to samodzielna budowa ładowarki na bazie układów MAX712 (dla NiCd) lub MAX713 (dla NiMH), które są tanie i dostępne na aukcjach internetowych. Układy te umożliwiają regulację prądu ładowania poprzez dobór rezystora Rsense według wzoru Rsense = 0,25V / I_ładowania. Zasilacz powinien mieć napięcie o około 1,5 V wyższe niż maksymalne napięcie pakietu, aby uniknąć przegrzewania elementów. Timer w układzie pozwala na ładowanie do około 4h24min, a wykrywanie końca ładowania odbywa się metodą delta-V. Prąd ładowania powinien być dobrany tak, aby ładowanie było szybkie, ale nie niszczyło akumulatorów; minimalny prąd to około C/3 (ładowanie trzygodzinne). Alternatywnie wspomniano o bardziej zaawansowanym rozwiązaniu z mikrokontrolerem, który wykrywa naładowanie przez ADC i metodę delta-V, jednak wymaga to większej wiedzy i programowania. W dyskusji podkreślono, że samodzielna konstrukcja na MAX712/713 jest opłacalna i skuteczna, choć wymaga zapoznania się z dokumentacją techniczną i doborem odpowiednich elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA