logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatorów. Cały pakiet. Jak zrobić ładowarkę?

andrzejek12! 06 Cze 2007 21:15 2783 7
  • #1 3960308
    andrzejek12!
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam sobie taki pakiecik akumulatorów składający sie z 4 paluszków (AA) szeregowo.
    Każdy po 3200mAh. Mam pytanie jak zrobić do tego dobrą ładowarke. Chodzi o to żeby podłączyć pod pakiet i żeby sie ładowało.
    Pozdrawiam
  • #2 3960752
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Andrzejku,
    dla tego, kto chcialby Ci udzielic informacji musisz jeszcze podac jakiego rodzaju sa te paluszki. Dla kazdego rodzaju akku Ni-cd, Ni-mH, inne, wymogi co do ladowania sa tez inne. Najlepiej dla ciebie bedzie chyba sobie kupic odpowiednia ladowarke.
    Kaz
  • #4 4105162
    andrzejek12!
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Są pewne zmiany. Są teraz 2600mAh. Ni-mH.
    Chodzi mi o jakąś prostą ładowareczke, jeśli oczywiście da się zrobić prostą do 4 akumulatorów. Mam tutaj dylemat bo nie wiem czy można zrobić np. ładowarkę o napięciu 4x1,2V czyli 4,8V i już?? Czy to nie będzie szkodziło tym akumulatorom?
  • #5 4105830
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Chociaz twoje intuicyjne podejrzenia sa sluszne (zawsze lepiej ladowac akumulatory pojedynczo, aby wyrownywac ich cechy), to jednak jest ogolnie przyjete ladowanie ich razem polaczonych w jeden akumulator. Z tym, ze napiece do jakiego musisz naladowac te akurat Ni-mH akumulatory nie bedzie 4x1.2 ale 4x1.4 V.
  • #6 4113762
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Witam. Ja polecam prosty układ na MAXach (712/713). Napięcie ładowania NiMH i NiCd przy dużych prądach może dojść nawet do 1,9 - 2V / ogniwko, nie liczy się konkretna wartość tego napięcia (jak w wypadku akku kwasowych i LiIon), ale raczej jego zmiany w czasie ładowania ... pozdrawiam !!
  • #7 4113994
    reavenek
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam ;)
    Mianowicie mam problem, chce naładować akumulator w samochodzie. Mam akumulator o pojemnosci 72ah a kupilem prostownik Einhell 12v 12A i niema obsługi ładowania jakim prądem, wiec tu jest problem czy ktos wie jak dziala ten prostownik czy nie bedzie czasem łądował zbyt dużym prądem wkońcu ma 12A a powinnien ładować gdzieś tak 7,5A (tak mi sie wydaje). Jeszcze jedno akumulator jest totalnie rozładowany bo samochod nieodpala.
  • #8 4114939
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    ravenek - podlacz akumulator sie nic nie boj , tylko nie pomyl biegunowosci ( + z + , - z - ) .
    Z poczatku moze brac troche amper , alesie nie przejmuj , pomalu spadnie , juz po 10 minutach bedzie bral ponizej 7-8A , no i laduj go z 5 godziny bo puzniej prad spadnie (gdzies w granice 2A ), oczywiscie przydalo by sie go co jakis czas kontrolowac

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostej ładowarki do pakietu 4 akumulatorów AA Ni-MH o pojemności około 2600-3200 mAh połączonych szeregowo. Podkreślono, że rodzaj akumulatorów (Ni-Cd, Ni-MH) determinuje sposób ładowania. Zaleca się ładowanie całego pakietu razem, jednak napięcie ładowania powinno wynosić około 1,4 V na ogniwo, czyli dla 4 ogniw około 5,6 V, a nie tylko 4,8 V (4 x 1,2 V). Wskazano, że napięcie ładowania Ni-MH i Ni-Cd może sięgać nawet 1,9-2 V na ogniwo przy dużych prądach, a istotna jest zmiana napięcia w czasie ładowania. Proponowano użycie układów scalonych MAX712 lub MAX713 do budowy ładowarki. W dyskusji pojawiła się także kwestia ładowania dużego akumulatora samochodowego 12 V 72 Ah prostownikiem Einhell 12 V 12 A, gdzie zwrócono uwagę na kontrolę prądu ładowania i biegunowości podłączenia. Podsumowując, do ładowania pakietu Ni-MH najlepiej stosować dedykowane układy lub gotowe ładowarki, uwzględniając odpowiednie napięcie i prąd ładowania oraz monitorowanie procesu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA