logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows 98 i XP na jednym laptopie z opcją wyboru systemu?

technik0 16 Lip 2007 17:00 15093 15
REKLAMA
  • #1 4086792
    technik0
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam . Mam problem i potrzebuję rady fachowca. Mianowicie w moim laptopie muszę zainstalować win98 i XP. Przy starcie komputera muszę mieć możliwość wyboru pomiędzy 98 a xp (właściwie to z tego98 to potrzebny mi sam DOS ale reszta też nie zaszkodzi) . Nie wiem jak to zrobić (czy potrzebna jest jakaś dodatkowa aplikacja?). Proszę o proste wytłumaczenie jak to mam zrobić.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4086916
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Podziel dysk na partycje, zainstaluj na początku Win98 np. na partycji c: , a później zainstaluj Win XP na partycji d: i juz będziesz miał menu wybory podczas uruchamiania komputera.
    W razie jakiś problemu pomocna może sie okazać strona: LINK
    Poprawiłem TJT
  • REKLAMA
  • #4 4087367
    technik0
    Poziom 12  
    Tak to umiem. Problem w tym że nie chcę dzielić dysku na partycje tylko wszystko chcę na C (tak jak napisałem z win 98 potrzebny mi tylko Dos). Jak podzielę na partycje to ograniczę sobie pojemność i tak niewielkiego dysku.
  • #5 4087461
    Danielnis
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Dlaczego nie możesz zainstalować dwóch windows'ów na jednej partycji? Jakbyś tak zainstalował to nie wiem jak jest w W98, ale w XP wchodzisz w start->uruchom i wpisujesz 'msconfig' i tam możesz ustalić żeby pytało przy uruchamianiu kompa jaki windows zarzucić..
    Najpierw zainstaluj XP'eka, a później 98 i w windowsie XP uruchomisz 'msconfig' ->zakładka boot.ini i tam wszystko jest -wyświetlają się dwa windowsy.
    Z drugiej strony jak dasz partycje 500mb i tam wrzucisz Win98 to mu tyle napewno wystarczy.
    sam Win98 zajmuje około 200mb..
    Zależy jak mały masz ten dysk..
  • #6 4087612
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Po pierwsze NAJPIERW 98 a potem xp bo 98 jest samolubny i jeśli zainstalujesz wpierw xp a potem 98 nie będziesz mógł wybierać windowsa przy starcie (możesz edytować boot.ini ale po co)
    a co powiesz na start/uruchom/cmd (to nie jest dos??)w xp
    pozdrawiam :D
  • #7 4089801
    technik0
    Poziom 12  
    Niestety to nie jest Dos tylko jakaś emulacja (dokładnie nie wiem). Ja potrzebuję ,,czystego Dosa"- do euroscana (taki program do diagnostyki samochodów).
    Możecie pisać nieco jaśniej-najpierw 98 później XP czy odwrotnie .Wydaje mi się że to ważne.
    Poszukałem trochę w sieci i piszą tam że najpierw 98 później XP. Ale nie bardzo rozumiem jak to zrobić -co z tym bootowaniem i wyborem systemu.
  • #8 4089850
    Danielnis
    Poziom 16  
    To najpierw zainstaluj 98 a później XP.
    Jak będziesz miał dwa zainstalowane to automatycznie powinno się pokazywać menu wyboru systemy podczas uruchamiania kompa..
    Jeśli nie to tak jak wcześniej pisałem: start->uruchom->wpisz 'msconfig' i wejdź w zakładke boot.ini i tam się powinieneś kapnąć o co biega.
  • #9 4090173
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Zawsze można zrobić inaczej. Pod Win XP zainstaluj emulator komputera i na nim zainstaluj sobie dosa (są w internecie instalacje DOSa; zdaje się, że nawet Microsoft go udostępnia), lub skorzystaj z DOS Boxa. Też fajny emulator.

Jeśli chodzi o instalację obok siebie Win98 i XP, to wystarczy je zainstalować do osobnych katalogów. Instalujesz najpierw 98, a później XP.
    A po to do osobnego katalogu, by się nie zaktualizowały. nie zapomnieć, by podczas instalacji WinXP nie formatować dysku na NTFS, a pozostawić partycje bez zmian. No i nie może być na partycji rozruchowej NTFS (bo nie zainstalujesz zaś 98 ).

Poimprowizuj trochę.
  • REKLAMA
  • #10 4090321
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Przed chwilą ściągnąłem z Elektrody uniscana, bez problemu odpalił w Windows XP bez jakichkolwiek sztuczek i dodatkowych narzędzi.
  • #11 4090347
    technik0
    Poziom 12  
    Dobra. Zainstalowałem XP. Oczywiście 98 też został (zmieniłem nazwę katalogu dla XP na WIXP). Uruchamia się od razu XP. Nie ma okna wyboru. Weszłem w te narzędzia konfiguracji systemu(msconfig-boot.ini) i nie bardzo wiem czego szukać.Są opcje rozruchu-(safebooot, noguiboot, bootlog, basevideo,sos).
    U góry jest taki zapis:
    boot loader
    timeout=30
    default=multi(0)rdisk(0)partition(1)\wixp (wixp to katalog z XP )
    operating systems
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WIXP=''Microsoft WindowsXP Home Edition''/fastdetect

Nie wiem co odznaczyć ewentualnie co zmienić w zapisie.
  • #13 4090803
    Danielnis
    Poziom 16  
    'Określanie domyślnego systemu operacyjnego do uruchamiania
    Jeśli na komputerze znajduje się więcej niż jeden system operacyjny, można określić system operacyjny, który ma być używany jako domyślny podczas uruchamiania komputera:
    • Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Panel sterowania, a następnie kliknij dwukrotnie ikonę System.
    • Na karcie Zaawansowane, w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie kliknij przycisk Ustawienia.
    • W obszarze Uruchamianie systemu, na liście Domyślny system operacyjny kliknij system operacyjny, który ma być uruchamiany po włączeniu lub w przypadku ponownego uruchomienia komputera.
    Zaznacz pole wyboru Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych, a następnie wpisz czas w sekundach, przez jaki ma być wyświetlana lista systemów operacyjnych, zanim zostanie automatycznie uruchomiony domyślny system operacyjny.

Dodano po 38 [sekundy]:

z linka od "md" oczywiście
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 4090818
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    • Każdy system operacyjny musi być zainstalowany na osobnym woluminie. Firma Microsoft nie obsługuje instalowania wielu systemów operacyjnych na tym samym woluminie.

To też cytat z tamtej strony.
  • #15 4090824
    Danielnis
    Poziom 16  
    Czyli sprawa jest jasna.
  • #16 4101588
    technik0
    Poziom 12  
    Dobrze udało się.
    Zrobiłem tak jak powiedział kolega MD (dzięki za link, naprawdę pomógł).
    Podzieliłem dysk na partycje ,D: do Win98-o wielkości 300MB, a na partycji C: zainstalowałem WinXP.
    Uruchamia mi się menu z którego mogę wybrać Win 98 lub WinXP. Później dopiero przerobiłem Win98 tak żeby uruchamiał się w dosie ( w pliku msdos.sys zmieniłem zapis Boot GUI 1 na BOOt GUI 0).
    Dopiero po wpisaniu komendy WIN uruchamia mi się windows Win98.
    Co do tego Uniscana to owszem program uruchamia się pod każdym Windowsem, ale nie połączy się z interfejsem.
    Tylko w czystym dosie (usunąłem nawet autoexec.bat i config.sys) udaje się połączyć z interfejsem (sprawdzałem na wszystkie możliwe sposoby).
    Wielkie dzięki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby zainstalować Windows 98 i Windows XP na jednym laptopie z możliwością wyboru systemu przy starcie, należy podzielić dysk na osobne partycje – np. partycja C: dla XP i partycja D: dla Win98. Instalację należy rozpocząć od Windows 98, a następnie zainstalować Windows XP, co automatycznie utworzy menu wyboru systemu podczas uruchamiania komputera. Microsoft nie wspiera instalacji wielu systemów operacyjnych na jednej partycji, dlatego instalacja na jednym woluminie nie jest zalecana. W pliku boot.ini w Windows XP można konfigurować opcje rozruchu i ustawić domyślny system operacyjny oraz czas wyświetlania menu. Aby uzyskać czysty DOS (nie emulowany), konieczne jest uruchamianie Windows 98 w trybie tekstowym poprzez modyfikację pliku msdos.sys (zmiana Boot GUI=1 na Boot GUI=0). Program diagnostyczny Uniscan do Euroscana działa poprawnie tylko w czystym DOS-ie, a nie w emulacji DOS w Windows XP. W praktyce partycja dla Windows 98 o wielkości około 300 MB jest wystarczająca. Alternatywnie można użyć emulatorów DOS, takich jak DOSBox, ale nie zapewniają one pełnej funkcjonalności potrzebnej do diagnostyki sprzętowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA