logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Medion MD 4366 strasznie grzeje się tranzystor.

Hoopek 16 Lip 2007 18:07 1446 8
REKLAMA
  • #1 4086971
    Hoopek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam .

Mam radyjko jak w temacie i problem jest taki ze grzeje sie strasznie mocno tranzystor BD435 co to może być i od czego? z góry dziękuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 4087113
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Napisałeś bardzo ogólnie.
    Napisz coś więcej np. gdzie znajduje się ten tranzystor i z czym pracuje ( podświetlanie itp.).
    Przeanalizuj płytkę i wtedy napisz coś więcej.
  • REKLAMA
  • #3 4087137
    Hoopek
    Poziom 15  
    mi sie wydaje ze to jest od podświetlenia (nie zależy mi na podświetlaniu) - znajduje sie z prawej strony radia bardziej przy końcu i mogę zrezygnować z podświetlania aby radio poprawnie działało co można z tym zrobić ????? POMOCY !!!

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

Kurde pomożecie czy nie ?
  • REKLAMA
  • #4 4088370
    Hoopek
    Poziom 15  
    a czy jak wylutuje ten tranzystor co sie grzeje to nie będzie podświetlania i bedzie wszystko w porządku ?
  • #5 4088386
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    A radio w jakiś sposób nie działa czy tylko tak sobie grzebiesz ?

Tranzystor może się grzać też przy prawidłowej pracy, jak Ci się to nie podoba to wstaw większy o tej samej polaryzacji albo do tego dorób radiator.
  • #6 4088545
    Hoopek
    Poziom 15  
    ale czy to jest normalna praca ze po 5 minutach go dotknąc nie mozna ?
  • #7 4088645
    grubas
    Poziom 40  
    Miałem taki przypadek w Blaupunkcie. Uszkodzony był tranzystor SMD od podświetlania i też tak bardzo się nagrzewał.
    Podstaw nowy tranzystorek bo to żaden koszt.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 4088655
    Hoopek
    Poziom 15  
    ej a jedno pytanie : czy mogę go wymontować i żeby nie było w ogóle podświetlania, ale żeby radio normalnie działało ?

Dodano po 5 [minuty]:

i właśnie zobaczyłem ze grzeją sie 2 tranzystory które są obok siebie :/ :/
  • #9 4090254
    grubas
    Poziom 40  
    Pewnie, że możesz :-)
    Ale tak bez podświetlania to trochę nie pasuje.
    Ale ta decyzja należy już do Ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ W radiu Medion MD 4366 tranzystor BD435 bardzo się nagrzewa, co najprawdopodobniej jest związane z obwodem podświetlenia. Tranzystor znajduje się po prawej stronie urządzenia, bliżej jego końca. Użytkownik rozważał odlutowanie tranzystora, aby wyłączyć podświetlenie i umożliwić poprawne działanie radia bez tej funkcji. W odpowiedziach zasugerowano, że grzanie tranzystora może być normalne podczas pracy, ale jeśli jest nadmierne (np. po 5 minutach nie można go dotknąć), może to wskazywać na uszkodzenie. Przykładem podobnej usterki była sytuacja z radiem Blaupunkt, gdzie uszkodzony tranzystor SMD podświetlenia również się przegrzewał. Zalecane jest wymienienie tranzystora na nowy lub zastosowanie większego tranzystora o tej samej polaryzacji albo dodanie radiatora. Usunięcie tranzystora skutkuje brakiem podświetlenia, ale radio powinno działać poprawnie. Wspomniano także, że w urządzeniu nagrzewają się dwa tranzystory obok siebie, co może wskazywać na problem w obwodzie podświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA