logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg transmitera FM z Allegro? Słaby sygnał, szumy

Adek4100 16 Lip 2007 19:41 7141 11
REKLAMA
  • #1 4087218
    Adek4100
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Witam! Kupiłem niedawno transmiter fm na allegro lecz jego zasięg jest bardzo słaby, Pracuje on na 4 czestotliwościach. Chciałem zwiekszyć mu moz dokladajac antene ale to nic nie dało. Zrobiłem to w następujący posób : Jack który podpina sie pod urzadzenie wyjściowe ma w sobie 4 kable co oznacza ze jeden z nich idze do anteny okazało sie ze to biały kabelek i dolozyłem do niego antene z Radia i nic. Moze jest jakis sposób na zwiększenie mocy, nieraz chciałbym sobie puścić radyjko internetowe w domciu i posiedzec na dworze z radyjkiem ale straszne szymy. Z góry dziękuje za odpowiedź!
  • REKLAMA
  • #2 4087284
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Takim dokładaniem do anteny tylko pogorszyłeś zasięg ponieważ długość
    anteny jest zależna od długości fali, najlepiej to skoryguj ustawienie transmitera z dala od sprzętu i innych instalacji a wszystko będzie dobrze.

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #4 4088132
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Super ten nadajnik :jaki profesionalny: :D , Made in China pasuje do niego.

Szkoda pieniędzy.

A na czym ten Twój nadajnik jest zrobiony, mi się wydaje że jest tam taki specjalizowany układ scalony "wszystko w jednym" bez zewnętrznego stopnia wyjściowego-dopasowania
  • #5 4088365
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Nie pomogę Tobie w tym temacie, ale sam zadam pytanie - jaki kupiłeś transmiter? Możesz wskazać link? także przerabiam ten temat i nie chciałbym się sparzyć.

Pzdr
  • #6 4089451
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Zwiększanie mocy nadajnika powyżej 20mW bez zezwolenia jest
    niedopuszczalne, możesz mieć kłopoty ponieważ PIR nie próżnuje
    tylko cały czas posiada włączone skanery i kontroluje eter.
    Na Allegro można sprzedać wszystko tylko nie wszystko wolno
    używać bez odpowiedniego zezwolenia.

Pozdrawiam....
  • REKLAMA
  • #7 4094108
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Po pierwsze primo: Juz dawno nie "dziala" ustawa dopuszcajaca wszystko i wszedzie pracujace z moca do 20mW.
    Po drugie primo ultimo: PIR to za komuny byl. Teraz jest UKE (Urzad Komunikacji Elektronicznej).

W temacie ciaglej kontroli eteru jednak bym polemizowal.

Generalnie: Nastepnym razem proponuje odswiezyc dane a nie pisac o czyms, co bylo dawno temu.

Adek - google.pl Twoim przyjacielem - znajdziesz tam cala mase schematow... Ogolnie temat dosc czesto byl walkowany na forum. Sliska sprawa. Ludzie bywaja zawistni i o klopoty nietrudno.
  • #8 4094799
    161BD024
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    TO nie jest już tak ze jak sie właczy nadajnik dużej mocy w pasmie 88-108 MHz FM to już zaraz przyjeda do nas. Zazwyczaj wpadaja nie ostrożni użytkownicy takich urzadzeń czesto dysponuja duża moca nadaja prawie 24h i siejea po wszystkim co sie da i tylko czekaja na donos .
    Pozdrawiam wszystkich piratów radiowych ;))

Dodano po 1 [minuty]:

a takim transmiterem i jakoscia dzwoieku , taka smieszna moca nic sie nie zdziała:->

Dodano po 1 [minuty]:

jak juz cos kupic lub robić to lepiej zainwestować w taki sprzet ....
    http://www.allegro.pl/item216246980_nadajnik_fm_ukf_stereo.html
  • REKLAMA
  • #9 4094883
    yes2mike
    Na youtube.pl ( nazywa sie WPADKA) jest jakis fragment chyba wiadomosci na ten temat ;)
    Nawet nieregularna zabawa fatalnie skie skonczy, jezeli komercja poczuje sie zagrozona.

Ja mam ok. 30W nadajnik, ale lezy... Kiedys sie troche bawilem "tym i owym". Niestety stolica to stolica - z takiej mocy slyszy mnie kilkaset tysiecy ludzi. Wiec to krecenie bata na wlasna dupe ;)
  • #10 4094891
    161BD024
    Poziom 12  
    heh tez chciałbym mieszkam tam gdzie Ty i mieć tylu słuchaczy:D

Dodano po 52 [sekundy]:

nie ma to tam to 100W czasem leci odemnie:))
  • #11 4094940
    yes2mike
    Ale pamietaj, zeby bylo o s1 lepiej slychac - moc musisz podniesc czterokrotnie. Ja bym musial kotlowac 120W ;)

U siebie w miescie masz ok. 18 tysiecy mieszkancow... Nie licze okolic ;) Zle nie jest.
  • #12 4095076
    161BD024
    Poziom 12  
    Zgadza sie źle nie jest słuchaczy bardzo szybko przybywa :)) zwlaszcza wieczorami:)
    100W daje gdzies na 40 km zasiegu , ale chodzi tutaj o pokrycie , z dobrej anteny bardzo wysoko umieszczonej i mniejsza moca np. 30 W tez można tyle pokryc ale już rwiacy sie sygnał i zalezy na jakim sprzecie odbiorczym i co najważnieksze antenie zewnetrznej:))
    a przy 100W na kabelku bez problemu stereo :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił transmiter FM z Allegro o słabym zasięgu i próbował zwiększyć go poprzez dołożenie anteny do białego przewodu w jacku, co nie przyniosło efektu, a nawet pogorszyło jakość sygnału. Zalecane jest ustawienie transmitera z dala od innych urządzeń i instalacji, gdyż długość anteny powinna być dopasowana do długości fali. Próby zwiększenia mocy nadajnika powyżej 20 mW są nielegalne bez zezwolenia i mogą skutkować kontrolą przez Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE). Dyskusja wskazuje, że tanie transmitery często mają zintegrowane układy scalone bez zewnętrznego stopnia wyjściowego, co ogranicza możliwości poprawy mocy i jakości sygnału. Propozycje zakupu mocniejszych nadajników (np. 1,5 W lub 30-100 W) pojawiły się w linkach do Allegro, jednak ich użycie wiąże się z ryzykiem prawnym i zakłóceniami. Zasięg i jakość sygnału zależą od mocy nadajnika, jakości i wysokości anteny oraz sprzętu odbiorczego. W praktyce dla lepszego odbioru zaleca się stosowanie anten zewnętrznych o odpowiedniej długości i unikanie zakłóceń elektromagnetycznych w otoczeniu transmitera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA