logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doro 5065R+1 - Słuchawki bezprzewodowe szybko się rozładowują, co robić?

kwinto 17 Lip 2007 08:41 2356 13
  • #1 4088350
    kwinto
    Poziom 2  
    Witam
    Mam maly problem, słuchawki bezprzewodowe trzymają tylko 24h, akumulatory zostały wymienione ale to nic nie dalo, problem występuje od nowości, jedyne co mi się udalo ustlić to to że słuchawka przestaje działać przy napięciu 1,2V na akumulatorku (wchodzą 2xAAA), wydaje mi się ze akumulator nie jest wpełni rozładowany
  • #2 4089168
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    1,2V to chyba mało powinno byc ok 1,4V

Ciekawe jakbyś je naładował na ładowarce lub innym telefonie....chyba ze detektor bateri daje info do procesora ze aku słabe i wyłącza słuchawkę....
  • #3 4089245
    kwinto
    Poziom 2  
    1,2V to napięcie przy którym telefon się wyłącza natomiast po naladowaniu jest kolo 1,4, ładowalem juz akumulatorki na normalnej ładowarce i dalej to samo 24h i koniec
  • #4 4089316
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    sugerowałbym sprawdzenie elementów w obwodzie ładowania -diody tranzystory

ps
    jak słuchawka lezy na bazie jakie jest napięcie na aku ????
  • #5 4097078
    osiemk
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Czy nagle zaczal krotko trzymac, czy ma tak od nowosci ?
    W zaleznosci od Twojej odpowiedzi odpowiem Ci co masz uszkodzone.

K.
  • #6 4250709
    grafmarr
    Poziom 2  
    Nie chcę zakładać nowego wątku dla DORO 5065R i podepnę się tutaj.
    Może ktoś wie dlaczego słuchawka co kilka, kilkanaście sekund zrywa komunikację ze stacją bazową (w stanie spoczynku) i ponownie ją nawiązuje. Nie pomagają żadne ustawienia, ani zabiegi, a akumulatory są sprawne i w pełni naładowane. Jeśli się uda nawiązać połączenie telefonczne, to nie jest ono zrywane, jednak próby odebrania lub wywołania połączenia zawsze są losowe, albo się uda, albo zostanie zerwana komunikacja ze stacją bazową, zasygnalizowana dodatkowo dźwiękiem "beep". Dodam, że druga słuchawka pracuje bez problemu.
    Problem pojawił się po ponad roku używania, a wcześniej było wszystko OK.
    Proszę o poradę, jeśli ktoś wie jaka może być przyczyna takiego zachowania.
  • #7 4263193
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Komuś ta słuchawka kiedyś spadła. I jest coś z modułem radiowym. Banał teoretyczny - ale w praktyce do naprawy na tzw. "macajewa":D. Trzeba spróbować wygrzać albo "naocznie" szukać pęknięć i zimnych lutów.
  • #8 4275562
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam.
    Standardowe uszkodzenie. Brak łączności, wylogowywanie, niedoładowywanie akumulatorów itp. Rozwiązanie- wymienić kondensator 2200uF w zasilaczu na nowy o większej temperaturze 105C.
    Pozdrawiam
  • #9 4277255
    daza
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Widzę, że to typowy problem z tym telefonem. Mi rozłącza połączenie np. po ok. minucie rozmowy, bez ostrzeżenia. Akumulatory miały po 1,3 V. To też ten kondensator? W szukać go w bazie czy w zasilaczu?
  • #10 4278938
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Oczywiście że w zasilaczu. Trzeba tylko mieć specjalny śrubokręt.
  • #11 4280301
    daza
    Poziom 16  
    Już zajrzałem, faktycznie kondesatorek jest "wypuczony". Mam nadzieję, że wymiana pomoże.
  • #12 4286343
    daza
    Poziom 16  
    Kondensator wymieniony i telefon już nie zrywa połączeń. Niestety teraz po położeniu na "widełkach" baza go nie wykrywa, powinna wydać "pi" i ładować aku ( podładowałem w ładowarce, ale to nie rozwiązanie ). Napięcia wychodzące z zasilacza to ok. 10,5 DCV i 6,6 ACV. Czy są prawidłowe? Wydaje się iż problem dalej tkwi w zasilaczu.
  • #13 4292336
    EQUALITY
    Poziom 16  
    A czy jest napięcie na stykach w bazie ?
    I czy są czyste przede wszystkim - dobrze je wyczyścić bo nawet jeśli na oko są czyste to mogą zbyt dobrze nie kontaktować - standardowe uszkodzenie podobnie jak w Siemensach.
  • #14 4300398
    daza
    Poziom 16  
    Dla ciekawych : po przyjrzeniu się bliżej okazało się, że przypadkowo przytopiłem lutownicą wtyczkę zasilnia i stąd nie było napięcia na stykach bazy. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu szybkiego rozładowywania się słuchawek bezprzewodowych Doro 5065R, które działają jedynie około 24 godzin mimo wymiany akumulatorów 2xAAA. Słuchawka wyłącza się przy napięciu około 1,2 V, choć po naładowaniu akumulatory osiągają około 1,4 V. Sugerowano sprawdzenie elementów obwodu ładowania, takich jak diody i tranzystory, oraz napięcia na akumulatorach podczas spoczynku na bazie. W dalszej części dyskusji pojawił się problem z zrywaniem łączności między słuchawką a stacją bazową, co może wynikać z uszkodzenia modułu radiowego lub zimnych lutów. Standardowym uszkodzeniem jest również kondensator elektrolityczny 2200uF w zasilaczu, który po wymianie na nowy o wyższej temperaturze pracy (105°C) poprawia stabilność połączeń i ładowanie. Wskazano, że napięcia zasilacza powinny wynosić około 10,5 V DC i 6,6 V AC. Problemy z wykrywaniem słuchawki przez bazę mogą wynikać z zabrudzenia lub uszkodzenia styków, a także z uszkodzenia wtyczki zasilania, np. przez przegrzanie lutownicą. Zaleca się dokładne czyszczenie styków i kontrolę połączeń lutowanych w bazie.
REKLAMA