logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Behringer DJX700 - efektor nie działa, wyświetlacz 00, potencjometr nie reaguje

Heiser 17 Lip 2007 22:41 3127 11
REKLAMA
  • #1 4090716
    Heiser
    Poziom 13  
    Witam!
    dostalem od qmpla behringera djx700 do naprawy...nie dziala w nim efektor... wyswietlacz wskazuje ciagle "00"a potencometr wogole nie reaguje...no i gdy wlacze efektor jakies stuki w glosnikach slychac...nie wiem co w nim jest zje*anego mam nadzieje ze tylko potencjometr...

prosze o pomoc

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 4090742
    djfarad
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam ogólnie te miksery są kiepskie często siadają w ich potencjometry lepiej zmień sobie na cos innego:)
  • #3 4090822
    beat_factor
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niestety to prawda,ja teź mam za sobą przygody z Behringer'em i poraźka na maxa.Przetestowałem trzy miksery tej firmy i jeźeli dostałeś tą 700'kę do naprawy to masz problem,bo elektronika w nich jest...(made in taiwan)....i bez sprzętu pomiarowego nie dojdziesz do uszkodzonego podzespołu.
    Trzaski w głosnikach często pojawiały się we wzmacniaczach hi-fi podczas gdy któryś kondesator końcówki mocy był przepalony.Spróbuj sprawdzić kondesatory na torze efektu i na bloku wyjścia,tam jest ich nie mało więc miernik jest konieczny.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 4091020
    Heiser
    Poziom 13  
    No na szczescie to nie moj sprzet - kazdy ma takie samo zdanie o tej firmie a co do potencjometru z efektow to mozna go wymienic?? łatwo dostepne sa??

a co do trzaskow w glosnikach to pojawiaja sie wtedy jak wzmacniam "efekt" czasem mi sie wydaje ze te dzwieki pochodza z comodore a nie z mixera no ale...:|
  • #5 4091094
    maniak dużych mocy
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Jeżeli wyświetlacz wskazuje cały czas 00 to mi się zdaje że to nie jest wina potencjometru. To juz pewnie poleciało coś z grubszej elektroniki.

Kolega ma ten mixer i strasznie narzeka. To badziew. Fejdery trzeszczą. I te wskazniki strasznie niedokładne. Maja straszne opóźnienie w pokazywaniu wartości (za wysokie PEAK HOLD)

Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

A po za tym to nie jest potencjometr tylko przełącznik obrotowy. Który wybiera efekt.
  • REKLAMA
  • #6 4091260
    Heiser
    Poziom 13  
    Dokladniej to sie nazywa potencjometr cyfrowy, przetwornik obrotowo-impulsowy ze switchem(encoder lub enkoder)

Dodano po 52 [sekundy]:

No wlasnie i ile ma ten mixer efektow?
  • #7 4091337
    fullsound
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Eh, dość mam czasem beznadziejnych postów, takich jak jeden z powyższych - pokaż mi kolego, jaka elektronika dziś nie jest MADE IN TAIWAN?! Wszystko jest albo MADE albo nawet i ASSEMBLED IN Azja...

A Fadery trzeszczą i będą w każdym sprzęcie trzeszczeć jak się sprzętu nie będzie w case'ach trzymać tylko w zawilgoconej i kurzliwej piwnicy - i nie ma na to rady. Swoją profi konsolę firmy H&K w ten sposób na krawędź doporowadziłem, bo case za drogi był...głupi po prostu byłem, a nie psioczyłem, że shitowe fadery zamontowali.

I KAŻDY sprzęt jest awaryjny - tylko o Behringerach się duuuużo mówi - ale i tak większość zasuwa 'twardko' ze swoimi rackami wypełnionymi Behringerami. NO I DOBRZE!!! Tylko bez obłudy ludzie, proszę...

JA ze swoich Behringerków jestem baaardzo zadowolony!

DO AUTORA: Zawodowym elektronikiem nie jestem, ale może to zegar procesora ci tyka i słychać go w głośnikach. To tylko sugestia - niestety nie wiem jak to naprawić.
  • REKLAMA
  • #8 4091750
    maniak dużych mocy
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    No własnie tez tak tak pomyślałemże to zegar może wprowadzać takie zakłócenia. A Fadery nie trzeszczą np. DJM 800 , ale to juz zupełna przepaść cenowa w porównaniu z DJX 700.

Dodano po 3 [minuty]:

A ten Beh ma chyba 47 efektów.
  • #9 4092621
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    te 47 efektów to śmiech na sali , kiedyś miałem w klubie behringera w którym fadery poleciały po kilku tygodniach (jeden z pierwszych behringerów w polsce ) , najfajniejsze jednak było to jak kiedys sie zawiesił tzn diody paliły sie na maxa nawet jak dzwięku nie było , wyłączyłem go i włączyłem to paliły sie różne diody z różną intensywnością np diody od wskaźnika sumy paliły sie pierwsza ostatnia i kilka w środku , kilka razy trzeba było go włączyć i wyłączyć żeby wróciło do normalności
  • #10 4096611
    bobi22
    Poziom 11  
    powiem krotko!!!! "ciś to w potok!!" Jedynym plusem beghringera jest jako taka cena!! i to wszystko:/ a co do tematu do to obstawiam przy kondensatorach!!
  • #11 4096802
    bartbox
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Uważam, że Behringer jako mikser Dj to tylko jako ostateczność lub w przypadku awarii! Odradzam Wszystkim!!! Aha i bardzo często padają fadery.
  • #12 4097100
    Heiser
    Poziom 13  
    Po prostu "jada po kosztach"... i to dla tych ktorzy wola cos tanszego bo nie chce sie poczekac i doplacic kilka gr wiecej na normalna firme...no ale to inna bajka...przejdzmy do problemu tego tematu...mial ktos juz taka awarie? - bo tak najszybciej rozwiaze ta sprawe

pozdr4all

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikserem Behringer DJX700, w którym efektor nie działa, wyświetlacz pokazuje "00", a potencjometr (cyfrowy enkoder) nie reaguje. Przy włączonym efektorze słychać trzaski w głośnikach. W dyskusji podkreślono, że miksery Behringer często mają problemy z elektroniką i potencjometrami, a naprawa wymaga sprzętu pomiarowego. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów na torze efektu i wyjścia, gdyż uszkodzone kondensatory mogą powodować trzaski. Wyświetlacz wskazujący "00" może oznaczać poważniejszą usterkę elektroniki, nie tylko potencjometru. Potencjometr w DJX700 to cyfrowy enkoder z przełącznikiem obrotowym, który wybiera efekt spośród około 47 dostępnych. Wskazano, że Behringer jest sprzętem budżetowym, często krytykowanym za jakość, ale popularnym wśród użytkowników. Możliwe zakłócenia mogą pochodzić także od zegara procesora. Problemy z fadery i diodami sygnalizacyjnymi są znane w tym modelu. Ogólnie zaleca się ostrożność przy naprawach i rozważenie wymiany uszkodzonych elementów, zwłaszcza kondensatorów i enkodera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA