Ptolek napisał: 1. Stabilizacja to najprostsza z tych 5 spraw. Po prostu odpowiedni dzielnik napięcia. Ważne jest odpowiednie wzmocnienie wzmacniacza błędu, aby tętnienia były minimalne, ale możesz się tym nie przejmować jeśli nie masz dużych wymagań co do jakości prądu, i jeśli zasilacz nie wydaje skwierczących odgłosów.
Rozumiem, że chodzi o dzielnik na 1 nóżce TL494. Jakość prądu (sztywność) zasilacza jest dość ważna...
Ptolek napisał: 2,3 - Te zabezpieczenia są podobne w różnych zasilaczach, ale jakoś ich jeszcze nie rozgryzłem, dużo myślenia. Nadnapięciowe jest łatwo zrobić, nadprądowe jest trochę dziwne i jak na razie nikt na tym forum nie umiał mi tego wytłumaczyć (może dlatego, że nikt nie próbował).
Jakbyś mógł w wolnej chwili zaznaczyć na schemacie fragment odpowiedzialny za to zabezpieczenie to by mi ułatwiło

.
Ptolek napisał: 4. Myślę, że warto zmienić, jeżeli koszt nie gra roli. Możesz też zmienić w razie uszkodzenia istniejących. Prądowo powinny wystarczyć te co są, ale liczy się też maksymalna moc strat, rezystancja termiczna, spadek napiecia na otwartym tranzystorze itp.
Koszt zawsze gra rolę. Myślę, że narazie poczekam i zobaczę jak się zachowują oryginalne...
Ptolek napisał: 5. Zawsze to mniejsze tętnienia. 220uF też wystarczy, ale stabilizacja będzie miała co robić i zapas napięcia na transformatorze musi być nieco większy.
No to wymienimy...
Ptolek napisał: Na schemacie widzę, że stabilizacja jest podłączona do linii 12V a chciałeś przecież wykorzystać linię 5V i to całkiem słusznie.
Wytłumacz mi to dokładniej bo sam się już zamotałem. Czy mam zostawić linię 12V jak jest do zasilania 494 a 5V przewinąć na 30V ?! Czy może usunąć wszystko oprócz obecnego 12V i przewinąć je na 30 ? Wtedy zasilanie 494 z zenerki?
Ptolek napisał: A co z dławikiem na rdzeniu pierścieniowym? Najlepiej byłoby go nawinąć od nowa, wystarczy jedno uzwojenie ok. 15zw. im grubszym drutem tym lepiej. Np. 4x1mm (czterema drutami).
Dławik nawinę na nowo - to pewne. Obecne uzowjenie 12V ma 23 zwoje, 5V ma zwojów 9 (podwójny drut).
Ptolek napisał: Uważaj z tymi żarówkami na stole/biurku bo się przypali laminat/lakier

.
W tym przypadku blat jest i tak do wymiany po moich wcześniejszych zabawach. Może się tylko tandetna tapeta przylepić do żarówki.
Ptolek napisał: Ile zwojów zamierzasz nawinąć na uzw. wtónym?
Jeśli chcesz uzyskać 300W, musisz zadbać o wytrzymałą termicznie izolację w transformatorze.
Tego jeszcze nie wiem. Najpierw muszę odwinąć istniejące uzwojenie 5V bo zajmuje tam sporo miejsca. Policzyć zwoje i w ogóle zastanowić się czy nie zmienić trafa na mocniejsze / nie nawinąć od nowa łącznie ze stroną pierwotną. Moje największe wątpliwości dotyczą właśnie trafa...
Na "zagrychę"

małe porównanie:
LinkWorld 200W -
ENLIGHT 200W -