logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny do Yamaha M-45 i Tonsil Zeus do domu 25m2 i na salę?

JacoTSW 18 Lip 2007 04:28 3654 26
REKLAMA
  • #1 4091115
    JacoTSW
    Poziom 11  
    Witam.
    posiadam końcówkę mocy Yamaha M-45 która napędza kolumny Tonsil Zeus i chciał bym do kupić kolejna parę głośników na których mógł bym spokojnie słuchać muzyki w domu(25m2) jak i zabierać je aby nagłaśniać jakąś sale razem z Zeusami. A w przyszłości planuje zmienić wzmaka aby moc wycisnąć z Zeusów tyle ile fabryka im dala i bardzo mi zależy na jakości dźwięku.
  • REKLAMA
  • #2 4091147
    beetroot
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Sorki ale niewiem oco ci chodzi .Jak chcesz sie pochwalic sprzetem to ktos juz zalozyl taki temat ze 2 lata temu .Zeusy nadaja sie co najwyzej do naglosnienia szkolnej klasy .Jesli rozlozysz sie z nimi i twoja koncówka na duzej sali to sie troche rozczarujes. Bedziesz sie drapal po glowie gdzie sie podzial bas .Uslyszys go dopiero jak wyjdzies z sali, po godzinie grania z czterema Zenkami twoj wzmacniacz przywita Mr protection.Jak bedzies gral w podstawówce to wyslesz w tym momecie dzieci na poczestunek .Proponuje w tej kasie co chcesz przeznaczyc na druga pare zenków dorobic albo kupic gotowe subbasy na 15 albo 18 calowych glosnikach (nawet Alphardach) i druga koncówke.Pozdrawiam
  • #3 4091465
    JacoTSW
    Poziom 11  
    mam jedna pare zeusow i nie planuje kupywac kolejnej parki. mam je podlaczone pod dwa kanaly i dwa mi zostaja dwa wolne. wczesniej mialem do tego jeszcze altusy 75 ze zmienionym glosnikiem niskotomowym na Gdn 25\80 ale je niestety przesterowalem :| chcial bym dokupic jakies dobre monitorki ktore by wytrzymaly dlugie i glosne granie.
    jak wziolem zeusiki i altusy na osiemnastke ktora sie odbywala w pomieszczeniu spokojnie ponad 100m2 i byl bardziej na dlugosc to nie narzekalem na slaby bass a wiekszych imprez niechce naglasniac
  • #4 4092873
    beetroot
    Poziom 17  
    Witam.Twoja yamaszka ma dwa kanaly wiec skadf wzioles jeszcze dwa .Jestes nastepnym kosmita który mysli ze jak ma cztery gniazda to i cztery kanaly .Moc twojego popychacza to 2x100 W przy 8 Ohm.Jaco cos ty tu sciemniasz ,juz mam nogawki mokre .W swoich porzednich postach pytales o wymiane tych glosnikow i ci odradzono.Gdn25/80 nienadaje sie do tej obudowy .Monitorki na dlugie i glosne granie .Chyba nikt jeszcze takich nie wymyslil.Na monitorkach slucha sie muzyki po ludzku ,delektujemy sie dzwiekiem .Do dlugiego i glosnego grania w domu stworzono pól estradowe Zeusy czy Altusy.Pozdrawiam
  • #5 4094174
    JacoTSW
    Poziom 11  
    to teraz mnie uswiadomiles z tymi kanalami :| przepraszam ze tak namacilem.
    a takie kolumny jak Magnat Soundforce 1300??
    to jaka koncowka mocy da mi az 200W przy 8 Ohm? bo teraz uswiadomiles mi ze ta M-45 nie wykorzystuje nawet polowy tego co moga zeusy.
  • #6 4094238
    beetroot
    Poziom 17  
    Tu masz specyfikacje twojego wzmaka .

Yamaha M-45
    Tillverkare..................... Yamaha Corporation, Japan

Uteffekt minimum per kanal IEC (8 ohm) 135 W
    20 till 20 000 Hz, 8 ohm, 0,003% THD 125 W
    6 ohm, 0,007% THD 150 W
    4 ohm, 0,02% THD 195 W
    DIN effekt per kanal
    1 kHz, 4ohms1%THD 205 W
    Dynamisk effekt per kanal
    1 kHz, 8 ohm/6 ohm/4 ohm/2 ohm 170/210/285/390 W
    Effektbandbredd (8 ohm vid halv effekt) «-
    Ingångskänslighet/lmpedans 1.14 V/20 k-ohm
    Frekvensomfång (20 till 20 000 Hz) + 0,-0.3 dB
    Signal/Störavstånd (IHF A nät)
    Kortsluten ingång/5,1 k-ohm 123 dB/119 dB
    Total harmonisk distorsion (vid halv effekt) 0.002% (8 ohm)
    Kanalseparation (kortsluten ingång, 1 kHz/10 kHz) 89 dB/70 dB

Dimensioner (B x H x D)

435x165x420 mm

Vikt 12.5 kg

PS. Zeusy sa 4 Ohmowe.W kolumnie siedza 2 x GDN 30/120 8 OHM polaczone równolegle .Wiec twój M-45 powinien oddac te 200 W na kanal.

Magnatem sobie glowy niezawracaj bo to troche drosszy Alphard.
  • #7 4193486
    fredzel0
    Poziom 11  
    no nie wiem czy to magnat to troche drozszy alphard. z tego co gadalem ze znajomymi to magnat porzadna nemiecka firma i duzo z nich ma magnaty w samochodach. ja zamawiam magnat soundforce 1300 i uwazam ze to dobry zakup nawet znajomi powiedzieli ze to sa bardzo mocne i dobre kolumny. pozdrawiam

ps. nie zaprzatal bym sie jakim tonsilem zues czy altus. to polski sprzet wiec wiadomo jak jest wykonany gorzej niz w chinach.
  • REKLAMA
  • #8 4193505
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    fredzel0 napisał:

ps. nie zarzatal bym sie jakim tonsilem zues czy altus. to polski sprzet wiec wiadomo jak jest wykonany gorzej niz w chinach.

Rozwiń swoją myśl. Pierwszy raz słyszę by polskie było gorsze od chińskiego. Pomyśl troche. To że do aut są dobre głośniki to nie znaczy że są też dobre do domu. Co do twojej opini na temat altusów i zeusów się nie zgadzam. Altusy są przeznaczone do muzyki rockowej.
  • #9 4193606
    fredzel0
    Poziom 11  
    to tym bardziej mnie odpychaja od siebie. ja slucham techno i potrzebuje sprzetu do imprez. oraz pomysl ze w chinach robia to zoltki pod kontrola danej firmy np. jak te magnaty sa z chin robi je zoltek pod kontrola niemca wiec bedzie to dobrze zrobione. kolejny przyklad JBL robi glosniki do aut, kolumny, i zestawy kina domowego jest amerykanski i do tego jest nr 1 na swiecie w dziedzinie audio i car audio.
  • #10 4194126
    beetroot
    Poziom 17  
    Witam . Przyjacielu FREDZEL0 niewiem skad sie urwales .Sluchasz techno i wypowiadasz sie na temat kolumn . Magnat to to samo co Alphard tylko troche drossze duzo napalonych audio maniaków kupuje ten shit bo od hansa a niemieckie to dobre .Zobacz sobie ile niemieckich i nie tylko firm skladalo lata kolumny na polskich glosnikach z tonsila.Tonsil produkowal glosniki m.in dla takich firm jak pioneer sanyo itp.Myslisz ze Jbl od kogo sie nauczyl robic glosniki .A i tak nie które modele tonsila bija na leb te z jbl.Niestety jestes w bledzie Jbl nie jest firma nr 1 w dziedzinie audio i car audio jest duzo lepszych firm o których sie twoje uszy nie obilo . Ale niema sie czemu dziwic zyjac w kraju za cofanym 100 lat za murzynami .I dziekuj zóltkom ze mozesz dzis sluchac muzyki i klikac na elektroda .Pozdrawiam.
  • #11 4194264
    fredzel0
    Poziom 11  
    JBL i infinity jest od karbon/harbon i napewno nie od tonsila tak samo magnat. tonsil jest tylko w polsce. wypowiadam sie na temat kolumn dlatego ze slucham techno i jestem maniakiem bassu wiec te magnaty dadza mi wiecej basu od tonsilow chodzi o te 3cm wieksze niskotonowki. spojrz na siebie bo widac ze urwales sie z polskiego gowna. ja od najmlodszych lat siedze na japonskim sprzecie i niemieckim. mialem radmora z kolumnami unitry syf 1 rzedu. pozdrawiam
  • #12 4195481
    beetroot
    Poziom 17  
    Sorki za off topowanie .Druga sprawa nikt tu nie powiedzial ze tonsil jest najlepszy na swiecie jesli ci oto chodzi slyszales chociaz te zeusy ? Gwarantuje ci ze altus czy zeus zagra 100 razy lepjej od Magnat Soundforce 1300.Sam wyglad mówi za siebie 3 chinskie piezaki na wysokich okucia i gril .
    Moze ten link cie troche oswieci .Niestety oficjalna strona firmy juz nie istnieje.Zegnam bez odbioru i pozdrawiam.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tonsil
  • #13 4195963
    Helmans
    Poziom 20  
    Człowieku i myślisz że 3cm dadzą ci o wiele więcej bassu? W zeusach masz 2 x30cm po 120watt głośnik (prawdziwej a nie zmyślonej przez producenta mocy) Jeśli nie masz pieniędzy poczekaj i odłóż troche więcej a nie kupuj tych magnatów. "Od najmłodszych lat siedze
    na sprzęcie japońskim i niemieckim" japońskie i niemieckie są to firmy lecz ich produkty są produkowane w chinach. Co do Tonsila eksportował swoje produkty do wielu krajów. Póki co nadal się utrzymał jako jeden z niewielu.
  • #14 4196222
    fredzel0
    Poziom 11  
    zapomnij ze kupie zeusy. jak juz wole zbierac na JBL JRX 125. to sa wypas kolumny 500W RMS 2x 15". Zamiast zeusow na obecna moja kieszen wole kupic Magnat Soundforce 2300. pozdro
  • #15 4197301
    Helmans
    Poziom 20  
    JBL JRX 125? Powiem tak zapomnij o tym że ten twój technics przy poborze 190watt i rzekomej mocy 2x100watt przy 4ohm napędzi te kolumny. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 4199066
    fredzel0
    Poziom 11  
    jakbym kupowal te JBL to kupil bym wzmaka 2x500W. mysl czlowieku to nie boli.
  • #17 4201508
    Helmans
    Poziom 20  
    Gdzie napisałeś żebyś kupił wzmaka. Sorry ale nie będe domyślał się o co Ci chodzi. P.S Jest to ostatni mój post w tym temacie - nie będe prowadził głupich dyskusji z pewnym człowiekiem.
  • #18 4201842
    fredzel0
    Poziom 11  
    bo wiesz ze nie masz racji. do kolumn dobiera sie wzmaka. i magnat jest robiony w niemczech. powodzenia
  • #19 4202330
    beetroot
    Poziom 17  
    fredzel0 napisał:
    no nie wiem czy to magnat to troche drozszy magnat. z tego co gadalem ze znajomymi to magnat porzadna nemiecka firma i duzo z nich ma magnaty w samochodach. ja zamawiam magnat soundforce 1300 i uwazam ze to dobry zakup nawet znajomi powiedzieli ze to sa bardzo mocne i dobre kolumny. pozdrawiam

ps. nie zaprzatal bym sie jakim tonsilem zues czy altus. to polski sprzet wiec wiadomo jak jest wykonany gorzej niz w chinach.

Przeczytaj jeszcze raz swój post i powiedz co miales na mysli magnat to troche droszszy magnat.Upierasz sie ze to porzadna firma a nawet nie slyszales ani jednego glosnika tylko obgadywales z kolegami .Wnosisz na forum bzdury kolegów i to co znajomi mówili .Zamawiasz kolumny a nic o nich nie wiesz oprócz tego ile watów moga na siebie przyjac .Na stronie producenta wszystkie modele soundforce maja ta samo skutecznosc to bardzo ciekawe .Pozdrawiam
  • #20 4202923
    fredzel0
    Poziom 11  
    soundofrce ma od 35-25000 przenoszenie a 1300 ma od 30-25000 a 2300 ma od 25-25000. moze wrocisz do zerowki i sie nauczysz cyferek? a co do mnie kazdemy moze sie zdazyc. i nie byle jakimi kolegami. kumpel ma magnaty i mowi ze zajafajnie(bo raczej przeklenst nie mozna uzywac) graja.
  • REKLAMA
  • #21 4203218
    Helmans
    Poziom 20  
    No nie moge. Powiem tak jak usłyszysz czestotliwość 25000herców to jesteś wyjątkowym człowiekiem lub jakimś zwierzakiem bo człowiek takich częstotliwości nie usłyszy. "Do kolumn dobiera się wzmaka" Spytam tak widziałeś kiedyś na własne oczy "wzmaka" 2x500watt w rmsie. Pewnie na allegro za 300zł firmy hollywood. Ile razy będziesz pisał że to niemiecka firma. Szczycisz się tym czy co. Już ci kolega wyjaśnij że jest to droższy alphard. Co do dyskusji z tobą to próbowałem ci wytłumaczyć że ze wzmacniacza 190watt poboru nie da się uzyskać mocy 2x100watt. Lecz ty się kłócisz że znasz elektronika który to potwierdził (dziwne a myślałem że każdy porządny elektronik wie że nie można uzyskać sprawności powyżej 100%) I kto tu nie ma racji?. Jeszcze niedawno chciałeś kupić zeusy (tylko nie mów że nie bo gadaliśmy na ten temat) Teraz pewnie zaczniesz swoją gadkę a polskim chłamie i niemieckim magnacie. Szkoda też że nie wiesz że "głośność" nie jest jednakowa w całym paśmie. I co z tego że ma od 30-25000 skoro na końcach masz pewnie spadek 5dB (dla twojej informacji 3dB więcej to 2-krotnie wieksza głośność) "Nie byle jakimi kolegami" ciekawe kto i kim oni są? Ja też kiedys miałem kolumny KBRX i twierdziłem że są to dobre kolumny ale przejrzałem na oczy już dawno temu. Mam nadzieje że wkrótce też przejrzysz na oczy. Spójrz poczytaj na elektrodzie jest wiele o tym tematów, masz jeszcze troszkę lata to czasu masz dużo. Jeśli myślisz że zrobisz dobrą imprezę na magnatach to każdy by musiał mieć sporo % by się bawić przy muzyce typu umc, umc- Jak mój znajomy który podobnie jak ty jest maniakiem bassu.
  • #22 4203533
    fredzel0
    Poziom 11  
    ja ci dalej tlumacze ze to nie elektronik tylko kumpel ktrory gra na imprezach i zna sie na rzeczy. tak trudno ci to zrozumiec? i napewno magnat nie jest trozszym alphardem. chcialem kupic zeusy nie zaprzecze ale zobaczylem ze moge kupic magnaty to wolalem przejsc na nie. bo wiem ze to porzadny sprzet. i podobno miales zakonczyc dyskusje ze mna.
  • #23 4206834
    Helmans
    Poziom 20  
    Wiesz co? Jakoś trudno ci odpowiedzieć na moje pytania. Powiem: będąc jak to sam siebie okreśłiłeś "maniakiem bassu" nie powinieneś się wypowiadać na temat kolumn. Jakoś większość moich znajomych kupuje tonsile i posiada polskie wzmacniacze. Sorry ale jeśli twoje wyobrażenie o polskim sprzęcie bazuje na starych konstrukcjach to jesteś w błędzie (chociaż i ten sprzęt jest bardzo dobry nawet dzisiaj). Polecam posluchać Diory 504B nie bałbym się jej postawić przy twoim technicsie i zobaczyć który ma wiekszą moc (oczywiście nic nie mam do technicsa i jego właścicieli póki nie próbują mi wmawiać że ich wzmacniacz ma 2x100watt przy poborze 190watt). Tak samo pisałeś o radmorze. Obaj wiemy w jakim był stanie. Zapewniam cię że teraz mam go w 100% naprawione i gra jak na radmora przystało. Jeśli myślisz że wyciagając go z szafy zapewne po 15 latach będzie sprawny w 100% to jesteś w błędzie. Zapewne jest wielu ekpsertów w dziedzinie audio na tym forum. Lecz styl twojego pisania (wiesz zdania zaczynamy z dużych liter) i nienawiśc do każdego myślącego inaczej ich odrzuca od tego tematu. Jesteś osobą z którą wszyscy się muszą zgadzać. Bo magnat jest najlepszy i niemiecki i wogule. Zastanów się troche. Zapewne da ci wiele do zastanowienia kiedy będziesz miał te kolumny w domu i ktoś z normalnym słucham powie ci że dobrze nie gra kolumna z chińskimi pierdziawkami. Oczywiście jak tak powie to go zwymyślasz.
  • #24 4206850
    fredzel0
    Poziom 11  
    radmoar nie stal u w mnie w szafie, i nie sadze ze maganat jest najlepszy. tylko ty dalej nie kumasz ze te 2x100W jest przy 4 omh a przy 8 czytalem ze ma 2x70W. zobaczymy jak przyjda te magnaty czy sa chinskie. i mam w chacie alpharda. zajebiscie gra jest w tubie. jak chcesz przyjdz posluchaj! i nic nie wymyslam nie jestem dettlaffem.
  • #25 4207861
    Helmans
    Poziom 20  
    Nawet przy 4ohm tyle nie ma. Poczytaj co nieco o tym co to jest impedancja kolumn itp.
  • #26 4220198
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    --->Helmans
    Daj sobie spokój bo jest zakochany w magnacie, i nie zamierza zmienić zdania. Jak kiedyś usłyszy jakieś leprze kolumny od magnatów to może sie nauczy że nie zawsze znajomi mają racje. Nawet jak ktoś gra na większych imprezach nie znaczy że zna się na "Rzeczy". Są przypadki że ludzie zajmują sie rzeczami na których sie kompletnie nie znają, i są tez ludzie którzy nie znoszą krytyki swoich wyborów ponieważ uważają je za najlepsze i nie warto tracić na nich czasu.

--->JacoTSW
    Na naszym forum jest dosyć dużo napisane o napędzie dla zeusów. Wiadomo tez ze gdn-y 30/120
    byly "katowane" mocą 250watt RMS i dawały rade. Wiec to daje do myślenia. Pomyśl raczej nad jakaś końcówka mocy do zeusów i powinno ci to starczyć. Poszukaj jakiegoś DAP-a lub ADS-a. Myśle ze temat można zamknąć.
  • #27 4221890
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Dość kłótni, bo temat zostanie zamknięty!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kolumn głośnikowych do końcówki mocy Yamaha M-45 oraz kolumn Tonsil Zeus, z przeznaczeniem do użytku domowego (pomieszczenie 25m2) oraz nagłaśniania większej sali. Yamaha M-45 to wzmacniacz dwukanałowy o mocy około 2x100 W przy 8 Ω, zdolny do dostarczenia do 200 W na kanał przy 4 Ω, co jest odpowiednie do napędzenia kolumn Zeus (4 Ω, 2x GDN 30/120 8 Ω połączone równolegle). Wątpliwości pojawiły się co do możliwości wykorzystania pełnej mocy wzmacniacza oraz doboru dodatkowych kolumn monitorowych do długiego i głośnego grania. Wśród propozycji pojawiły się kolumny Magnat Soundforce 1300 i 2300, które są oceniane jako mocne i dobre, choć budzą kontrowersje co do jakości wykonania i pochodzenia (częściowo produkcja w Chinach pod kontrolą niemiecką). Pojawiły się opinie, że Tonsil Zeus i Altus są bardziej przeznaczone do nagłośnienia półestradowego i muzyki rockowej, a Magnat ma lepszy bas, co jest ważne dla słuchaczy techno i imprez. Dyskusja zawierała także spory na temat jakości polskiego sprzętu Tonsil w porównaniu do niemieckich i amerykańskich marek oraz realnej mocy wzmacniaczy i kolumn. Zalecane jest rozważenie zakupu mocniejszej końcówki mocy (np. DAP lub ADS) do pełnego wykorzystania potencjału kolumn Zeus. Wskazano, że do kolumn JBL JRX 125 (500 W RMS, 2x15") potrzebny jest wzmacniacz o mocy około 2x500 W, co przekracza możliwości Yamaha M-45. Podsumowując, do domu i mniejszych sal rekomendowane są kolumny monitorowe o dobrej jakości dźwięku i odpowiedniej mocy, a do nagłośnienia większych imprez lepsze będą kolumny półestradowe z mocniejszym wzmacniaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA