logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać plik większy niż 2 GB na DVD bez problemów z odczytem?

shizy 18 Lip 2007 07:39 1824 9
REKLAMA
  • #1 4091186
    shizy
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    czesc
    Mam problem z prawidlowym nagraniem jednego pliku i rozmiarze o kilkanascie MB mniejszym niz max pojemnosc plyty DVD.Plik jest nagrany (przed nagraniem nero pokazuje komunikat, ze w niektorych syst.oper. moga byc problemy z plikami wiekszymi od 2 GB) poprawnie, lecz mam potem problem z otwarciem go.Efekt jest taki, ze za pierwszym razem w podkatalogi w pliku nie da sie wejsc za kolejnym da sie.Ogolnie jest jakis problem.Zepsulem tak pare plyt.Wpadalem na pomysl wykonania obrazu w .iso tego pliku i potem nagrania go lecz nic to nie dalo.Jakies sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 4091219
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Podałbyś jakieś informacje co to za plik, domyślam się że archiwum skoro są w nim podfoldery, a skoro tak, to co szkodzi podzielić taki plik na mniejsze części i dodać dane naprawcze?
    Jakieś konkrety?
  • REKLAMA
  • #3 4091984
    shizy
    Poziom 22  
    Rozmiar pliku to 4,36 GB (4 687 134 720 bytes).Jest to tak jakby volumen, ktory po podmontowaniu jest normalnym dyskiem.Dlatego nie chce dzielic go na 2 GB czesci-wymagaloby to oddzielnego montowania.Proby robilem pod win XP i win serwer 2003.Pod win98 wcale pliku nie widac.
    Nagrywam bez multisesji.
    Nagrywarka LG GSA-4167B, plyty media-tech DVD-R 8x,Nero OEM 6.6.0.9
    Zamierzam kupic packa 50 szt. jakie polecacie plyty DVD ?
  • REKLAMA
  • #4 4092078
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Wiem że pytanie trochę nie "tego", ale w moim przypadku okazało sie wyjściem z kłopotu.
    Na jakim krążku nagrywałeś i w jakim systemie + czy - ?

Robiłem automatyczną kopie bezpieczeństwa w nowiutkim netbooku HP Po nagraniu weryfikacja krążka wykazywała błąd i nie chcialo nagrywac kolejnych krążków.
    Wypalałem to na jakiś noname -

Dopiero zmiana krążka na Emtec, albo Philips (już teraz nie pamiętam) , ale napewno "+" dało pozytywny rezultat.

Dodane po chwili
    ------------------------------------------------
    Już zauważyłem na jakich płytach nagrywałeś :)
    Może spróbuj z DVD+R, ale firmy ci nie polecę bo nie mam doświadczeń
  • #5 4092439
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    :arrow: shizy, a tak dla mojej ciekawości zdradzisz jakie rozszerzenie? :D
    Spróbuj tak jak marek003 radzi.
  • #6 4092518
    shizy
    Poziom 22  
    Rozszerzenie jest zupelnie nieistotne.To moze byc dowolny plik
  • #7 4094881
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Mi nie chodzi o rozszerzenie tylko o "system" + lub -
    DVD R
    .
    Poprawiłem TJT
  • #8 4095052
    ][mako][
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Jeśli chcesz nagrać na DVD plik o rozmiarze większym od 2GB musisz użyć na tej płycie systemu plików UDF bo system plików ISO obsługuje tylko pliki właśnie do 2GB.
    Post poprawiłem TONI_2003
  • #9 4101485
    shizy
    Poziom 22  
    Zmienilem system plikow na NTFS, nagrywam w UDF bo faktycznie w ISO czy joilet jest problem.Plyty to wlasciwie nie wiem jakie (+czy -), teraz sprobuje nagrac na DVD-RW.Dotyczczas nagrywalem ten plik na media-tech.Zamowielm Verbatim DVD+R Azo+ 16x.Zdam relacje z testow jak je bede mial.
  • REKLAMA
  • #10 4267425
    McGod
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Potwierdzam, wypal ten plik w systemie UDF. Wadą będzie niższa prędkość odczytu danych w stosunku do formatu ISO.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrania pojedynczego pliku o rozmiarze przekraczającym 2 GB na płytę DVD, co powoduje trudności z odczytem i dostępem do podkatalogów po nagraniu. Plik o wielkości 4,36 GB jest obrazem wolumenu montowanym jako dysk, co wyklucza dzielenie go na mniejsze części. Nagrania wykonywano na nagrywarce LG GSA-4167B z użyciem oprogramowania Nero OEM 6.6.0.9 oraz nośników Media-Tech DVD-R 8x, pod systemami Windows XP i Windows Server 2003. Problem wynika z ograniczeń systemu plików ISO, który obsługuje pliki do 2 GB. Zalecane jest użycie systemu plików UDF podczas nagrywania, który obsługuje większe pliki, choć może to skutkować niższą prędkością odczytu. Wskazano również, że wybór nośników DVD+R zamiast DVD-R oraz stosowanie markowych płyt, takich jak Verbatim DVD+R Azo+ 16x, może poprawić jakość nagrania i odczytu. Próby nagrania na DVD-RW są również rozważane. System plików na komputerze został zmieniony na NTFS, a nagrywanie odbywa się w UDF, co jest rekomendowanym rozwiązaniem problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA