Na chwilkę wrócę do przedmówcy. Z tym uśmiechem nie ma co się dziwić. Mi udało się wyegzekwować od wykonawców każdy plik wgrany w sterownik - lub awaryjną kopię pamięci. Nie jest to niemożliwe, zawsze zależy od "upierdliwości" odbioru. Ja zawsze chciałem mieć spokojną przyszłość, więc męczyłem wykonawców. Takie zabezpieczenie przydaje sie np. w przypadku wymiany jednostki sterującej.
Oprogramowanie dostępowe inwestor kupuje na własny koszt, my przekazujemy licencję na naszą twórczość - czyli wsad pamięci. W końcu nasze dzieło chronią prawa autorskie. Kiedyś ktoś mógłby np nielegalnie skopiować wsad pamięci (przecież to nie takie trudne) i dać komuś nasze oprogramowanie - bez umowy licencyjnej możemy każdego pozwać do sądu i dochodzić odszkodowania.
Co do pozostałych pytań:
Ad 1. Ochrona hasłem jest zawsze dozwolona. Zwłaszcza w okresach gwarancji, później to juz zależy od umowy inwestor-wykonawca.
Ad 2. Jeśli wykonujemy nowe obwody, lub w stopniu znacznym modernizujemy stare POMIARY SĄ OBOWIĄZKOWE. Dla mnie jest to rzecz oczywista. Przecież bez aktualnych pomiarów nikt nie dokona odbioru i przekazania do eksploatacji.