logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic cq-c3300n. Nie gra. Czy to wina końcówki?

Wieczor15 18 Lip 2007 09:51 1579 7
REKLAMA
  • #1 4091435
    Wieczor15
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam. dzikei waszej pomocy podlaczylem radio i wyswietlacz swieci, wszystkie funkcjie wydaja sie dzialac ale nie gra czy jest to wina koncowki???
  • REKLAMA
  • #2 4091655
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 265
    ehhh..poszukaj na forum bo taki post jak twoj to jest co drugi..

Dodano po 40 [sekundy]:

a diagnoza na końćówke jest na końcu drogi szukania usterki
  • REKLAMA
  • #3 4097263
    Wieczor15
    Poziom 10  
    Panowie szukam po calej szukajce ale nigdzie nie moge znalezc podobnego radia i szczerze mowiac sam nie wiem od czego zaczac, co sprawdzac?? mialem troche doczynienia z ukladami i w sumie skonczylem technikum elektroniczne ale mam zero praktyki. Wszystkie funkcje radia dzialaja radio zatrzymuje sie na stacjach przy szukaniu a cd odtwarza plyty, ale z gosnika ani zaszumi, nie iwem czy ryzykowac i kupic koncowke mocy (jej koszt ok.36zl). myslalem zeby na gielde wpasc w sobote , moze ktos wie czy jeszcze jest gileda elektroniczna w sosnowcu i czy znajde tam tranzystory?? PRosze pomozcie.
    pozdrawiam

Dodano po 30 [minuty]:

ok. wedlug tego co sie doczytalem to sprawdzilem kilka rzeczy- napiecie na stand-by - 4.5V, na Mute-5.20, ale przy dotykaniu wejsc koncowki nic nawet nie drgnie, co dalej??
  • REKLAMA
  • #4 4097383
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Nie wiem jak w Sosnowcu ale na wrocławskiej giełdzie elektronicznej handluje się, owocami, wędliny też były i damskimi majtkami również ale czasem można też kupić jakiś tranzystor a scalak jak się trafi... ;)

A co do usterki to sprawdź w PDFie producenta układu końcówki mocy, w końcu wypadało by wykorzystać dobrodziejstwo internetu, czy te napięcia są prawidłowe bo na moje oko to są na granicy. A podpowiedź jest taka, sprawdź czy wychodzi napięcie sterujące anteną automatyczną, ono wbrew pozorom często naprowadza na taką usterkę. A jak nie chce Ci się myśleć to trać pieniądze na nową końcówkę a mądrzejszy nie będziesz jak nie zagra.

SławeK
  • #5 4098680
    Wieczor15
    Poziom 10  
    no to tak- na wyjsciu sterujacym antenoą automatyczną po zalaczeniu pojawia sie napiecie 12V , ale wdlug tego co wyczytalem w PDFie to napiecie stnd-by jest za duze bo powinno byc od 1.5V-3.5V a jest 4.5V. Na MUTE tez max powinno byc 3.5V a jest 5.2V.Co jeszcze moge sprawdzic, zeby byc pewnym ze to koncowka mocy??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4100032
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Pamiętaj o tym czy to napięcie akurat wprowadza końcówkę w mute lubn stand by czy z takimi ma działać. Jeśli ma dobre a czułości nie ma to można jeszcze odłączyć wejścia i sprawdzić czułość czy przypadkiem składowa stała jej nie blokuje a potem już tylko pomiar elektrolitów i wymiana.

SławeK
  • #7 4100331
    Wieczor15
    Poziom 10  
    te napiecia to w ogole mi sie nie zgadzaja bo - "st-by current consumption-1.5V, a st-by pin current-3.5V" a jest 4.5V wiec cos chyba nie tak, czy to ze te napiecie sie nie zgadza to idzie w kierunku ze koncowka jest padnieta czy co innego bo juz nic nie rozumiem. podobnie jest z MUTE powinno byc 1.5V albo 3.5 ewentualnie 6.5V przy "automute threshold" a jest 5.20, a o reszcie co piszesz to nie mam pojecia (skladowa stala. itp), jestem laikiem . dzieki i pozdrawiam
  • #8 4103527
    Wieczor15
    Poziom 10  
    po rozebraniu tego radyjka okazalo sie ze koncowka jest peknieta takze sie nie wachalem -wymienilem i gra pieknie. Dzieki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Panasonic CQ-C3300N ma problem z brakiem dźwięku mimo działającego wyświetlacza i funkcji takich jak wyszukiwanie stacji radiowych oraz odtwarzanie płyt CD. Wstępne pomiary napięć na końcówce mocy wykazały wartości niezgodne z dokumentacją producenta układu, m.in. napięcie stand-by wynoszące 4,5 V zamiast 1,5-3,5 V oraz napięcie MUTE 5,2 V zamiast maksymalnie 3,5 V. Sugerowano sprawdzenie napięcia sterującego anteną automatyczną (obecne 12 V) oraz pomiar czułości i kondensatorów elektrolitycznych. Ostatecznie po rozebraniu radia stwierdzono pęknięcie końcówki mocy, której wymiana przywróciła prawidłową pracę urządzenia i dźwięk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA