logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Unimor M448TS Siesta2 brak obrazu, brak napięcia na powielaczu, wymiana trafopowielacza?

cyferblat 18 Lip 2007 09:59 2013 14
REKLAMA
  • #1 4091455
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Wysokie jest , głos jest obrazu brak - na powielaczu piny 3 i 4 nie ma napięcia (żarzenie) - przewody żarzenia odłączone od PK - Trafopowielacz do
    wymiany ? Hot dobry .
    Jaki jest najtańszy zamiennik lub oryginał ?

Moderowany przez Jaś Kula:

Poprawiłem tytuł.

• REKLAMA
  • #2 4091516
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Jakim cudem - trafo nie ma przejścia?
    Co do ewentualnego zakupu - poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic797658.html
    Pomijam typ trafo, bo przecież nie podałeś nawet modelu TV (cali), chodzi o słowo - "najtańszy".
  • #3 4091679
    cyferblat
    Poziom 23  
    Sorry Mirek , typ M448TS
    Nie wiem jak to jest możliwe , ale nie ma obrazu !!!

Przetwornica działa są wszystkie napięcia - trafo daje wysokie napięcie ale na uzwojeniu 3-4 (żarzenie) nie ma napięcia (mierzyłem na zakresie 200 AC miernikiem uniwersalnym) .
    Odbiornik szuka stacji i znajduje , ale jest tylko głos .
    Może ktoś , kto próbował naprawiać ten TV pokręcił potencjometrami na trafopowielaczu - nie sprawdziłem tego ???? Nie pokręciłem niczym na trafopowielaczu - błąd !
    Jak nie ma żarzenia , to nie ma co odchylać - hot pracuje , sprawny - choć zmieniłem go .
    Zmierzę indukcję uzwojenia żarzenia - ile powinna wynosić ? Opór ma ok 2 Ohm - nie mam dokładniejszego ?
    Może jeszcze czegoś nie sprawdziłem ?
  • REKLAMA
  • #4 4091839
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Przerwa w uzwojeniu żarzenia mało prawdopodobna.Rezystancja 2 omów wskazuje na ciągłość uzwojenia.Poszukaj raczej przerwy w obwodzie żarzenia dalej -płyta główna ewentualnie płytka kineskopu.W ostateczności przerwę może mieć sam żarnik.
  • #5 4091869
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2916
    Odłącz C 613 . Mierz miernikiem na zakresie zmiennym od samego trafopowielacza do kineskopu. Jak na samym trafie nie ma napięcia żarzenia to odłącz jego nóżki i wtedy pomierz. Jak dalej nie będzie to nawiń kilka zwoi na trafie i podłącz do żarzenia kineskopu. Oczywiście pomiar tego napięcia aby było 6,3V skuteczne. Takim zwykłym miernikiem za 20 zł na zakresie 200V pokazuje w granicach 3,7- 4,1V zależnie od kierunku pomiaru. Sprawdź miernik na napięciu sieciowym czy mierzy. Jak nie ma żarzenia to podkręcanie na trafopowielaczu nic nie da.
  • #6 4092249
    cyferblat
    Poziom 23  
    Rozjaśniłem kineskop widać powroty ale szary - słaba jaskrawość - treści obrazowej brak .

Przy wyłączaniu Tv do standby rozbłyśnie jakaś linia na kineskopie .
  • #7 4092362
    LeDy
    Poziom 43  
    Czyli jednak żarzenie miałeś bo nic nie piszesz , że coś znalazłeś lub robiłeś. Pomierz napięcia i sprawdź rezystory i półprzewodniki na PK
  • #8 4092493
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Wymień elektrolity w przetwornicy szczególnie te dwa po pierwotnej stronie .
  • #9 4094539
    cyferblat
    Poziom 23  
    Nie było żarzenia , naprawiłem
    Elektrolity wymienione w pierwszej kolejności
    Napięcia prawidłowe ...?
  • REKLAMA
  • #10 4097988
    LeDy
    Poziom 43  
    cyferblat napisał:

Napięcia prawidłowe ...?
    Co to znaczy. Czy nie jesteś pewien czy nie znasz wartości? Co z tą PK.
  • #11 4098007
    cyferblat
    Poziom 23  
    Nadal nie mam obrazu - czasami widać grafikę ekranową ale bardzo słabo .Znajdujący się na np 23 kanale program w momencie dostrojenia do stacji na mniej niż jedna sekunda pojawi się w pełnej krasie zielony napis 23 kanału by po chwili wyblaknąć . Napięcia : U1 -116 V 5 V , 12V , 23 V
    nie wiem gdzie nie ma wydolności prądowej lub gdzie coś pobiera za duży prąd .
  • REKLAMA
  • #12 4100549
    cyferblat
    Poziom 23  
    LeDy , sorry - miałem na myśli napięcia wychodzące z zasilacza : U1 , 12V , 24V , 12 V .
    Czasami pojawia się wyblakłe , ledwo widoczne menu ekranowe , przy wybieraniu funkcji : "przerzucania kanałów" , głośności , statusu kanału , strojenia . Czasami nie widać nic .
    Wszystko to jest widoczne po maksymalnym zwiększeniu napięcia siatki na trafopowielaczu razem z powrotami --- ekran nie jest za jasny , raczej szary .
    Nie wiem co dalej !

Posprawdzam jeszcze raz wszystko na PK , czego się tam mam spodziewać przy takich objawach ??

Przypominam jeszcze raz : odbiornik miał przepalony bezpiecznik główny i uszkodzony 150uF/385V - wymieniłem , jak również dwa inne : 1uF i 47uf przy driverze przetwornicy - innych rzeczy nie wymieniałem .
  • #13 4100845
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    cyferblat napisał:
    LeDy , sorry - miałem na myśli napięcia wychodzące z zasilacza : U1 , 12V , 24V , 12 V
    A co z napięciem +B?
  • #14 4100848
    LeDy
    Poziom 43  
    Jeszcze raz przypominam o sprawdzeniu PK oraz jeżeli masz czym impuls SSC. Pomierz napięcie kontrastu czy reguluje .
  • #15 4148034
    cyferblat
    Poziom 23  
    Wszystko naprawione - na płytce pk jeden y tranzystorów miał odłączony pin i na katodach było 200 v .
    Dzięki za zainteresowanie .

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Unimor M448TS Siesta2 występował problem z brakiem obrazu mimo obecności dźwięku oraz wysokiego napięcia z trafopowielacza. Na uzwojeniu żarzenia (piny 3 i 4) nie było napięcia, co sugerowało uszkodzenie trafopowielacza lub przerwę w obwodzie żarzenia. Pomiar rezystancji uzwojenia żarzenia wykazał około 2 Ω, co wskazywało na ciągłość uzwojenia, dlatego zalecano sprawdzenie dalszych elementów obwodu żarzenia, w tym płyty głównej i kineskopu. Wskazano również na konieczność odłączenia kondensatora C613 i pomiar napięcia żarzenia bez obciążenia. Wymieniono elektrolity w przetwornicy, zwłaszcza po stronie pierwotnej, co poprawiło stabilność napięć. Pomimo to obraz był bardzo słaby, z szarą jaskrawością i sporadycznym pojawianiem się menu ekranowego. Ostatecznie problemem okazał się odłączony pin jednego z tranzystorów na płytce PK, gdzie na katodach było 200 V. Po naprawie tego połączenia obraz został przywrócony. W dyskusji podkreślono znaczenie pomiarów napięć, sprawdzenia elementów na płytce PK oraz kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu i przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA