Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przekaznik zalaczajacy kolumny "cyka"

dj-norek 02 Lis 2003 11:55 1994 15
  • #1 02 Lis 2003 11:55
    dj-norek
    Poziom 21  

    Witam
    Mam taki kłopot ze wzmacniaczem PHILIPS FA911.
    Jeśli stoi on dłuższy czas wyłączony i włączy się go to jest wszystko Ok - przekaźnik podłączający kolumny z końcówkami mocy załapuje i jest wszystko Ok, ale jeśli wzmacniacz pochodzi trochę i wyłączę go i jeszcze raz włączę to przekaźnik nie załapuje tylko włącza i wyłącza.
    Wymieniłem we wzmacniaczu końcówki mocy na inne niż były, jak nie było końcówek wlutowanych to przekaźnik w ogóle nie załączał.
    Czy to ze są inne końcówki może mięć wpływ na ten przekaźnik? Wymieniłem 2 tranzystory sterujące przekaźnikiem i kondensator odpowiedzialny za czas załączenie przekaźnika i nic to nie pomogło. Zauważyłem ze jak dotknę tego kondensatora to przekaźnik załapuje i jest wszystko ok. Może ktoś spotkał już podobna wadę. Co to może być? Zimnych lutów na pewno nie ma.
    Pozdrawiam

    0 15
  • Relpol
  • #2 02 Lis 2003 12:19
    Cobra
    Poziom 26  

    Hm.... nie znam aplikacji tego wzm ale prowdopodobnie masz problem miedzy ukladem zabezpieczenia a koncowka mocy. By móc wyeliminowac co jest nie tak, sprawdz napięci stałe jakie wychodzi bezposrednio z kocowki mocy na ukladzabezpieczenia. Jezeli jest zbyt wysokie (na granicy zdadzialana ukladu zab) to całośc bedzie sie tak zachowywac. Napisz mi na jakich scalaczkach masz zrobione kocowke i zabezpieczenie

    0
  • #3 02 Lis 2003 17:58
    dj-norek
    Poziom 21  

    koncowki zrobione sa na bd 650 i 649 a jesli chodzi o zabezpieczenie to jest ono wykonane na tranzystorach BC 548 i 558

    0
  • Relpol
  • #4 02 Lis 2003 21:46
    Jaco18
    Poziom 26  

    Napisz coś dokładniej jeżeli chcesz żeby ktoś ci pomógł, co to da ze wiem jaki jest tam BC.... Jak możesz to rozrysuj układ (kawałem z zabezpieczeniem i koncówkami mocy) lub walnij kawałek schematu.

    0
  • #5 02 Lis 2003 23:06
    dj-norek
    Poziom 21  

    gdybym posiadal schemat to pewnie bym nie prosil "kolegow po fachu" o pomoc - rozrysowanie tez ciezka sprawa bo jest b duzo elemetow od tego zabezpieczenia i strasznie zamotane jest ich rozmieszczenie na druku. Wymienilem przekaznik - okazalo sie ze juz go ktos przedemna wymienial i byl tam na 12 V a napiecie na niego szlo 36 V - teraz niby zalapuje alejak podglosze troche wiecej wzmacniacz to wtedy sie wylacza

    0
  • #6 03 Lis 2003 00:12
    Cobra
    Poziom 26  

    jezeli jest to ukald końcówki mocy jest wykonany na trazystorach to musisz sprawdzic ci sie dzieje na wyjscu z kozdej koncowek oddzielnie. Mozesz mieć zle ustowiany prąd spoczynkowy i bedzie taski objaw. tzeba zacząc od pomiary napieć na eyjsćiu tak jak pisałem Ci wczesniej. Jak nie wiesz w ktorym miejscu zrobic pomiar to pisz.

    0
  • #7 03 Lis 2003 08:41
    dj-norek
    Poziom 21  

    Mam odlutaowc rezystory laczace emitery tych tranzystowi i na samych tych emiterach sprawdzic? A drugi kabel miernika rozumien ze do 0 - przy napieciu symetrycznym
    Pozdrawiam i czekam na odp

    0
  • #8 03 Lis 2003 09:54
    Jaco18
    Poziom 26  

    Dokonaj pomiaru między "symetryczną masą" a wyjściem (miejscem złączenia rezystorów emiterowych czy jak tam masz u siebie), na wyjściu na pewno nie ma kondensatora szeregowego, jeżeli pojawi się jakieś napięcie stałe (większe niż kilkaset mV) to będie oznaczało uszkodzenie końcówki. Może układ zabezpieczeń jest walnięty (miałem kiedyś tak w wierzy Sony na STK - po jego wymianie przekaźnik dalej nie chciał zasokczyć) ?

    0
  • #9 03 Lis 2003 13:04
    dj-norek
    Poziom 21  

    Sprawdzilem napiecie miedzy emiterami a zerem przy zasilaniu - jest ok 5 mV czyli jest ok, koncowki sa chyba ok bo przeciez graja - tyle ze jak poglosze mocniej to zaczynaja piszczec wysokie tony - moze to byc wina zbyt duzej opornosci rezystorow laczacych emitery tranzystorow mocy? Wstawilem tam 3,3 Ohm - wczesniej byly rezystory o oznaczeniu R22 (Tak pisalo na rezystorze) - czy to jest 0,22 Ohm? wywalilem te rezystory bo palily mi sie na nich tranzystorki Wymienilem przekaznik zalaczajacy na 24V i ku mojemu zdziwieniu teraz nie "cyka" - przynajmniej pierwsze proby wypadly pomyslnie. Zostala sprawa piszczacych wysokich tonow - moze ktos sie orientuje o co chodzi

    0
  • #10 03 Lis 2003 14:26
    dj-norek
    Poziom 21  

    a i zauwazylem nowy problem - uklad zabezpieczajacy wylancza tylko jak sie poglosi mocniej lewy kanal , jak balansem go przycisze to mozna poglaszac prawy i jest wszystko ok. Czy uklad zabrzpieczenia ma jakies oddzielne elementy na lewy i prawy kanal? czego powinienem szukac - bo przeciez oba kanaly graja i nie wydaje mi sie zeby to koncowki byly nie sprawne tylko ten uklad zabezpieczajacy

    0
  • #11 03 Lis 2003 22:20
    Jaco18
    Poziom 26  

    R22 to 0,22 ohma i tyle powinno być - to są rezystory wyrównujące prądy - emiterowe i muszą być małe ponieważ przepływa przez nie duży prąd. (muszą być dośćdużej mocy) Jak się palą a koncówki wymieniłeś na sprawne to może uszkodzone jest w jakimś stopniu sterowanie, stopień poprzedzający?!!

    Układ zabezpieczający jest oddzielny na każdy kanał, reaguje na napięcie stałe na wyjściu i przesterowanie. Z reguły jest po jednym małym tranzystorze podłączonym przez jakiś duzy rezystor i ew. kondensatory do wyjścia na głośniki. Sprawdź te tr i ich otoczenie..

    Jakie napięcie jest podawane na przekaźnik ? MOże nie takie jak trzeba, teraz żadko uzywa się takich na 24 V, standard to 12 ale tu może być inaczej.

    0
  • #12 04 Lis 2003 20:57
    dj-norek
    Poziom 21  

    na perzekaznik idzie ok 36 V i tez takie idzie z zasilacza - po drodze nei zaobserwowalem jakis stabilizatorow jest jeden 5v ale to akorat do czegos innego.

    0
  • #13 30 Lip 2004 23:20
    john_doe
    Poziom 16  

    ma ten wzmacniacz na stole, parametry orginalnego przekaznika: 5A 24V DC / 240 V AC

    koncowka orginalnie zrobiona jest na 2sb1254 (w tme zamiennik 1255) i 2sd1894(w tme jest dostepny orginal)

    0
  • #14 31 Lip 2004 00:44
    ekaand
    Poziom 22  

    Zobacz jeszcze , czy to zabezieczenie nie ma przypadkiem termistorów umieszczonych gdzieś na radiatorze.

    0
  • #15 31 Lip 2004 18:27
    john_doe
    Poziom 16  

    na radiatorze poza 4 tanzystorami koncowki sa jeszcze 3: 2 szt - sterowanie koncowki i 1 tranzystor mocy

    0
  • #16 31 Lip 2004 20:13
    serwis_sat
    Poziom 20  

    Są pewne "urzadzenia" Philipsa,które nie wystartuja na zamiennikach lub elementach o tych samych wartościach tylko zakupywane poza autoryzacją Philipsa.
    Znam ten model i bez wymiany kilku elementów sie nie obędzie.

    0
  Szukaj w 5mln produktów