logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć adapter SMD do XProg Viakena dla układów 93c46, 93c56?

swaldeks 19 Lip 2007 08:46 3939 5
REKLAMA
  • #1 4094345
    swaldeks
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,

posiadam XProga Viakena (w zestawie z 4 adapterami PLCC). W jaki sposób podłączyć do niego adapter smd (np. do 93c46, 93c56 itp.) ?
  • REKLAMA
  • #2 4094905
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Nie wiem jakiego Xproga spłodził Viaken bo ten programator robiłem od podstaw sam. Nie chce mi się wierzyć by Viaken nie umieścił na płytce podstawki pod pamięci eeprom. Jeżeli umieścił to wystarczy zrobić samemu przejściówke z dip 8 na smd. Na giełdach można za grosze taką płytke kupić. Gdyby jednak takiej podstawki nie było to schemat do ręki i pomoge.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4097670
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    W programatorze nic nie trzeba robić. Potrzeba kawałek płytki uniwersalnej , gniazdo do którego będzie pasowała wtyczka (ta od taśmy) i podstawka 8semka. Reszte polutujesz. Nie wiem czy ten prog. jest plombowany bo dla pewności należało by sprawdzić poprawność połączeń. Ten programator nie jest żadną tajemnicą i można go zmontować prawie ze śmieci. Wpisz w wyszukiwarke "Xprog" i będziesz miał schemat , manual , wsad do procka i wszystko co potrzeba. Istnieje też Xprog m ale to jest już inna para kaloszy.
  • REKLAMA
  • #5 4097685
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 569
    Pytanie kolegi jest spowodowane totalnym lenistwem. Jak większość na tej stronie na gotowe . Czy tak wielkim problemem jest zerknięcie na schemat programatora i obudowę programatora ? Na obudowie masz opisane wszystkie sygnały , w schemacie ideowym podłączenie podstawki DIL8/so8
  • #6 4097732
    swaldeks
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dzięki kamyczek. Takie odpowiedzi są najcenniejsze. Nie wnoszą nic do tematu, tylko potwierdzają to co pytający już wie.
    A nie każdy dysponuje taką wiedzą, że rzeczy które dla Ciebie są oczywiste, będą również oczywiste dla niego.
REKLAMA