logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MaxData ECO 3150x - brak obrazu, BIOS wykasowany, poszukuję płyty lub BIOS-u

malum 19 Lip 2007 10:02 5098 16
REKLAMA
  • #1 4094507
    malum
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Trzy lata temu kupiłem laptopa z tematu.
    Pewnego dnia coś błysnęło wewnątrz obudowy i ... na tym był koniec.
    Co się dzieje?
    Otóż, po włączeniu laptopa słychać pracę wentylatorów i CD-rom'a, ale wyświetlacz nie reaguje, jest ciemny.
    Pomyślałem więc, może padł inwerter.
    Podłączyłem laptopa do normalnego monitora, takiego, który pokazuje czy sygnał dochodzi czy też nie.
    Okazało się że w 1sek odstępach sygnał wysyłany jest do monitora, a później nie, znów wysyłany i znów nie, ale żaden obraz nie jest i tak generowany.
    Wykluczyłem więc inwerter.
    Kilka dni temu oddałem laptopa do serwisu, gdzie stwierdzili, że bios został wykasowany i nie mają możliwości go ponownie wgrać, ponieważ firma nie udostępnia biosa w wersji binarnej, a póki nie będzie biosa nie potrafią zdiagnozować usterki.
    Czy macie może jakieś pomysły?
    A może posiada ktoś w 100% sprawną płytę (patrz poniższe zdjęcie) lub biosa do niej?
    Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc.
    MaxData ECO 3150x - brak obrazu, BIOS wykasowany, poszukuję płyty lub BIOS-u
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4094560
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Taki objaw wskazywał by na próbkowanie przetwornicy,kłopoty z zasilaniem.Albo uszkodzone samo zasilanie na płycie albo jest jakieś zwarcie.Poodłączaj kolejno co się da i sprawdzaj jak się zachowa.
  • #3 4094575
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4094609
    malum
    Poziom 23  
    Nirvanowiec napisał:
    Bios nie jest powodem uszkodzenia a skutkiem
    Faktycznie nie widzę go na stronie producenta .Sprawdź czy nie masz go na płycie dołączonej do laptopa.
    Jeśli nie to skontaktował bym się z serwisem producenta i poprosił o przesłanie biosu

Oczywiście wiem, że wykasowanie biosa jest skutkiem powstania przepięcia.

Kontaktowałem sie również z producentem i to oni właśnie odpisali, że nie udostępniają biosa do tego laptopa, a naprawa w ich serwisie przewyższy jego wartość.
  • REKLAMA
  • #5 4094943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4095702
    malum
    Poziom 23  
    Nirvanowiec napisał:
    Czasem nie rozumiem ludzi pracujacych w takich firmach.Jedynie jakby ktos zgrał ze swojego np uniflahem i podał na forum

Skąd można zdobyć taki programik? Mam znajomego z identycznym komputerem i może byłoby to jakieś sensowne rozwiązanie?.
  • #8 4095738
    malum
    Poziom 23  
    tronic1 napisał:
    http://www.uniflash.org/download.htm

Wielkie dzięki, zobaczę co zdziałam.
  • REKLAMA
  • #9 4097358
    malum
    Poziom 23  
    Okazało się, że znajomy ma rzeczywiście laptopa MaxData, ale inny model.
    Czy byłaby szansa, aby ktoś z Was koleżanki i koledzy, zrzucił biosa ze swojego MAXDATA ECO 3150x za pomocą programu z powyższego linka i zamieścił taki plik w tym poście:?:
    Byłbym niezmiernie wdzięczny :D
  • REKLAMA
  • #12 4097883
    malum
    Poziom 23  
    tronic1 napisał:
    http://members.driverguide.com/driver/detail.php?driverid=957828

Dziękuję za linka, ale mam problem.
    Nie mogę zassać tego pliku. Ciągle pyta o różne rzeczy, a pobrać się nie daje.
    Poza tym z tego co widzę, pliki te są przystosowane dla systemu Win XP, a co za tym idzie prawdopodobnie nie są to pliki binarne, a aktualizacja biosa, którą można przeprowadzić tylko wtedy, gdy komputer działa - mylę się?
  • #13 4098811
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Na tej stronie jest wymagana rejestracj żeby coś pobrać.
    Ściągnąłem te driwery i niestety, ale wbrew temu co pdane nie ma tam biosa. Są tylko drivery do płyty.
  • #14 4098837
    malum
    Poziom 23  
    tronic1 napisał:
    Na tej stronie jest wymagana rejestracj żeby coś pobrać.Ściągnąłem te driwery i niestety,ale wbrew temu co pdane nie ma tam biosa.Są tylko drivery do płyty.

Próbowałem różnych technik, z rejestracją i logowaniem włącznie i mimo to i tak nie udało mi się pobrać tego pliku.

Patrząc jednak na jego wielkość (ponad 2MB) automatycznie dyskwalifikuje go jako binarnego biosa - o dużo za duży!!

W dalszym ciągu poszukuję tego biosa!!

Drodzy posiadacze MaxData ECO 3150x, zlitujcie się i poświęćcie 5 min na zgranie biosa ze swojego laptopa.

Cała procedura jest banalnie prosta, wymagany jest jedynie rozruch komputera w środowisku DOS, osobiście korzystam z CD startowego (podobnego do dyskietki startowej) z zapisanym Nortonem Commanderem, dla łatwiejszego poruszania się w systemie.
  • #15 4100491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4132424
    JVC
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Jak poczekasz do do 6,08,2007 i ja nie zapomnę to ci wyśle tego biosa.
    A co do serwisu to napisz który ci tak odpowiedział??
    Bardzo mnie to ciekawi.
    a swoją drogą to nie wydaje mi się aby była to wina biosa tylko śrubek pod mb!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Wyjmij ją i sprawdź czy się nie powykręcały a i zerknij na gniazdo zasilania to też wrażliwe miejsce tej maszyny!!
    Daj znać co zastałeś pod mb!!!!!!!!!!!!
    Pozdrawiam JVC
  • #17 4132712
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Kto w ogóle i w jaki sposób stwierdził, że zawartość eepromu jest nieprawidłowa. Obstawiam, że spece z serwisu przy operacji na eepromie pomylili przyciski...
    Gdyby powstało takie przepięcie miałbyś dziurę w moście południowym i tonę popalonych elementów.
    Sprawdź wszystkie przetwornice jak radzili koledzy wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop MaxData ECO 3150x przestał wyświetlać obraz po błysku wewnątrz obudowy. Po włączeniu słychać pracę wentylatorów i napędu CD, jednak ekran pozostaje czarny. Podłączenie zewnętrznego monitora wykazało nieregularne sygnały, co wykluczyło uszkodzenie inwertera. Serwis stwierdził wykasowanie BIOS-u, lecz producent nie udostępnia pliku BIOS w formacie binarnym, co uniemożliwia jego ponowne wgranie i diagnozę usterki. Proponowano sprawdzenie zasilania płyty głównej i ewentualnych zwarć, a także odłączenie kolejnych komponentów w celu lokalizacji problemu. Użytkownicy zasugerowali użycie programu Uniflash do zgrania BIOS-u z działającego laptopa tego samego modelu, jednak brak jest dostępnych plików BIOS na stronach producenta czy w internecie. Udostępniono narzędzie do tworzenia dyskietki startowej z Uniflash, ułatwiające zgranie BIOS-u w środowisku DOS. Pojawiły się też sugestie, by sprawdzić fizyczne elementy, takie jak śrubki pod płytą główną i gniazdo zasilania, które mogą powodować problemy. Wątpliwości co do diagnozy serwisu dotyczącej wykasowania BIOS-u podkreślono, wskazując, że przepięcie zwykle powoduje poważniejsze uszkodzenia sprzętowe. Zalecane jest dokładne sprawdzenie przetwornic i zasilania płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA