logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DI 624 - problemem wzajemnego udostępniania plików

Artbox 19 Lip 2007 10:29 1943 7
REKLAMA
  • #1 4094581
    Artbox
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam szanownych grupowiczy,
    Od dłuższego czasu borykam się z problemem wzajemnego udostępniania plików (zasobów) między komputerami w sieci.
    Nadmienię, że przeszukałem wiele forów dyskusyjnych, dokonałem zmian wedle wskazówek innych użytkowników sieci i nic;..problem jak był tak jest;
    Sieć zbudowana jest przy wykorzystaniu Router'a z AccessPoint'em (D-Link, model DI 624), komputera stacjonarnego PC, komputera przenośnego Toshiba oraz dekodera n-TV. Komputer PC łączy się z Routerem za pomocą łącza radiowego WiFi (karta USB D-Link, model DWL-G122), komputer Toshiba za pomocą skrętki RJ 45 (LAN) oraz n-TV również za pomocą skrętki (RJ 45). Adresy IP wszystkich elementów sieci są wpisane na stałe. Są włączone "udostępnianie plików i drukarek";. Komputery pracują w grupie roboczej: MSHOME. Konfiguracje komputerów wzbogacone są o wiele wskazówek wyczytanych na forach.
    Jeżeli jeden z komputerów jest odpięty to w otoczeniu sieciowym, w grupie MSHOME widać udostępnione zasoby. Tak samo jest na drugim jak pierwszy jest wyłączony. Po włączeniu obu widać dwa komputery (czasami żadnego), ale przy próbie łączenia wyskakuje komunikat, że "nie masz uprawnień lub komputer sieciowy nie jest dostępny...";
    Przy próbie "puszczania pinga" komputery nie widzą się. Widzą za to Router. W konfiguracji Routera wyłączony jest Firewall, włączone jest odpowiadanie na pinga z sieci, powyłączane zabezpieczenia w komputerach.
    Z dostepem do internetu nie ma problemu. Każdy komputer łączy się z Internetem bez względu czy jest sam czy są włączone oba.
    W załączeniu przesyłam schemat struktury sieci.
    Jeżeli ktoś miałby jakiś pomysł to będę wdzięczny.
    Na marginesie Router jest wymieniony na nowy i w dalszym ciągu problem jest nie rozwiązany;
    System operacyjny WinXP Prof. (SP1 na laptopie, SP2 na PC).
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • DI 624 - problemem wzajemnego udostępniania plików Schemat sieci domowej.jpg (42.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4094707
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    A masz włączone konto "Gość" w obu systemach? a może źle skonfigurowana zapora w windowsie?
  • REKLAMA
  • #3 4094731
    Artbox
    Poziom 11  
    Tak, mam włączone konto "Gość" zarówno na jednym jak i drugim komputerze. Zapory na czas testów są wyłączone.
  • #4 4094831
    kosmita
    Masz możliwość podłączenia komputerów skrętkę jeden do jednego RJ45? Mówisz że masz włączony firewal jakiś na routerze?? Może nie puszcza portów netbiosa (137 i 139)? Dobrze by było jak byś spiął komputery razem i wykluczył w ten sposób albo komputery albo router.
  • #5 4094848
    Artbox
    Poziom 11  
    Mam możliwość, chociaż będzie ciężko. Jednak zrobię to, bo nie mam innych pomysłów. Firewall zarówno w komputerach jak i w routerze są wyłączone na czas testów.
  • REKLAMA
  • #6 4095082
    mbo
    Ocena: 846
    kosmita napisał:
    Masz możliwość podłączenia komputerów skrętkę jeden do jednego RJ45? Mówisz że masz włączony firewal jakiś na routerze?? Może nie puszcza portów netbiosa (137 i 139)? Dobrze by było jak byś spiął komputery razem i wykluczył w ten sposób albo komputery albo router.

Ustawienia na routerze nie nie mają żadnego wpływu na komunikacje miedzy komputerami. Fizycznie miedzy nimi jest tylko switch wbudowany w router.
    Firewall routera działa tylko między interfejsami WAN-LAN.
  • REKLAMA
  • #7 4095326
    kosmita
    Poczekajmy może na eksperyment z połączeniem bezpośredni do siebie komputerów, jeśli zadziała to winny będzie albo router, albo ustawienia "radiówki" ine uważasz??
  • #8 4103753
    Artbox
    Poziom 11  
    Witam ponownie Szanownych Grupowiczów.
    Przepraszam za zwłokę czasową wszystkich tych, którzy starali się mi pomóc.
    Dokonałem próby łączności między komputerami za pomocą połączenia LAN i za pośrednictwem rutera. Efekt żałosny - bez komentarza. Postanowiłem także podmienić karty sieciowe zarówno w laptopie jak i stacjonarnym - także bez zmian.
    Konsultowałem problem w między czasie z firmą D-Link - no i cóż twierdzą "musi działać".
    Ale na szczęście udało mi się !!! :)
    Dla profesjonalistów rozwiązanie może być banalne, ale nie zaliczam się do nich więc mogłem popełnić taki błąd.
    Otóż problem rozwiązała instalacja protokołu System NetBIOS NWLink . Ale po instalacji od razu nie nawiązałem komunikacji. Nadal komputery nie "pingowały się" itp. .....
    Wtedy za pomocą MENU START -> Wyszukaj -> Komputer .... (podałem nr IP) komputery zaczęły się widzieć. Są widoczne w otoczeniu sieciowym, dostęp jest błyskawiczny i działa również udostępnianie drogą radiową. Po odinstalowaniu protokółu System NetBIOS NWLink problem powraca.
    Także dziękuję wszystkim za pomoc i uważam swój problem za rozwiązany.
    ArtBox.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem wzajemnego udostępniania plików w sieci zbudowanej na bazie routera D-Link DI 624, komputera stacjonarnego PC, laptopa Toshiba oraz dekodera n-TV, gdzie PC łączy się przez WiFi (karta USB D-Link DWL-G122), a pozostałe urządzenia przez kabel RJ45, został rozwiązany poprzez instalację protokołu System NetBIOS NWLink. Pomimo wyłączonych zapór sieciowych i stałych adresów IP, komputery nie widziały się w sieci ani nie pingowały, a bezpośrednie połączenie kablowe nie przyniosło efektu. Po dodaniu protokołu NetBIOS NWLink i ręcznym wyszukaniu komputera po adresie IP w systemie Windows, urządzenia zaczęły się wzajemnie widzieć i udostępniać zasoby, również przez łącze radiowe WiFi. Wskazano, że zapora routera nie blokuje komunikacji między urządzeniami w sieci lokalnej, a problem nie leżał w sprzęcie ani konfiguracji routera, lecz w braku odpowiedniego protokołu sieciowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA