logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Car 2003 - jak odblokować radio w Oplu Corsie C?

djskate8 19 Lip 2007 12:52 13849 11
REKLAMA
  • #1 4094997
    djskate8
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Jak w temacie.Szukałem, ale nie znalazłem nic na ten temat.Przywiozłem Corsę C z Niemiec, radio już było zablokowane. Kod mam wygenerowany do radia, ale kalkulatorem do Car300. Jak ktoś ma do Car 2003 to będę wdzięczny, lecz narazie nie idzie dojść do momentu żeby zniknęło Safe i dało się wpisać kod. Robiłem tak jak opisane już było wiele razy na elektrodzie i nic Safe cały czas mam. Czy to oznacza, że radio zostało trwale zablokowane?Jeśli tak to proszę mi powiedzieć kto na śląsku i za ile mi to odblokuje- tylko rozsądnie jakoś, bo jak nie to czeka Sony na zwolnienie miejsca.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4095172
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zanim zaczniesz kalkulatorować to najpierw przeczytaj instrukcję obsługi bo to tak jakby ktoś chciał zdawać egzamin na prawo jazdy nie wiedząc jak się uruchamia auto. A tu jest tak samo jak w CAR300.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 4095273
    djskate8
    Poziom 19  
    Ale co za instrukcję mam czytać- coś nie tak jest bo robie wedle instrukcji czyli:Włacz zapłon. Jeżeli radio się włączyło - wyłącz je. Przytrzymaj "AS" i włącz radio (cały czas trzymając AS). Po ok. 5 sekundach radio "piknie" w głosnikach (jeżeli głośność nie jest na minimum) wtedy puszczasz AS. Wprowadzasz kod klawiszami 1,2,3,4 i ponownie naciskasz AS na 5 sek.

U mnie radio piknie puszczam AS i nie nie znika Safe ani nie pojawia się pole do wstukania kodu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4096498
    gonzotom
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    1. Zobacz czy na karcie kodów auta jest ten model radia i czy jest podany kod.
    2. Włącz zapłon, naciśnij i trzymaj wciśnięty AS, włącz radio,niech piknie w głośnikach, puść AS i zostaw tak włączone radio i stacyjkę na noc. Jeżeli po nocy nie pojawi się "cyfra" ---- , to mogę jeszcze wsadzić mojego CAR2003 do auta i sprawdzę jego zachowanie.
    3. Co do kalkulatora, to w wolnej chwili również sprawdzę, czy CAR300 działa na CAR2003.
    4. A jeżeli włączysz radio na wyłączonej stacyjce, to co pokazuje display? SAFE czy ciemność na dacie?
  • REKLAMA
  • #5 4096630
    djskate8
    Poziom 19  
    Jutro zobacze dokumenty samochodu. A czy tym sposobem nie rozładuje akumulatora? Dzisiaj zostawiłem tak radio na 30 minut i nadal był safe. Po włączeniu bez zapłonu pokazuje się tylko safe.
  • Pomocny post
    #6 4096985
    gonzotom
    Poziom 16  
    Jest możliwe, że radio jest po kilku próbach wpisywania złego kodu i wtedy może się tak zachowywać. Po kolejnym źle wpisanym kodzie, wydłuża się czas oczekiwania na następną próbę wpisania kodu.
    Jeżeli akumulator jest dobry, to wytrzyma. Ustaw świecenie wskaźników na minimum. Światła dzienne, jeżeli nawet masz to zapalają się dopiero po włączeniu silnika. Możesz radio włączyć wciągu dnia i co godzinę patrzeć. Ale bez kodu - kicha.
    Jak znajdę czas, to w niedzielę włożę do siebie CAR2003 i zobaczę jak się zachowuje.
  • #7 4097495
    djskate8
    Poziom 19  
    Radio już od początku zachowywało się źle tzn cały czas Safe więc w Niemczech ktoś się bawił. Papiery do auta zobacze dopiero wieczorem. Zostawie na zapłonie i się zobaczy. Dzięki. Z tym, że po wpisaniu złego kodu czas oczekiwania się wydłuża czytałem.
  • Pomocny post
    #8 4101990
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Najpierw musi wyskoczyć cyferka po trzymaniu AS przez kilka sekund i w tym czasie włączeniu radia i oczywiście na włączonym zapłonie. Inaczej czekanie nie ma sensu.

SławeK
  • #9 4102323
    djskate8
    Poziom 19  
    To co dalej z tym począć i ile sobie za odblokowanie będą chwili i gdzie na śląsku?
  • Pomocny post
    #10 4102412
    bartas666
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    pewnie musisz udać się do jakiegoś serwisu rtv. Gdzie na Śląsku to nie wiem bo ja z Kujaw ale pewnie gdzies kolo 30-40zł tak przewaznie biora i tak przewaznie sie bierze..
    pozdrawiam
  • #11 4104232
    djskate8
    Poziom 19  
    W takim razie czekam na kogoś kto się tego podejmie okolice Dąbrowy, Sosnowca itp.

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

Włączyłem zapłon wcisnąłem as włączyłem radio puściłem AS i zostawiłem tak na godzinę. Przychodzę i radio już było wyłączone pokazywała się godzina temperatura i data.
  • Pomocny post
    #12 4108553
    gonzotom
    Poziom 16  
    Myślałem, że coś jeszcze wymyślę na "żywcu", ale okazało się, że mój CAR2003 jest w tej chwili w okolicach Lehrte. Postaram się jeszcz dopisać jakieś wnioski i służę pomocą po urlopie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odblokowania radia Blaupunkt Car 2003 w Oplu Corsie C sprowadzonym z Niemiec, które jest zablokowane i wyświetla komunikat "Safe". Posiadany kod jest wygenerowany dla modelu Car300, co nie działa z Car2003. Próby odblokowania według instrukcji polegają na włączeniu zapłonu, przytrzymaniu przycisku "AS" podczas włączania radia aż do sygnału dźwiękowego, a następnie wpisaniu kodu, jednak w tym przypadku nie pojawia się pole do wpisania kodu, a komunikat "Safe" nie znika. Możliwe, że radio zostało zablokowane trwale po kilku nieudanych próbach wpisania kodu, co powoduje wydłużanie czasu oczekiwania na kolejną próbę. Zalecane jest pozostawienie radia włączonego na zapłonie na dłuższy czas, aby pojawiła się możliwość wpisania kodu, jednak w tym przypadku radio samo się wyłącza i pokazuje datę oraz temperaturę. Sugerowano sprawdzenie dokumentów samochodu pod kątem kodu radia oraz konsultację z serwisem RTV, który może odblokować radio za opłatą około 30-40 zł. Próby testów z kalkulatorem Car300 na Car2003 są nieskuteczne. Wskazano, że poprawna procedura wymaga pojawienia się cyfry po przytrzymaniu "AS" i włączeniu radia na włączonym zapłonie. Obecnie brak skutecznej metody samodzielnego odblokowania, a pomoc techniczna jest ograniczona ze względu na brak dostępu do modelu Car2003.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA