logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mikrofon pojemnościowy do nagrywania perkusji?

edhelatar 19 Lip 2007 14:03 11661 12
REKLAMA
  • #1 4095200
    edhelatar
    Poziom 10  
    od razu powiem że jestem laikiem kompletnym więc prosze mówić jak do osła co gdzie jak i gdzie kupić. Potrzebuje do nagrania perki w zespole. jeśli ktoś się poświęci proszę o kontakt na gg 2909555
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4095240
    ELECTRONICE.GINGER
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Widzę ze zmieniłeś poprzedni post już nie używając "lampowego". według mnie to dziwne pytanie, najprostrzy mikrofon pojemnościowy kupisz za grosze, raczej chodzi o wysterownie tego mikrofonu (w żależności od tego do którego "gara" chcesz go podłączyć jeden raczej nie wystarczy, dla centrali, werbla oraz blach)
  • #3 4097212
    edhelatar
    Poziom 10  
    no tak ale niedostanie się mikrofonu pojemnościowego za śmieszne pieniądze najwyżej że takiego do skypa albo cóś a to już mnie średnio interesuje z tego co weim to gary można nagrywać też na dynamicznym ale overheady muszą być z pojemnościówki, a prawdziwy pojemnościowy to jest stówa a niestety jestem uczniem gimnazjum i nie stać mnie na to żeby sobie kupić zestaw mikrofonów 6dyn. + 2poj. więc chce je zrobić samemu. tak apropo tamten temat o lampowych też jest aktualny choć widzę że chyba został usunięty
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4097491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4097911
    edhelatar
    Poziom 10  
    niechodzi tylko mi o zbudowanie go z czynników pierwszych tylko z podzespołów. widziałem takie coś w necie tylko było to do małych mikrofoników pojemnościowych
  • Pomocny post
    #6 4098485
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4102583
    edhelatar
    Poziom 10  
    a więc tak była to strona z jakiegoś onetu o2 lub czegoś równie znanego. a było to coś takiego jak zrobić mikrofon do jakiegoś pluszaka ja szukam czegoś takiego tylko z 10 razy większego
  • Pomocny post
    #8 4103849
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    od biedy można użyć kapsuły elektretowej panasonica- koszt jakieś 20 zł. Pasmo ma liniowe aż do 20khz i po sprytnej korekcji eq można z niej wyciągnąć całkiem niezłe rezultaty. Widziałem gdzieś nawet mikrofony do tomów zrobione na niej (cała elektronika mieściła sie we wtyczce xlr a sama kapsyła wystawała przez otwór na kabel). Jednakże ciągle jest to swego rodzaju półśrodek. O ile uda ci sie omikrofonować werbel, tomy i blachy to z centralą będą problemy i bez dedykowanego mikrofonu nie widze możliwości zgrania jej odpowiednio.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 4104121
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    edhelatar napisał:
    a więc tak była to strona z jakiegoś onetu o2 lub czegoś równie znanego. a było to coś takiego jak zrobić mikrofon do jakiegoś pluszaka ja szukam czegoś takiego tylko z 10 razy większego

Kiedyś czytałem ten artykuł i tam był wykorzystany gotowy , kupiony mikrofon pojemnościowy za pare groszy ( coś jak ten http://allegro.pl/item216554618_mikrofon_pojemnosciowy_10_mm_2883.html ) , a nie wykonywany z podzespołów , bo to samo w sobie brzmi absurdalnie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4104376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 4104526
    dsrecordss
    Poziom 18  
    na wkładce panasonica można zrobić całkiem przyzwoity mikrofon- jak najbardziej polecam, wykonałem już taki i gra całkiem nieźle.
  • #12 4105739
    edhelatar
    Poziom 10  
    ej ale powiedz czy to są wkłądki pojemnościowe czy jakie?? bo widziałem takie wkładki dynamiczne. Jeśli tak to gdzie i za ile. A dołącze do tego jeszcze pytanie czy do overhedów można zamocować inny mikrofon niż pojemnościowy i czy da się zrobić tak żeby połączyć w jeden kilka mikrofonów naraz bez używania miksera( chodzi mi oto żeby można je było bezpośrednio pod wzmacniacz a później do kompa. A tak dodając do dsrrecords to powiem szczerze mi nie chodzi o jakość bo wiem że to jest bariera nie do przeskoczenia bez kasy, chodzi mi oto żeby wszystko było słychać
  • Pomocny post
    #13 4106365
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Witam,
    na overheady nie nadają sie inne mikrofony niż pojemnościowe. tutaj wątek o mikrofonie na wkładce panasonica https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic567089.html

bez miksera nie ma mowy o jakimkolwiek nagłaśnianiu za pomocą kilku mikrofonów.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy mikrofonu pojemnościowego do nagrywania perkusji przez osobę początkującą, która nie może pozwolić sobie na zakup profesjonalnego sprzętu. Podkreślono, że mikrofon pojemnościowy wymaga precyzyjnych elementów, takich jak metalizowana folia, odpowiedni naciąg membrany, wzmacniacz sygnału oraz zasilanie, co czyni samodzielną budowę trudną. Jako alternatywę zaproponowano użycie kapsuły elektretowej, np. Panasonic, która jest tania i może dać przyzwoite efekty po korekcji EQ, choć nie zastąpi profesjonalnego mikrofonu. Zwrócono uwagę, że do nagrywania overheadów perkusji nie nadają się mikrofony dynamiczne, a do połączenia kilku mikrofonów bez miksera nie ma praktycznych rozwiązań. Podano link do dyskusji o mikrofonie na kapsułę Panasonic oraz przykład taniego mikrofonu elektretowego dostępnego na Allegro. Wskazano, że elektret i mikrofon pojemnościowy to różne klasy urządzeń, a elektret jest bardziej popularny w sprzęcie konsumenckim. Ostatecznie zalecano raczej zakup gotowego mikrofonu niż budowę od podstaw, ze względu na złożoność i wymagania techniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA